Rok 1993

Email Tisk PDF

Rok  1993

Heslo: Jan 18, 37a

Ekumenické shromáždění k počátku ČR

Na Nový rok odpoledne se sešla zábřežská ekuména k bohoslužbám k počátku ČR po rozdělení ČSR. Slavnostního  shromáždění se zúčastnili věřící s duchovními všech křesťanských církví v Zábřehu. Shromáždění vedl a kázal farář J. Ondra. Účast byla kolem 200 lidí.

 

Modlitební týden

Konalo se pouze jedno shromáždění u nás. Vedl je farář J. Ondra, kázal biskup CČSH olomoucké diecéze Dr. Vl. Zítek z Olomouce.

 

Ekumenický modlitební den žen

Už podruhé se v našem sboru konalo ekumenické sejití 5.3. v rámci Ekumenického modlitebního dne žen. Podle ústředního programu, který připravily ženy z Guatemaly.  Účast : 65. (ČCE 20; CČSH 20 a římskokatol. 15).

 

Společná schůze staršovstva

Po delší době příprav se nám podařilo uskutečnit společnou schůzi staršovstev sborů v Zábřehu a Hrabové. Vedle problematiky, která je společná oběma sborům, došlo k osobnímu seznámení. Tyto sousední sbory žijící nedaleko od sebe (8 km) mívají dost často odlišné důrazy ve sborové činnosti. Je to dáno také tradicí – Hrabová je sbor z doby přestupového hnutí, zatímco v Zábřehu je stále živá tradice zelowská prohloubená post-tolerančními svébohovskými i pietistickými. Vede nás to i k hlubší spolupráci na půdě organizační. Oba sbory budou nuceny v budoucnosti úžeji spolupracovat.

 

Obsazení sboru v Jeseníku

Bratr farář J. Ondra ukončil administraci sboru v Jeseníku. Od května tam nastoupil nový farář Tomáš Molnár, který převzal starost o celý sbor.

 

Den dětí

Tradiční jarní Den dětí byl opět pojat okrskově. Konal se v neděli 18.4. a hostem byl nový duchovní v Šumperku diakon Petr Maláč. Dětí se dopoledne sešlo 16, odpoledne 42 i z okolí ( Zábřeh 13, Šumperk 20, Lanškroun 5, hosté 4). Je i pro děti velice dobré, když se jich sejde více a to i z okolních sborů.

 

Sborový zájezd

Letos jsme 13.6. vyrazili do oblasti kolem Boskovic. Nejprve jsme se zastavili v okrasné zahradě v Borotíně, bohoslužeb jsme se zúčastnili ve Vanovicích (odkud přijížděli duchovní do Svébohova v 2.pol. 19. století). Navštívili jsme sbor v Boskovicích, odkud jsme si přivezli dost podnětů pro sborovou práci a nakonec jsme navštívili sbor v Prostějově. Účast: 42.

 

Výlet dětí a pobyt v Hartíkově

Tradičně jsme uskutečnili koncem června výlet dětí. Tentokrát za menší účasti 8 dětí a 7 dospělých.

Děti se pak sešly 2.-11.7. v Hartíkově na chatě u Bednářových. O 10 dětí se starali 4 z mládeže a 2 dospělí. Tam došlo k intenzivnějšímu vzdělavatelnému i zábavnému programu.

 

 

 

 

Návštěva ze Slovenska a Husova slavnost

Ve dnech 5.-7.7. sešla se na naší faře skupina farářů ze Slovenska a Čech, osobních přátel faráře J. Ondry, kteří začali spolu před 40 lety studovat bohosloví. Bylo jich i s rodinnými příslušníky 15. Vedle jejich osobního setkání, výletu a vzpomínání posloužili ve sboru při příležitosti Husova výročí 5.7. Při ekumenických bohoslužbách kázal farář ČCE v Liberci Jan Čapek. Následovala přednáška na téma: „Vliv husitství na Slovensku“ – farář Michal Hruško z evanj.a.v. církve. V závěru pozdravili shromáždění i ostatní faráři církve luterské i reformované. Shromáždění vedl farář J. Ondra. Účast z ČCE 42; CČSH 8; římskokatol. 10 a hostů 12 = 72.)

 

Přednáška o hnutí SCIENTOLOGIE

Už po několikáté nám posloužil svou přednáškou Dr. Tomáš Novotný z Ostravy o různých duchovních směrech. Tentokrát 15.8. „O nebezpečném směru Scientologie“. Rozebral jeho učení a velmi varoval před jeho působením. Toto hnutí působí sice více v zahraničí, ale také už i v naší republice. Účast: 40.

 

Synodní senior v Hrabové

V hrabové se konal 14.9. sborový den. Hostem byl synodní senior Pavel Smetana. Přijel sbor povzbudit. Zdá se, že se chystá ze sboru odejít vikář Václav Hurt a hrabovský sbor se bojí dalšího uprázdnění. Sborového dne se odpoledne zúčastnil i náš pěvecký sbor a ostatní členové. Přijelo ze Zábřeha 35 lidí.

 

Presbyterní konference

Presbyterní okrsková konference v Javorníku a na Travné se konala 30.10. Ze Zábřehu se zúčastnilo 5 členů staršovstva a 5 mládežníků. Jednalo se o společné sejití staršovstev a mládeže a mládež.

 

Úmrtí Věry Ondrové

Těsně před vánočními svátky dne 22.12. zemřela po dlouhé těžké nemoci manželka zdejšího faráře Věra Ondrová, rozená Chamrádová ve věku 56 let. Rozloučení s ní se konalo jednak ve sborové místnosti asi při účasti  200, jednak v obřadní síni na hřbitově (účast: 150). Při shromáždění ve sboru kázal senior MSS Ludvík Klobása na text: Žalm 119, 54 a osobní vzpomínku přednesl farář Jan Čapek, který s ní vyrůstal ve sboru v Praze-Žižkov II.  V obřadní síni kázal senior L. Klobása na text: Filip. 3, 20-21. Na obou místech zpíval pěvecký sbor. – Věra Ondrová vedle své funkce v rodině a ženy faráře vedla ve sboru Nedělní školu, zpívala v pěveckém sboru a byla u všech sborových aktivit.

 

Vánoce

Bohoslužby po dobu vánočních svátků i Nového roku vedl vikář Václav Hurt. Děti se ke své vánoční slavnosti začínají po vzoru jiných sborů scházet již při 4. neděli adventní.

 

Různé

§ Rozloučili jsme se: 6.3. se Zdenou Peckovou v Písařově, která zemřela ve věku 100 let a byla u založení evangelického filiálního sboru; 14.5. s Emilií Novotnou; 28.5. s A, Langrovou ze Svébohova; 2.6. se Zd. Janků z Nemile a 14.8. s R. Tůnem v Hrabové; 20.8. s Františkem Hejtmánkem z Kosova; 18.12. s ing. Jiřím Stejskalem a 30.12. s Věrou Ondrovou.

 

§ V letošním roce vyšla kniha Vzpomínek faráře Antonína Balabána. Kniha vyšla péčí jejich dětí, zejména Lydie Cejpové.

 

§ 25. září se konal v Praze Sjezd reemigrantů ze Zelowa.  Ze Zábřehu se ho zúčastnilo 25 účastníků.

 

§ V Čáslavi při sjezdu mládeže byli 4 účastníci ze zábřežské mládeže.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: Marek Vanča z Lanškrouna; Jan Kašper z CB v Olomouci a František Konvalinka z CČSH Loštice.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: Páter František Eliáš, děkan římskokatol. Zábřeh; vikář Václav Hurt a farář Tomáš Molnár z Jeseníku.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka