Rok 2001

Email Tisk PDF

Rok  2001

Modlitební večery

I tento rok se konala ekumenická modlitební shromáždění u nás a v kostele římskokatolickém. V naší modlitebně sloužili duchovní čtyř církví: farář Ondra; kazatel Klimeš z AC; kaplan římskokatol. a farář Sladovník z CČSH. V kostele římskokatolickém jen farář J. Ondra a duchovní z římskokatolické církve.

 

Kolaudace ve Svébohově

V měsíci únoru byla provedena kolaudace elektrifikace kaple ve Svébohově. Na práci i kolaudaci měl největší podíl bratr Jan Peškar ze Svébohova, který věnoval všem stavebním pracím ve Svébohově hodně úsilí. Patří jemu i ostatním svébohovským velký dík a uznání.

 

Opravy v Sudkově

Ing. Krejčiřík ze Šternberka dokončil projekt opravy sborového domku a elektrifikací a v letních měsících se práce s opravou domku a přebudování sociálního zařízení pro byt i sbor začalo. Do domku se nastěhoval  K. Vlček. Byla s ním uzavřena nájemní smlouva.

 

Obsazení sboru

Sbor jedná s vikářem Jiřím Tenglerem o obsazení sboru. 21.1. vikář Jiří Tengler kázal ve Svébohově a Zábřehu. Při setkání se staršovstvem se jednalo o úpravě farního bytu v Zábřehu. Další jeho návštěva se konala na svatodušní pondělí 4.6. Tehdy došlo k dohodě, že bude kandidovat na faráře v Zábřehu. Také jeho manželka Ida bude pracovat v duchovní službě naší církve – od září 2001 absolvuje vikariát.

Farář J. Ondra byl 13.5. zvolen farářem v Hrabové s účinností od 1.9. Do té doby se ze Zábřehu odstěhuje.

 

Návštěva z Holandska

Ve dnech 15.-18.5. nás opět navštívila skupina přátel (6) z Holandska. Vedle tradičních setkání jsme s nimi připravili zájezd do Luhačovic, Zlína a Kroměříže. Zájezd vedl ing. Antonín Opravil.  XXXXX

 

 

 

 

Husova slavnost

Bohoslužby k Husovu výročí se konaly 1.7. v kostele CČSH. Bohoslužby vedl farář J. Sladovník, kázal farář J. Ondra. Za účasti 70 ( z ČCE 40). Zpíval opět náš pěvecký sbor.  – U hranice v Hrabové promluvil 6.7. Dr. Josef Hromádka z Frýdku-Místku při účasti 80 lidí.

 

Výměna kazatelů sboru

Dne 5.8. byl při mimořádném sborovém shromáždění zvolen farářem sboru (na 5 let) farář Jiří Tengler, který v červnu absolvoval vikariát celkem 49 hlasy, zdrželi se 2.  Do sboru nastoupí k 1.10. Do té doby bude provedena úprava farního bytu.

Farář J. Ondra dnem 1.9. nastupuje jako farář důchodce v Hrabové. Po dobu 1 měsíce bude sbor v Zábřehu administrovat. Se sborem v Zábřehu a kazatelskými stanicemi v Sudkově a Svébohově se po téměř 25 letech služby rozloučil. Do Hrabové se odstěhovali již 28.7., aby mohl být byt prázdný a připraven k větším úpravám podle přání nového faráře.

 

Krádež peněz

V neděli 9. září jsme zjistili, že se do prázdného objektu vloupal zloděj a odcizil větší částku sborových peněz. Po sobě zanechal málo stop. Šel jen do kanceláře – najisto ! Část peněz byla připravena na nákup materiálu pro kazatelskou stanici Sudkov. Byl to pro nás, kdo jsme vedli sbor i členy sboru, přímo šok. Policie krádež vyšetřovala, ale posléze věc odložila. Sboru vypomohl finančně seniorát, některé sbory a jednotlivci ve sboru. Pro mne to byla velice trpká skutečnost, kterou jsem musel na konci své 25-ti leté služby (už jako administrátor) prožít. Zůstane to pro mne stále noční můrou.

 

Předání sboru

Sbor v Zábřehu jsem předal novému faráři za přítomnosti náměstka seniora Lub. Červenky dne 5. října. Od té doby jsem přestal vykonávat službu v Zábřehu (od 15.12.1976). Ještě jsem pak ve funkci seniora MSS nového faráře Jiřího Tenglera do této funkce instaloval dne 28.10. za velké účasti členů sboru v Zábřehu, okolních sborů, přátel instalovaného i veřejnosti. V instalačním kázání na text: „Izaiáš 61, 1-3 jsem mu také osobně popřál hodně trpělivosti, síly i lásky k práci duchovního na této části Boží vinice.  Nově instalovaný farář Jiří Tengler měl kázání na text: „Matouš 8, 18-20“.

 

 

 

Seniorátní aktivity

V tomto roce jsem při své službě faráře vykonával také funkci seniora MSS. Z větších aktivit uvádím mj.: 11.3. bohoslužby a vizitace v Novém Jičíně; 17.-20.5. účast na synodu ČCE v Praze.

 

Různé

Do 1.10. jsme se rozloučili: 30.1. v Sudkově se sestrou R. Kristenovou, dlouholetou kostelnicí a manželkou dřívějšího předsedy kazatelské stanice; 10.2. s farářem Rostislavem Chlubnou v Prostějově, který několikrát sloužil v Zábřehu. Za seniorátní výbor jsem se s ním rozloučil; 2.3. s Danuší Remešovou; 12.3. s MUDr. Jar. Gilwannem, primářem interny v Zábřehu za velké účasti zdravotníků a veřejnosti; 9.6. s Jiřinou Hartovou v modlitebně bez rakve; 3.8. s Antonií Stejskalovou z Nemile.

 

4.6. jsme se sešli u sestry B. Šínové v Nemili k pobožnostem a sv. VP.

 

29.4. proběhlo v Hrabové v rámci televizního natáčení pořadu „Šumná města – Šumný Šumperk“ k filmování chrámu a zejména hvězdárny v Hrabové a díle vikáře Rudolfa Šedého. V pořadu byl i záběr na faráře.

 

V měsíci květnu proběhla ve sboru velká akce sběru šatstva aj. pro Diakonii v Úpici.

 

1.6. jsme spolu s římskokatolickou církví uskutečnili v Katolickém domě koncert Slávka Klecandy ze skupiny Oboroh.

 

Dne 15.9. navštívil v rámci celocírkevní Jeronymovy jednoty zájezd skupiny účastníků výročního shromáždění Jeronymovy jednoty, které se konalo v Šumperku – Hrabovou, Sudkov a Svébohov.

 

Při postních pobožnostech sloužili: Nick Lica z BJB Vikýřovice a Marek Ryšánek z Rýmařova.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka