Rok 1999

Email Tisk PDF

Rok  1999

Heslo: Matouš. 28, 20

Ekumenické večery

I letos jsme se v lednu sešli k ekumenickým modlitebním shromážděním u nás a v kostele římskokatolickém.  V naší modlitebně působili duchovní všech církví: ČCE, CČSH, římskokatol. a Apoštolské. Účast v římskokatolickém kostele odmítli ze zásadních důvodů členové církve Apoštolské.

 

Rekonstrukce domku v Sudkově

Ze sborového domku v Sudkově se odstěhovala sestra R. Kristenová, která po dlouhá léta (i s pomocí rodiny) konala věrně a obětavě kostelnickou službu. Sbor začal uvažovat o generální opravě domku. Během roku vstoupil do kontaktu s ing. Krejčiříkem ze Šternberka, který vypracoval projekt oprav. Počítá se v něm i s přístavbou 1 místnosti, sociálního zařízení pro byt i sbor, nová elektroinstalace, zavedení plynu apod. Na podzim tohoto roku práce započaly. Během oprav se ale upustilo od přístavby. Na pracích se podíleli bratři Ervín Faltejnek, Velen Flášar, Jaroslav Filip, rodina Valouchova a jiní. Do domku se nastěhoval pan Vlček, který se zavázal konat kostelnické práce. Smlouva s ním byla sice uzavřena, ale měla své nedostatky. Vlastní práce ale začaly až v r. 2001.

 

Presbyterní konference

Okrsková presbyterní konference se konala 17.4. v Šumperku. Přednášel při ní bratr Mir. Janeba, nevidomý farář z Jablůnky na téma: „Jak vidím svou církev“. Účast ze Zábřeha: 10.

 

Sborový den k výročí Jiřího Strejce

Letošní sborový den jsme věnovali památce 400. výročí smrti Jiřího Strejce, kazatele Jednoty bratrské, překladatele Bible Kralické, který přebásnil pro zpěvník celý žaltář. Bratr Jiří Strejc se narodil v Zábřehu. O jeho životní službě a díle nám zevrubně a poutavě přednášel farář Rostislav Chlubna z Prostějova. K přednášce jsme pozvali i širokou veřejnost. I MěÚ slíbil podílet se na propagaci. Účast veřejnosti však byla minimální, 52 účastníků převážně z našeho sboru.

 

Husova slavnost

Při ekumenických bohoslužbách k Husovu výročí jsme se sešli v naší modlitebně. Kázal jáhen Přemysl Zítek z CČSH. Celková účast byla 68.  – V Hrabové u hranice nad obcí ….

 

Návštěva z Holandska

Ve dnech 15.-17.10. nás navštívila skupina 6 přátel  z Holandska. Opět jsme se jim rádi věnovali při bohoslužbách i zvláštní besedě.

Z prohlídky Muzea v Zábřehu Zleva : …..

Farář J. Ondra oznámil odchod ze sboru

V důsledku přímých i nepřímých výzev, abych ukončil svou činnost ve sboru v Zábřehu i proto, že jsem se musel věnovat své seniorské funkci a sám nestačil na veškerou sborovou práci, jsem se rozhodl, že v blízké době ze sboru odejdu. Navíc se rýsovala možnost působit ve sboru v Hrabové, který jsem již 5 let stejně administroval a  který i přes prováděnou opravu bytu nemohl sehnat kazatele. Oprava bytu v Hrabové ještě zdaleka nebyla dokončena. Do té doby vše zůstane jako dosud, ale sbor již bude hledat spolu se seniorátem kazatele pro Zábřeh.

 

Ekumenické shromáždění ve Svébohově

V adventní době (19.12.) se konalo v kostele římskokatolickém ve Svébohově poprvé ekumenické shromáždění, při kterém kázal farář. J. Ondra a liturgii vedl P. Vágner. Toto shromáždění mělo velký význam pro vzájemné ekumenické vztahy v této obci.

 

Vánoce

I letošní vánoce se nesly ve znamení radostné zvěsti o Božím navštívení této země. Zvěst byla podávána opět prostřednictvím dětí, mládeže, dospělých, zpěvem i slovem kazatelů.

 

Seniorátní aktivity

V tomto roce se musel senior J. Ondra také plně věnovat seniorátním záležitostem. Situace ve sboru ve Vítkově se vyhrotila a ing. Barot telefonicky vyhrožoval, že dá seniora, seniorátního kurátora i pastýřskou radu k soudu, protože nemínil přijmout její rozhodnutí. Situace se časem uklidnila, objevily se ale další v jiných sborech. Akce seniora: 17.1. instalace jáhna O. Mikoláše v Hranicích; 27.1. porada seniorů na synodní radě; 17.4. účast při svěcení biskupky CČSH Šilarové v Olomouci; 25.5. pak slib staršovstva  v Opavě; 25.5. přijal slib staršovstva v Šumperku; 12.6. konvent v Ostravě; 27.6. instalace farářů v Ostravě a přijetí slibu staršovstva; 10.10. instaloval faráře Joela Rumla v Olomouci; 7.11. instaloval  jáhna M. Ryšánka v Rýmařově; 18.-21.11 synod ČCE; 5.12. přijal slib staršovstva a vykonal vizitaci sboru ve Štramberku.

 

Různé

  • Rozloučili jsme se: s B. Horákem v Leštině; 2.2. s Miladou Kouřilovou ze Sudkova; 20.2. v naší modlitebně (bez rakve) s naší dlouholetou pokladní, členkou staršovstva a členkou pěveckého sboru Emilií Musilovou; 26. 2. s bratrem Vlastimilem Čermákem a 30.12. s A. Krobotovou z Rovenska.

 

  • Pokřtěni byli: 6.6. Tereza Hélová z Kolšova, 29.8. sourozenci Klára a Robert Turických z Postřelmova.

 

  • Sv. VP byla vysluhována 28.5. u sestry B. Šínové z Nemile a 12.7. u M. Dubové v Zábřehu.

 

  • Konaly se společné schůzky mládeže se Šumperkem.

 

  • 11. září se u nás zastavil zájezd ze sboru ve Frýdku.

 

  • Při volbě faráře – důchodce na další rok byl J. Ondra zvolen 50 hlasy.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: farář Šimon Dvořák ze Suchdola nad Odrou; jáhen R. Rosický z Oder; Zdeněk Klimeš z Apoštolské církve.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: vikář P. Janošík z Krnova; jáhen František Hruška ze Šternberka a farář Joel Ruml z Olomouce.

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka