Hlavní stránka

100 let od příchodu prvních reemigrantů do Zábřeha

Email Tisk PDF

sborovy den100 let od příchodu prvních reemigrantů do Zábřeha

Ve dnech 20. a 21. května 2023 jsme si setkáním a slavnostním sborovým shromážděním připomněli 100 let starou historii. Právě v roce 1923 se do nově vzniklého Československa organizovaně vraceli první potomci pobělohorských emigrantů, kteří opustili vlast z důvodu pronásledování kvůli víře.

Protože se první skupina rodin usadila v Zábřehu, stalo se připomenutí této události milou „povinností“ pro zábřežský sbor Českobratrské církve evangelické. Tak jako před padesáti i deseti léty se opět rozeběhly vzpomínky dosud žijících potomků na okolnosti přijetí předků do zdejšího místa, společný život v dnes již zaniklém „dvoře“ na Žerotínově. Hrdost a pokora zároveň zdobí ty, kteří si zachovali po 400 těžkých let svoji víru a příslušnost ke svému národu v podobě slova, písma i písní.

Přítomní hosté v rámci nedělních bohoslužeb pozdravili přítomné a zmínili osobní pohled na význam povědomí o historii. Svou návštěvou nás poctili starosta města Mgr. František John, předseda spolku Exulant Jan Bistranin i senior moravskoslezského seniorátu Marek Zikmund.

V nedělním odpoledním programu vystoupili svými přednáškami baptistický kazatel Dobroslav Stehlík a historička Miloslava Hošková. Tradice byla naplněna i vystoupením místního pěveckého sboru.

V sobotním odpoledni proběhlo setkání potomků exulantských rodin a současných členů bratrského sboru. Velmi zajímavé bylo představení záznamu rozhovorů příslušníků mladé generace se svými předky doplněné o vzpomínky a fotografie. Vše se stalo součástí sborového webu a je dohledatelné na odkazu : https://sites.google.com/view/100letreemigrace/ . Fotografie jsou ke shlédnutí v albu na odkazu:https://www.rajce.net/a18521009

Květnovým shromážděním připomínka stoletého výročí nekončí. Pokračování je ve spolupráci s městem Zábřeh plánováno na konec října, informace o programu a datu budou včas zveřejněny.

Stanislav Melichar

Aktualizováno Neděle, 27 Srpen 2023 08:25  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka