Hlavní stránka

FCB skupina Historie Zábřeha návštěvou ve sboru

Email Tisk PDF

Šíření odkazu 100letého výročí návratu reemigrantů do vlasti otců se naplnilo při besedě s veřejností, která proběhla 27. září v prostorách našeho sboru. Veřejnost představovalo na 50 zájemců, kteří jsou sdruženi jako facebooková skupina pod názvaem Historie Zábřeha. V současnosti ji tvoří až 2,5 tisíce členů. Její organizátoři Pavel Jedelský a Mirek Kobza seznámili účastníky s tématem Frölichova vila. Historii o rodině původních majitelů dnešního sborového domu pojali zevrubně od příchodu této zřejmě první židovské rodiny do Zábřeha, přes jejich podnikatelské aktivity až po novodobé osudy. Poté jsme z venkovních prostor přešli do modlitebny. Bratr farář a kurátorka sestra Klimešová přítomné seznámili s historií i současností sboru. Bratr Opravil pohovořil o historických souvislostech týkajících se reemigrantů. Já jsem podal zprávu o současných aktivitách jako byla jarrní návštěva Zelowa a květnový sborový den věnovaný výročí. Zmínil jsem se i o přípravě budoucíh akcí jako je Místo a slavnost smíření nebo českobratrská stezka Zábřehem a okolím.

Vzhledem ke zpětné vazbě která se k nám dostala od účastníků se celáakce neminula účinkem a přispěla k obecnému povědomí o našem sboru, jeho historii i současnosti.

Stanislav Melichar

kil v modlitebně vila2

Aktualizováno Neděle, 15 Říjen 2023 19:07  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka