Rok 1996

Email Tisk PDF

Rok  1996

Heslo: Žid. 3, 7

Modlitební týden

Letošní ekumenická modlitební shromáždění se konala jen 2x. Při prvních (v rámci aliančního týdne) u nás – sloužil farář J. Ondra a kaplan ř.k. Šidlaja a při druhém (v rámci Týdne modliteb pro jednotu křesťanů) v kostele římskokatolickém. Sloužil děkan P. František Eliáš a farář J. Ondra.

 

Okrsková presbyterní konference

Okrskovou presbyterní konferenci 23.3. u nás vedl farář Petr Maláč, který byl vedením okrskových konferencí pověřen po faráři J. Ondrovi. K tématu konference: „Jak dál v církvi“ promluvil farář Pavel Fojtů z Českého Těšína. Sešlo se 40 účastníků: z Hrabové 7, Šumperka 7, Jeseníku 2, Javorníku 2 a zábřežských bylo 22.

 

Koncert Oborohu

Ve spolupráci s římskokatolickou církví jsme uspořádali koncert skupiny „Oboroh“ z Třebechovic p.O. Tato skupina zejména zpívala nově zhudebněné žalmy. Šlo o kvalitní koncert, ale málo navštívený. Oba církevní sbory se musely složit na zaplacení umělcům.

 

Den dětí

Při Dnu dětí, který se konal v neděli 28.4. kázal a také odpolední shromáždění vedl farář Pavel Pellar, bývalý senior západočeského seniorátu z Rokycan. Dopoledne bylo 7 dětí, odpoledne 15 (Zábřeh 7, Šumperk 5 a Lanškroun 3). Zdá se, že dětí ubývá. Tato sejití však chceme zachovat.

 

Den matek

V Zábřehu se ujímá tradice pořádání veřejných shromáždění ke Dni matek. Pořádá jej spolek Metoděj v Katolickém domě. Na letošním programu 12.5. se podílel biblickým programem farář. J. Ondra. Z naší církve se těchto sejití nikdo neúčastní.

 

Sborový zájezd

Při sborovém zájezdu jsme 2.6. navštívili sbory na Vysočině. Bohoslužeb jsme se zúčastnili v Jimramově, dále jsme navštívili sbory v Daňkovicích, Sněžném a Veselí. Nakonec jsme si prohlédli hrad Pernštejn. Účast byla: 43.

 

Husova slavnost

Ekumenické bohoslužby k výročí upálení M.J. Husa se konalo v kostele CČSH. Liturgii vedl jáhen Přemysl Zítek, kázal farář J. Ondra, zpíval náš pěvecký sbor. Účast byla veliká: 90 (z ČCE 42, z CČSH 30, z Apoštolské církve 18).

 

Setkání dětí

Výlet dětí se sice nekonal, ale děti (12), mládež (5) a dospělí (3) se opět sešli ve dnech 8.-12.7. na chalupě Bednářových v Hartíkově.  Opět patří náš veliký dík rodině Bednářových, ale také mládeži, která pro děti připravila program.

 

Návštěva z Holandska

Naše čerstvě navázané vztahy se sbory holandské reformované církve v Leimuiden a Rijnsaterwoude byly prohloubeny návštěvou jejich 8 mládežníků a 5 dospělých ve dnech 26.-29.7. Připravili jsme pro ně setkání na půdě sboru při bohoslužbách v Zábřehu a v Hrabové. Bydleli po rodinách. V sobotu si spolu se skupinou zábřežských, které vedl bratr ing. Antonín Opravil, zajeli na výlet do Jeseníků. Přivezli kromě dárků také pozvání k návštěvě jejich sborů do Holandska. O této záležitosti jsme později hovořili a rozhodli jsme se příští rok navštívit tyto přátele z Holandska. Iniciátorem a organizátorem bude za pomoci sboru bratr ing. Antonín Opravil.

 

 

 

Opravy ve Svébohově

Opravy kaple ve Svébohově se v měsíci srpnu dokončují. Slavnostní otevření však plánujeme na léto příštího roku. Rádi bychom ještě využili možnosti elektrifikace kaple. Znamená to však ručně vykopat kanál pro kabel z obce ke kapli. Požádáme o finanční pomoc OÚ ve Svébohově.

 

Administrace ve Šternberku

V důsledku vážného onemocnění faráře Jana Nohavici z Olomouce byl pověřen farář J. Ondra administrace sboru Šternberk. Sbor je obsazen jáhnem, ale podle církevního zřízení potřebuje administrátora. Znamená to zejména účast při staršovstvu a jiných důležitých sborových akcích.

 

100 let gymnasia v Zábřehu

V měsíci září se konala v Zábřehu upomínková slavnost k příležitosti 100 let od založení českého gymnasia v Zábřehu. Slavnosti se zúčastnili také sourozenci Balabánovi. V neděli 22.9. v našem sboru kázal jeden z nich ThDr. Milan, profesor na Evangelické bohoslovecké fakultě UK v Praze, významný biblista – starozákoník a religionista. Rádi jsme se s ním sešli. Jeho kázání nejen upoutalo, ale také hluboce oslovilo.

 

Porada v rámci MSS

V naší modlitebně se 19.10. sešla porada kazatelů a kurátorů sborů našeho seniorátu. Na programu byly aktuální otázky seniorátu – jak hospodářské, organizační i věroučné. Sešlo se 42 farářů, kurátorů a členů synodní rady.

 

Vánoce

Tato shromáždění probíhají pravidelně v tradiční formě (dětská slavnost, vánoční bohoslužby s VP, na Štěpána akce mládeže, pěveckého sboru, třicátníků, vánoční sborová beseda, na Starý a Nový rok bohoslužba s VP). Jde o výraznou aktivitu celého sboru.

 

 

 

Různé

  • Rozloučili jsme se: 27.3. s Jaroslavem Poláchem ve Svébohově; 24.6. s Jindřiškou Brzobohatou; 13.8. s MUDr. J. Nevrklou; 7.11. s T. Uherkovou.

 

  • Pokřtěni byli 11.8. v Sudkově: Filip Hél z Kolkova a Erik Morong ze Sudkova.

 

  • Sjezdu mládeže v Českých Budějovicích se zúčastnilo 6 mládežníků.

 

  • Při volbě faráře – důchodce 1.12. bylo pro faráře J. Ondu 43, proti 8, 1 se zdržel. Vedl: K. Fon.

  • Při postních pobožnostech sloužili: L. Červenka z Přerova, M. Vavrečka z Rýmařova a Marek Vanča z Lanškrouna.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: František Hruška ze Šternberka, L. Červenka z Přerova a J. Obdržálek z BJB Vikýřovice.

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka