Rok 1988

Email Tisk PDF

Rok  1988

Heslo: Matouš 11,28 Učte se ode mne …

Modlitební týden

Modlitební týden proběhl opět podle témat, které připravila ekumenická komise. Konala se 4 shromáždění, při nichž sloužili kazatelé: J. Ondra; Studený CČSH; Wurst + Šimek – adventisté s.d.  a na závěr J. Obdržálek z Vikýřovic.

 

Doplnění staršovstva

Místo Blahoslava Matějky a Jany Rychetské byli do staršovstva povoláni náhradníci : Miroslav Matějka a Jana Opravilová – ta se na podzim stala pokladní sboru. Novou náhradnicí při výročním sborovém shromáždění 14.2. byla zvolena Hana Matějková.

 

Den dětí

Při tradičním Dnu dětí byla hostem Květa Šilarová, vikářka v Letohradu (pozdější vedoucí celocírkevního odboru pro  děti). Při odpoledním shromáždění se sešlo 23 dětí i ze sborů v Hrabové a Šumperka. Chceme i nadále pořádat Dny dětí pro okolní sbory.

 

Ordinace a instalace Blahoslava Matějky

V neděli 28. února se bohoslužby v Zábřehu ani Sudkově a Svébohově nekonaly. Celý sbor se autobusem dopravil (účast 55) do Nymburka k ordinaci a instalaci diákona Blahoslava Matějky. Ke službě slova a svátostí jej ordinoval synodní senior Josef Hromádka a do činnosti ve sboru uvedl (instaloval) senior poděbradského seniorátu Dr. J. Soušek z Libice nad Cidlinou. Za zábřežský sbor instalovaného pozdravil farář. J. Ondra. Přejeme mu hodně radosti ze svěřeného díla a také dostatek sil a trpělivosti v odpovědné práci.

 

Přednáška MOKJ

Přednášku v rámci MOKJ promluvil vzácný host – bývalý náměstek synodního seniora Dr. Josef Hlaváč z Peček. Téma bylo velmi aktuální: „Čím mne obohatila ekuména“. Šlo o osobní zpověď z dlouhé služby tohoto církevního pracovníka, v níž podněty z ekumény hrály důležitou roli.

 

Konfirmace

26. června se konala slavnost konfirmace. Konfirmováni byli Michaela Řeháková ze Svébohova a Tomáš Opravil. Konfirmačního cvičení i zkoušky se účastnil i Petr Musil z Církve bratrské. I jemu byla staršovstvem dána možnost přistupovat ke sv. VP v naší církvi.

 

 

Výlet dětí

Výlet dětí se tradičně uskutečnil poslední neděli v měsíci červnu (26.6.) odpoledne. Výletu se zúčastnilo 15 dětí a 18 dospělých.

 

Husova památka

Ekumenické shromáždění k výročí upálení M.J. Husa se konalo v kostele CČSH. Liturgii vedl farář Studený, kázal farář J. Ondra a zpíval náš pěvecký sbor.

 

Studentská praxe

V měsíci září konal v našem sboru bohosloveckou praxi student 2.ročníku Komenského bohoslovecké fakulty Petr Sláma  z Rýmařova. V rámci jeho praxe jsme navštívili několik rodin i společně připravovali a vedli sborová shromáždění.

 

Sborový zájezd

Po delší době jsme opět uskutečnili sborový zájezd a to v neděli 11. září při účasti 45. Účastnili jsme se bohoslužeb v Heršpicích ??,  kde je farářem Tomáš Trusina, který vyrůstal na faře v Zábřehu. Při náročné trase jsme ještě navštívili sbor v Kloboukách, Nikolčicích, Hustopečích a Nosislavi. Vraceli jsme se s povzbuzujícími zkušenostmi ze života v jiných sborech.

 

Sborový den

20. listopadu, v době kdy pořádáme společná shromáždění se sborem v Lanškrouně, jsme uspořádali setkání okolních sborů. Hostem byl náš dřívější farář Jan Trusina. Dopoledne věnoval našemu sboru a odpoledne při společném setkání hovořil na téma: „ ČCE – čeho si vážím a co bývá opomíjeno“. Byla to přednáška plná osobních úvah nad naší církví, plná podnětů i kritických připomínek. Zpívaly pěvecké sbory z Lanškrouna a Zábřeha. Účast ze Zábřeha 50, Hrabová 10, Lanškroun 25.

 

Vánoce

Advent, vánoce i konec roku jsme pečlivě připravovali s dětmi, mládeží, třicátníky a s pěveckým sborem. Členové staršovstva opět navštívili starší členy sboru a přinesli jim od sboru dárek.

 

 

 

 

Různé

V tomto roce jsme se rozloučili s těmito členy církve : 26.1. se Štěpánkou Nevečeřalovou; 26.4. se Žofií Novotnou, maminkou zdejší lékařky – internistky; 29.4. s Marií Černou z Kosova; 9.8. s L. Peřinovou z Leštiny – maminkou Dr. Alice Tůmové; 12.8. se sestrou H. Polívkovou ze Šumperka – manželkou místního faráře, 13.8. v Novém Jičíně s farářem Janem Záhorským, konseniorem MSS; 12.10. s Anděloslavem Mertou z Postřelmova.

 

V neděli 25.9. byl pokřtěn Petr Krobot ze Zábřeha.

 

Při postních pobožnostech sloužili: Severin Tůn; Jan Krupa a Pavel Sikora.

Při adventních pobožnostech sloužili: Jan Nohavica z Olomouce; B. Polívka a Severin Tůn.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka