Léta 1962 - 1965

Email Tisk PDF

Příchod faráře Jana Trusiny

 

Koncepce práce ve sboru

            Místo faráře zábřežského sboru jsem nastupoval s docela určitým předsevzetím :  pozitivně navazovat na zdejší probuzeneckou tradici a zároveň vést k širšímu pohledu na křesťanství, k vědomí, že víra Ježíše Krista má být rozhodujícím činitelem ve všech oblastech našeho života. Nejen v soukromí, v rodině nebo ve sboru, nýbrž i v těch oblastech našeho života, o kterých se říká, že nemají s náboženstvím nic společného. Vést k důslednému biblicismu, k teologickému prohloubení, ve stycích s jinými sbory, v kontinuitě s jinými duchovními proudy církve.

 

První selhání

            O tom všem jsem mluvil při své první návštěvě ve sboru v Zábřehu. Nejdříve v několikahodinovém osobním rozhovoru s bratrem kurátorem Rychetským, pak ve schůzi staršovstva 17.7.1961. Předmětem rozhovoru bylo i  „sborové krédo“  sepsané br. Rychetským. Mluvil jsem o některých jeho bodech, které jsou mi velmi blízké, i o tom, v čem je můj vlastní teologický pohled odlišný. Staršovstvo se usnáší navrhnout sboru moji kandidaturu a požádat příslušné orgány o státní souhlas.

 

Další jednání

            30.7.1961 jsem ve sboru jako kandidát volby kázal: v Sudkově, v Zábřehu a ve Svébohově. Jednání se státními úřady o předběžný souhlas se však velmi protahovalo. O podrobnostech psal ve svém zápise br. Balabán. (Teprve) Pro sbor to byla zkouška trpělivosti. Teprve 20. listopadu obdržela synodní rada přípis z KNV v Ostravě, jímž byl souhlas písemně udělen.

 

Volba, příjezd a instalace

            3.12.1961 konala se v Sudkově, Zábřehu a Svébohově volba, kterou řídil JiříVeber, farář v Šumperku.  160 přítomných

( z celkového počtu 200 voličů zapsaných v seznamech) odevzdalo lístky se jménem Trusina. 10.12. se loučí se sborem br. farář Balabán s paní.  17.12. jsem zde prvně kázal jako farář sboru. Text kázání : „Všichni vy synové světla jste a synové dne.“ (1 Te 5, 5).   V následujících dnech se sem přistěhovala i manželka s půlročním synem Tomášem.  20.5. se konala instalace ( viz minulý zápis br. Balabána a Rychetského).

 

Osobní slovo vděčnosti

            Na závěr chci připsat, že výměna farářů nebyla ničím zahalena. Víme, že je to vždycky věc choulostivá, v tomto případě však proběhla bez nejmenšího rušivého tónu. Dík za to patří především Balabánovým, kteří mnoha způsoby, v opravdovém přátelství a s velikou láskou připravovali svým nástupcům půdu. I vnější okolnosti byly mimořádně příznivé (např., že se Balabánovi ihned po ukončení své práce zde mohli odstěhovat do bytu ve Sněžném na Moravě, který si předtím připravili). Kolik problémů je s tím spojeno jinde ! Tím víc je potřebí ocenit průběh událostí zde. Zábřežský sbor se nedovede dívat za bratrem Balabánem a jeho paní jinak, než s pocitem lásky a vděčnosti: Dílo konané 16 let ještě dlouho ponese dobré ovoce a vydá užitek mnohý. Za to všechno a i za přátelství mezi dřívějším a nynějším duchovním a jejich rodinami, budiž i na tomto místě vzdán dík :  dík Bohu i člověku. 

                                                           Zapsal   Jan  Trusina

 

Rok  1962

 

Sejití starších z celého sboru

            8. dubna odpoledne konala se v zábřežské modlitebně schůze staršovstva, na níž byli přítomni i bratři a sestry starší z kazatelských stanic. Jako host byl přítomen senior. kurátor Východomoravského seniorátu Karel Trusina z Valašského Meziříčí, který přednesl referát o zvláštních úkolech presbyterů v dnešní době; pak následovala bohatá diskuze.

 

V šikmých řadách odleva zdola: Hudec, Matějková, Tuček, Rychetský, Galaš.

                               2.řada: Koubek (Tatenice), Kristen (Sudkov), Rychetská, Hudcová, Badal, Sedláková (Sudkov), Schuppler.

                               3.řada: Kulhaj (Bludov), Kalousek (Postřelmov), Musilová, Badalová, Hurych (Třebářov), Trusina (Val. Meziříčí)

                               Vpravo: Kopecká (Svébohov), Schupplerová

 

Výlet na Lázek

            9.května podnikla řada rodin ze sboru společně výlet na Lázek, kde jsme se setkali s bratřími a sestrami z lanškrounského sboru. I v takových přátelských setkáních chceme pokračovat.

 

Instalace faráře

            Podrobnější zpráva o průběhu instalace je na předchozích stránkách z pera br. Balabána. Při odpoledním instalačním aktu přítomno na 280 osob. Po projevu seniora Stehlíka z Prostějova, slibu kazatele a jeho kázání pozdravili instalovaného i sbor bratří Balabán, Rychetský, místokurátor Vladimír Novotný z dřívějšího Trusinova působení Vsetína, Adolf Ženatý, kurátor Marek ze Šumperka, Karel Matějka z Břeclavi, sen.kurátor Adámek, far CČS Jan Drápal.

 

Koupě pionýra

            Jako dar k instalaci byl v těch dnech odevzdán faráři malý motocykl „pionýr“,  pořízený z darů jednotlivých členů sboru péčí br. Miloslava Pospíšila. Tím je v letních měsících značně usnadněno dojíždění do kazatelských stanic. V této kronice je to zaznamenáno jako pěkný doklad zábřežské sborovosti a obětavosti.

 

Loučení smutné a ještě smutnější

            Začátkem roku odstěhovala se ze sboru rodina Dr. Daniele Balabána do Ostravy a spolu s nimi i sestra Růžena Čermáková, velmi aktivní členka staršovstva.

            Smutnější bylo rozloučení s těmi, kteří zemřeli :  4.2. bratr Antonín Křižanovský a 13.4. sestra Štěpánka Sedmerová, kteří patřili k nejvěrnějším členům sboru od jeho založení. Odešli v požehnaném věku více než 80 let.

            Ještě bolestnější bylo však rozloučení s br. Janem Krobotem, presbyterem a hospodářem sboru, který zemřel po těžké nemoci 9.7. ve věku 47 let. – Vděčně vzpomínáme na jejich život i práci, ale zároveň se ptáme: „Bude mít jejich věrnost následovníky?“

 

Nový plot

            V srpnu byl brigádnicky svépomocí postaven plot mezi farskou zahradou a sousední parcelou.

 

Změna v kostelnictví

            V září skončila kostelnictví sestra Božena Němečková. Vykonávala tuto práci obětavě 6 let. Po dobu 1 roku bude tuto práci konat Hana Hudcová.

 

Nová shromáždění „sborové večery“

            V listopadu jsme zavedli kromě dosavadních úterních biblických hodin ještě tzv. „sborové večery“, které se konají pravidelně v neděli večer. V první části je kratší biblický výklad, ve druhé části volnější program (církevní aktuality, výročí, kratší historické cykly), pak rozhovor a závěrem modlitební chvíle. Průměrná účast v listopadu a prosinci 22 bratří a sester.

 

 

Rok  1963

 

Presbyterní konference
           
V neděli 31.3. konala se v našem sboru presbyterní konference, ke které se sjeli bratři a sestry starší z 5 sborů našeho okrsku : Javorník, Jeseník, Šumperk, Hrabová, Zábřeh. Při dopoledních bohoslužbách kázal vikář Vlastimil Svoboda z Jeseníku, pak přednášel br. Trnka ze Šumperka na téma: „Presbytarianismus ve sboru“. Odpoledne vedl (far.) vikář Adolf Petr z Javorníku biblický seminář 1-2 Sa. Pěkně navštívená konference, zábřežským sborem s bratrskou pohostinností přijatá.

 

Návštěva prof. J.M. Lochmana

            21.4. navštívil náš sbor prof.Dr. Jan Milíč Lochman z Komenského bohoslovecké fakulty v Praze. Dopoledne kázal v Sudkově a v Zábřehu, odpoledne přednášel na téma: „Křesťan v pozemském životě“. Tuto přednášku vyslechlo asi 90 lidí místních i z okolí.

 

Opět Lázek

            Na 9. května se konal opět společný výlet několika rodin na Lázek, kde jsme se znovu mohli setkat se svými lanškrounskými přáteli.

Na obrázku zleva lanškrounští, zprava zábřežští. Přítomna byla však  i řada bratří a sester z mládeže obou sborů.

 

Konfirmace

            Dne 26.května se konala v Zábřehu konfirmace 7 chlapců a 3 děvčat.

 

             

Stojící odleva: Zdeněk Polách (Svébohov), Jan Grulich (Svébohov), Jaroslav Peškar (Postřelmov), Miloslav Ruprecht (Bludov), Miroslav Kristen (Sudkov), Egon Hýbl (Zábřeh)

Sedící odleva: Miroslava Matýsková (Bludov), Zdenka Hrbáčková (Zábřeh), Růžena Peškarová (Zábřeh), Miroslav Appel (Sudkov). 

 

Sborový zájezd

            V neděli 9.6. se uskutečnil sborový zájezd (autobus + vlečka). Prvním cílem byl Jimramov, kde jsme se asi na hodinu zastavili u br. vikáře Šedého, vyslechli jeho proslov a zazpívali mu několik písní.

 

 

            Hlavním cílem našeho zájezdu byl sbor ve Sněžném na Moravě, kde nyní bydlí br. farář Balabán s paní. Tam jsme se zúčastnili sborového dne křesťanské rodiny. Při dopoledních bohoslužbách kázal br. Balabán, při odpoledním shromáždění  přenášel na toto téma far. Trusina. Dopoledne i odpoledne zpíval zábřežský pěvecký sbor. Dlouho budeme na toto setkání vzpomínat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Návštěva tajemníka SR pro mládež

            19.6. navštívil náš sbor tajemník SR pro práci mezi mládeží Karel Trusina. V sobotu večer byl ve sdružení, v neděli kázal v Sudkově, Zábřehu a Svébohově, pak ještě přednášel na sborovém večeru.

 

Sdružení mládeže „na Rendlíčku“

            V červenci stanovalo spolu s farářovými 11 sdruženců 10 dní na Českomoravské vysočině poblíž Žďáru u rybníka Rendlíčku. Tento společný prázdninový pobyt značně přispěl ke vnitřnímu vzrůstu sdružení.

 

Stanovisko staršovstva k „zákonu o rodině“.

            Dne 28.7. konala se mimořádná schůze staršovstva, jejíž hlavní náplní bylo vypracování stanoviska k návrhu nového zákona o rodině. Původní znění umožňovalo takový výklad, podle něhož by bylo zákonné potírat náboženskou výchovu mladistvých nejen ve škole, ale i na půdě rodiny. Po velmi živé, až bouřlivé diskuzi bylo rozhodnuto odeslat dopis synodní radě, kterým měla být podpořena při svém jednání se státními úřady. Převážná většina starších pak tento dopis podepsala. – Podobně tomu bylo i ve mnoha jiných sborech, odkud byly posílány dopisy i přímo státním úřadům. Návrh zákona byl pak skutečně pozměněn.

 

Pomoc obyvatelům Skopje

            V neděli 11.8. byla z naší vlastní iniciativy v celém sboru provedena jednorázová mimořádná sbírka ve prospěch obyvatel makedonského města Skopje, které bylo postiženo zemětřesením. Výnos sbírky 834,- Kč byl pak odeslán synodní radě, která jej pak odeslala na příslušné místo.

 

Písařov

            V létě se odstěhoval ze sboru v Králíkách farář Josef Valenta, jeho novým působištěm se stal sbor v Bučině. Administrátorem uprázdněného kralického sboru se stal farář Zbyněk Honzal z Letohradu, který požádal faráře Trusinu o obstarávání duchovenské práce v kazatelské stanici v Písařově. Farář Trusina koná od té doby pravidelně v Písařově jednou za měsíc nedělní bohoslužby, každou středu tam vyučuje náboženství a mimo letní období koná ve středu večer biblické hodiny.

 

30.výročí postavení kostela v Písařově a v Hrabové

            První vhodnou příležitostí k obnovení styků mezi zábřežským a písařovským sborem byla slavnost 30.výročí postavení kostela v Písařově (25.8.). Zábřežští se tam vypravili autobusem a účastnili se dopoledního i odpoledního shromáždění. Mezi těmi, kteří oslovili shromáždění, byli i bratři Rychetský, Kreuziger a Trusina. Pěvecký sbor ze Zábřeha zazpíval několik písní. 

            Obdobné shromáždění se konalo 13.10. v Hrabové. Toto shromáždění bylo pro zábřežské ještě přitažlivější, neboť tam byl přítomen br.vikář Šedý. I tam zpíval náš pěvecký sbor.

 

Odpoledne kazatelských stanic

            Ve snaze podpořit sborový život v kazatelských stanicích začali jsme pořádat „odpoledne kazatelských stanic“. Na nedělní odpoledne se občas do té, nebo oné kazatelské stanice sjedou bratři a sestry z mateřského sboru a ostatních kazatelských stanic ke shromáždění, které mívá obyčejně rozmanitější program a po němž  následuje neoficiální beseda.

            7.7.  se konalo takovéto „odpoledne“  v Sudkově.

            8.9.  bylo velmi zdařilé sborové odpoledne v Tatenici za účasti asi 90 osob ze všech míst našeho sboru.

 

Seniorátní den křesťanské služby

            5. – 6. 10. konal se v Zábřehu seniorátní den křesťanské služby. Hlavním řečníkem a kazatelem byl vikář Jaromír Strádal z Bruntálu. Přítomen byl i předseda seniorátního poradního odboru pro křesťanskou službu, farář Jiří Lejdar z Ostravy-Vítkovic. Účast z jiných sborů nebyla příliš velká.

 

Biblické hodiny

            V úterních biblických hodinách se nyní probírá oddíl, který je pak textem nedělního kázání. Po exegetickém výkladu faráře následuje pak zpravidla velmi široká diskuze a nejednou je touto diskuzí ovlivněno i samotné kázání.

 

Ve Svébohově v neděli odpoledne po bohoslužbách   

 

Sestra Terezie Pavlů (+ 1966)   s vnučkou Martou Pavlů

 

Sestra Hermínka Kopecká

 

 

Bratr Josef Pavlů



Zleva:  farář Trusina, s. Pavlů, s. Kopecká, br. Lubomír Valouch z Jedlí, otočena zády s. Sittová z Jedlí.

 

 

 

 

 

Sestra Kopecká, bratr Hudec se synem

 

 

 

 

Rok  1964

 

Návštěva se seniorátního kurátora

          V neděli 8. března navštívil náš sbor bratr sen. kurátor Jaroslav Adámek z Přerova. Kázal odpoledne v Sudkově a v Zábřehu, mluvil také na „odpolední kazatelské stanici“  v Tatenici. Spolu s ním přijela i skupina mládeže z Olomouce, která zazpívala několik písní.

 

Presbyterní konference

          O týden později 15. března se v Zábřehu konala jarní presbyterní konference našeho okrsku. Program obstarali tentokrát bratři za Šumperka:  Jaroslav Hejnoch kázání, kurátor Václav Marek výklad o presbytarianismu, farář Jiří Veber biblický seminář o Eliášovi a Achabovi.

 

Konfirmace

          V neděli 10. května konala se v Zábřehu  konfirmace čtyř děvčat a dvou chlapců.

 

                                 Stojící zleva: Vladimír Hůlka ze Svébohova, Anna Plutzová a Jaroslav Badalová ze Zábřehu, Jan Stejskal z Nemile

                                            Sedící zleva :  Pevla Krobotová  ze Zábřehu,  Dana Pavlů ze Svébohova.

 

Úmrtí Josefa Kreuzigera

          11. června zemřel bratr Josef Kreuziger ve věku téměř 90 let. Byl to věrný člen zábřežského sboru hned od jeho počátku. Knížečka s jeho životopisem a myšlenkami, kterou vydali jeho synové, je uložena ve sborovém archivu.  

 

Návštěva z Holandska

          4. – 5. července navštívili náš sbor 4 mladí bratři a sestry z Holandska, kteří se předtím účastnili 2. Všekřesťanského mírového shromáždění v Praze. Dva z nich (Rita Weststrabe z Zeistu a Albert Schipper)  se účastnili bohoslužeb v Sudkově a v Zábřehu a při obou příležitostech oslovili sbor. Všichni čtyři byli předtím v sobotu ve sdružení mládeže a mluvili o své práci v Holandsku. – Byla to první návštěva ze zahraničí po mnoha letech.

 

Bohoslužby na paměť M.J. Husa

          5. července večer se konaly v našem sborovém domě bohoslužby na památku M.J. Husa, kterých se účastnili i bratři a sestry z místního sboru církve československé. (V minulém roce jsme my byli jejich hosty). Po kázání místního faráře následovalo pásmo o Husovi, které přednesla naše mládež.

 

Sborový zájezd do severovýchodních Čech

          V neděli 12.července konal se sborový zájezd „Po stopách Jednoty Bratří“  v severových. Čechách. Navštívili jsme sbory v Šonově (tam jsme se účastnili dopoledních bohoslužeb), v Bohuslavicích, Kláštěře nad Dědinou, v Černilově, kde všude zpíval náš pěvecký sbor. Zastavili jsme se i v Náchodě a v Babiččině údolí.

 

Velké úpravy ve sborovém domě

          Od poloviny září do půli listopadu byla provedena řada velkých úprav a oprav ve sborovém domě v Zábřehu: do všech místností bylo zavedeno ústřední topení, do kuchyně a koupelny farního bytu zaveden plyn, byla provedena důkladná rekonstrukce vodovodního potrubí a nakonec byly takřka všechny místnosti nově vymalovány. Instalaci ústředního topení provádělo družstvo SLOKOV Hodonín ( v této souvislosti sluší vyslovit dík otci faráře, Karlu Trusinovi z Valašského Meziříčí, který několikrát v Hodoníně byl, až dosáhl toho, že závod práci přijal a provedl. Všechny okolní podniky odmítaly zakázku přijmout a žádná možnost zde se neukazovala ).    Další instalační práce provedl Okresní stavební podnik, také vymalování modlitebny a schodiště. Vymalování ostatních místností jsme provedli sami.

          Od Jeronymovy Jednoty jsme přijali dar 10 000,- Kčs , od synodní rady z repartic  11 000,- Kč, dále bezúročnou půjčku z Jubilejního tolerančního daru 12 000,- Kč. Sami jsme ve sboru (pouze v Zábřehu) vyhlásili mimořádnou sbírku darů, která vynesla přes 10 000,- Kčs.

I když se práce většinou neobešly bez odborníků, přece by to vše nemohlo být vykonáno bez velmi obětavé brigádnické pomoci členů sboru. Při různých pomocných pracech se zde vystřídalo na 60 bratří a sester, z nichž mnozí přicházeli, pkud mohli, téměř každý den.

Malbu nového nápisu ve shromažďovací místnosti pak provedl prof. Josef Lubič ze Zábřehu. Vděčně jsme pak přijali i dar Ing. Františka Svatoše z Prahy (tchána místního faráře), který namaloval nové tabulky s čísly pro ohlašování písní.

 

 

 

Návštěva v Písařově

            V neděli 25. října konalo se „sborové odpoledne“ v Písařově. Na téma: „Nestydím se za evangelium Kristovo“, mluvili senior Jan Amos Pellar z Hradce Králové a farář Trusina ze Zábřehu. Zábřežští v počtu asi 50 jeli zvláštním autobusem. Několik písní zazpíval náš pěvecký sbor.

 

Pěvecké nešpory

            V tomto roce zahájily spolupráci pěvecké kroužky ze Šumperka, Hrabové a Zábřehu. 22. března konaly se společné pěvecké nešpory v Šumperku, 24. května v Hrabové, 29. listopadu v Zábřehu. Každý pěvecký sbor zazpíval nejprve několik písní vlastních, pak na závěr zpívaly všechny 3 pěvecké kroužky společně. Tato spolupráce se těší velkému zájmu všech zpěváků i jiných bratří a sester. Chtěli bychom v této spolupráci i dál pokračovat.

 

Náš pěvecký kroužek zpívá na pěveckých nešporách v Hrabové

 

Spojené pěvecké sbory ze Šumperka, Hrabové, Zábřehu, diriguje s. Ženatá; Hrabová 24. května 1964

 

Návštěva Dr. Jana Hellera 

          Ve dnech 12.-13. prosince byl hostem v našem sboru Dr. Jan Keller, asistent z Komenského evangelické bohoslovecké fakulty v Praze. V sobotu večer přednášel ve sdružení mládeže, v neděli dopoledne kázal v Hrabové a v Zábřehu, odpoledne mluvil na „sborovém odpoledni“  v Sudkově, večer v rámci sborového večera vyprávěl o práci novozákonní překladatelské skupiny.

Rok  1965

 

Úmrtí Joži Malého

          13. února zemřel v 90. roce svého věku bratr Joža Malý, bývalý knihkupec v Zábřehu, kterého mnozí pro jeho buditelskou činnost ve zdejším kraji nazývali  „severomoravským Krameriem“.  Byl blízkým přítelem a spolupracovníkem br. vikáře Rudolfa Šedého. Aktivním členem zábřežského sboru od nejprvnějších dob.  Rozloučili jsme se s ním17. února v olomouckém krematoriu, kam přijelo velké množství jeho přátel ze sboru, ze Sokola i z jiných organizací, kde pracoval.

 

 

Volba nového staršovstva

          V neděli 28. března odpoledne konalo se výroční sborové shromáždění, při kterém bylo také na další šestileté období zvoleno nové staršovstvo. Členové sboru dostali předem kandidátku s 15 jmény, z nichž měli označit 10 jmen jako starší  a 5 jako náhradníky. Jako starší byli zvoleni (podle počtu hlasů): Jan Hudec, Jaroslav Galaš, Emanuel Gregor, Miloslav Pospíšil, Emil Rychetský, Emilie Musilová, Jiřina Schupplerová, Anna Černohorská, Bohumír Koubek, Jan Rafaj.

Za náhradníky byli zvoleni :  Bohumil Tuček, Marta Jersáková, Marie Badalová, Vlastimil Čermák, Marie Olexová.

V nejbližší schůzi pak zvoleni : kurátorem Emil Rychetský, místokurátorem Jan Hudec, předsedou staršovstva Jan Trusina, jednatelem Emanuel Gregor, pokladní Emilie Musilová, hospodáři Miloslav Pospíšil a Jaroslav Galaš.

 

Návštěva Balabánových

          Od 14. do 19. května byli zde na návštěvě Balabánovi. Bratr farář Balabán kázal v neděli dopoledne v Sudkově a v Zábřehu, odpoledne jsme měli  „sborové odpoledne“  ve Svébohově, kde bylo přítomno na 80 bratří a sester z celého sboru. Kromě toho vedl br. farář Balabán úterní biblickou hodinu v pondělí večer v Tatenici, v úterý v Zábřehu. Společně se sestrou Balabánovou navštívili řadu rodin, všude byli s radostí přivítáni.

 

Návštěva z Německa

          V týdnu po svatodušních svátcích nás navštívila skupina 8 bratří a sester z Německa ( 7 z okolí Hannoveru, 1 z východního Berlína), kteří navázali družbu s naším sdružením mládeže. V menším počtu pak přijeli ještě dvakrát v srpnu.

 

Návštěva Dr. Radima Kalbuse

          Ve dnech 12.-13. června byl hostem sboru Dr. Radim Kalbus, tajemník Jednoty Bratrské z Nové Paky. V sobotu večer přednášel o Palestině, v neděli dopoledne kázal v Sudkově a v Zábřehu, odpoledne pak přednášel v přeplněné modlitebně o své návštěvě u Alberta Schweitzera v Lambarène.  Přednáška byla doplněna pozoruhodným filmem. Mezi přítomnými, kterých bylo více než 200, byli i bratři s sestry z okolních sborů, malým autobusem přijeli i z Lanškrouna. Shromáždění mělo neplánovaně ekumenický ráz : přítomni bratři a sestry ze sedmi křesťanských církví.

 

Styky s církví československou

          V předvečer Husova Výročí konalo se opět shromáždění společně s církví československou, tentokrát v jejich kostele. Kázala sestra farářka Havlíčková, zpíval náš pěvecký sbor. – Kromě těchto shromáždění v červenci konají se již po řadu let společná shromáždění v rámci modlitebního týdne na počátku roku.

 

Prázdninová činnost mládeže

          V první polovině července jela mládež opět stanovat na  „ Rendlíček“   na Českomoravskou vysočinu. V srpnu pak byla jiná skupina v Jeseníkách na Rejvízu. Tohoto druhého stanování se účastnili i 4 mladí přátelé z Německa.

 

Sborový zájezd do Nového Města pod Smrkem

          Ve dnech 21.-22. srpna se konal sborový autobusový zájezd, jehož posláním bylo opětné navázání styků s bratrem farářem Janem Košťálem, který v době války působil v Zábřehu a okolí a nyní je farářem v Novém Městě pod Smrkem. Zájezd se pěkně vydařil.

 

Postavení plotu u struhy

          Ve druhé polovině září jsme s br. Josefem Kulhajem z Bludova postavili drátěný plot podél struhy. Již minulého roku na podzim jsme pod vedením br. Rychetského vysázeli podél struhy živý plot. Obojí práce byla provedena brigádnicky.

 

Konfirmace

          V neděli 24. října se konala v Zábřehu konfirmace 13 chlapců a děvčat ze Zábřehu i z kazatelských stanic.

 

                            Stojící zleva: Karel Hůlka ze Svébohova, Josef Schuppler, Jan Hudec, Miloš Socha a Bohuslav Asman ze Zábřehu,

                                                            Milan Tichý ze Svébohova, Miroslav Badal ze Zábřehu, Oldřich Appel ze Sudkova, Josef Matýsek z Bludova.

                            Sedící zleva: Vlasta Roztomilá, Jana Němečková, Jiřina Hartová, Hana Matějková, všechny ze Zábřehu.

                            Uprostřed zleva : br. místokurátor Jan Hudec, farář Jan Trusina, br. kurátor Emil Rychetský            

 

Vizitace bratra seniora a slib staršovstva

          Ve dnech 20.-21. listopadu vizitoval zábřežský sbor senior Emil Stehlík z Prostějova. V sobotu byl přítomen ve sdružení mládeže, večer se konala schůze staršovstva, v neděli dopoledne pozdravil děti v Nedělní škole, pak kázal v Zábřehu, při kterém mělo shromáždění přijmout slib v březnu zvoleného staršovstva. Ve 2 hod. odpoledne se pak konalo „sborové odpoledne“  v Sudkově, kde mluvil br. senior na téma: „Hlavní úkoly církve a sboru“.

 

Pěvecké nešpory

          Na 1.adventní neděli 28.11. odpoledne konalo se v naší modlitebně velké shromáždění, při kterém zpívali bratři a sestry z pěveckých kroužků v Hrabové, Šumperka, Vikýřovic a Zábřehu, každý sbor samostatně a na závěr opět všichni společně. Je to pokračování tradice z minulého roku. Obdobné shromáždění konalo se 11. dubna v Šumperku.

 

Den mládeže

          V neděli 12. prosince konal se v našem sboru den mládeže, k němuž byli zvlášť pozváni i mladí bratři a sestry ze všech kazatelských stanic. Při dopoledním shromáždění kázal tajemník SR pro mládež Karel Trusina z Prahy, odpolední program organizovala mládež sama. Odpoledne přítomno přes 50 mladých lidí ze Zábřehu i z okolí. Kratší referáty měli Karel Trusina, bohoslovci Tomáš Bísek a Vojen Syrovátka, dále Jan Rafaj, Rut Hudcová a Jana Novosadová z Bruntálu.  

 

 

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Březen 2013 20:20  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka