Rok 1985

Email Tisk PDF

Rok  1985

Modlitební týden

Společně se konala 4 shromáždění, při nichž sloužili: far. Jan Drápal, kazatel Dymáček – adventisté s.d.; far. Ondra a při závěrečném shromáždění v neděli odpoledne kazatel J. Procházka z Vikýřovic – baptisté. Tentokrát v aliančním týdnu byl veliký mráz  - 25°C a silné větry. Účast byla proto menší.

 

Úprava liturgie

Staršovstvo rozhodlo změny v liturgickém pořádku. Spočívaly v tom, že v závěru přímluvné modlitby bude tzv. tichá modlitba a následovat bude společná hlasitá modlitba Páně. Při závěrečném verši poslední písně shromáždění povstane. Tato změna se ve sboru vžila bez problémů.

 

Stavební plány

Při výročním sborovém shromáždění 10.2. byly naplánovány závěrečné fáze oprav: dokončit generální opravu elektrického vedení v budově, nová svítidla, odvoz šrotu, vybudovat nový vchod (branku), vybudovat nový chodník, upravit zahradu. Tyto práce měly být provedeny do slavnostního otevření na svatodušní neděli 26.5.

 

Den dětí

Hostem při této tradiční akci pro děti byl letos 17.3. br. farář Jan Blah. Šourek ze Vsetína, který mládí prožil jako syn seniora Miloše Šourka v Šumperku. K setkání se sešlo 23 dětí i z okolních sborů.

 

Bratr Blahoslav Matějka

Koncem března podal br. kurátor Blahoslav Matějka přihlášku k diakonským zkouškám, neboť pomýšlel na trvalou službu kazatele naší církve. Při bohoslužbách 14.dubna mu předal tehdejší konsenior Jan Zátocký dekret výpomocného kazatele. Bratr Matějka tak získal základní oprávnění vést bohoslužby s vlastním kázáním. Aktivně vypomáhal v kazatelských stanicích zábřežského sboru, v době administrace v Hrabové i jinde.

 

Dokončení stavebních prací před otevřením

Poněvadž byl dán pevný termín otevření sborového domu, intenzivně jsme během měsíce května dokončovali stavební úpravy ve vestibulu, v průčelí sborové místnosti. Zde nám mj. vypomáhal pan Vachutka, soused, člen římskokatolické církve, stolař se sestavením obkladových desek, které ještě připravil br. Jan Kužel. Opravy se vcelku podařilo dokončit, pouze úprava zahrady dokončena nebyla – i kvůli počasí. Haldy hlíny upravil bagr později.

 

Slavnost otevření sborového domu

Významným hostem byl synodní senior Dr. Miloslav Hájek. Přijel do Zábřeha již v sobotu 25. Se staršovstvem diskutoval v sobotu i o církvi a pak s rodinou faráře. Byl ubytován v motelu.  V neděli dopoledne se sešel celý sbor ( i z kazatelských stanic) při svatodušních svátcích a vysluhována Večeře Páně. Při bohoslužbách se aktivně podílel s místním farářem. Účast 135, při VP 82.  Slavnostní otevření slovem Božím a modlitbou se konalo ještě odpoledne za větší účasti 155. Farář Ondra referoval o průběhu oprav. Práce se konaly v letech 1979-1985. Jednotlivé etapy: v r.1979 přípravy projekční a materielní; v r. 1980 úprava bytové části, oprava komínů a střechy; v r.1981 výměna všech oken, nový pokoj z půdy, rekonstrukce 1.poschodí, plynové topení; v r.1982 zbudování nové vstupní části do sborového domu (přístavba) a rekonstrukce topení; v r.1983 výměna kotle na pevná paliva, elektroinstalace v přízemí, nová fasáda a její nátěr, zbudování šatny, sociálního zařízení a kanceláře; v r.1984 rekonstrukce sborové místnosti : elektroinstalace, podlaha, emblém na přístavbě sborového domu podle návrhu architekta Pavla Poličanského; v r.1985 obložení sborové místnosti a ostatní umělecké dotvoření, úpravy v suterénu, nový chodník, branka, úpravy zahrady. Na pracích se podílelo celkem 68 pracovníků.   Odpracováno byla přes 15500 brigádnických hodin zdarma, někteří (3) sami přes 1000 hodin. Více než 800 hodin (5), více než 300 hodin (10), více než 100 hodin (21 členů sboru).  Finanční náklady se pohybovaly pod 500 tisíc Kč. Sbor získal v roce 1981 hlavní dar lásky JJ ve výši 251 tisíc Kč, na darech bylo vybráno 90 tisíc Kč a další finanční zdroje jsme získali půjčkou z JTD, kterou postupně splácíme. Jsme vděčni všem, kdo se do tohoto díla zapojili.

Vyslechli jsme pozdravy hostů a přednášku synodního seniora na téma: „Trojí vysvobození“. Mezi hosty nás dále pozdravil mj. také farář římskokatolické církve v Postřelmově P.K. Goldmann, který pak brzo na to byl z Postřelmova přemístěn, také kvůli této akci (prý k tomu neměl státní souhlas) do Brušperku.  Byla to podnětná přednáška, kterou pak také farář Goldmann tlumočil i účastníkům bohoslužeb v Postřelmově ještě téhož večera. (Bylo mě osobně líto jeho odchodu z Postřelmova, neboť spolu s farářem CŠH J. Drápalem jsme vytvořili pěkné ekumenické přátelství. O rok později byl pak i farář Jan Drápal přemístěn ze Zábřeha do Loštic, ale naše ekumenické přátelství pokračovalo až do jeho smrti v prosinci 1989.

 

 

 

Výlet dětí

S dětmi jsme vyrazili na výlet s tradičním programem v neděli 23.června odpoledne. Výchozím bodem tentokrát byl Hněvkov. Dětí se zúčastnilo 10.

 

Husova slavnost

K výročí upálení M.J. Husa jsme se shromáždili při společných nedělních bohoslužbách s CČSH u nás. Kázal farář CŠH v Dubicku J. Langhammer.  K přednášce MOKJ v Šumperku, kde přednášel farář Jan Trusina, přijelo 19 zábřežských.

 

Seniorátní den křesťanské služby

V zábřežském sboru se 29. září uskutečnilo setkání celoseniorátního odboru křesťanské služby. Hostem byl farář Jiří Řehák z Hodslavic. Při odpolední přednášce na téma: „Cesta ze strachu“ se zúčastnilo 80 lidí, ze seniorátu 40. Celou akci vedl předseda seniorátního poradního odboru křesťanské služby farář Jaroslav Košťál z Opavy.

 

Reproduktory ve sborové místnosti

Pro lepší ozvučení sborové místnosti jsme se rozhodli pořídit reproduktory. Mnozí starší členové si stěžovali, že málo slyší. Místo, aby si sedli dopředu, doufali, že investice do reproduktorů jim jejich situaci vylepší. Reproduktory sbor pořídil, sbírka na ně vynesla 4600,- Kč, ale výsledek nedosáhl očekávání.

 

Společné sejití okolních sborů

V rámci tradičního podzimního setkání se sborem v Lanškrouně jsme přizvali také další okolní sbory a také MOKJ v Šumperku na neděli odpoledne 20. října. Při velké účasti 115 přednášel předseda KJ farář Jiří Lejdar z Prahy- Strašnic na téma: „Ospravedlnění jako vstup do nového věku“.

Presbyterní konference

O týden později – v sobotu 26.10. se konala presbyterní konference okrsků šumperského a olomouckého v našem sboru. Tématem přednášky faráře Lukáše Kabíčka z Jihlavy a následná diskuze 69 účastníků byla otázka Znovuzrození.

 

Příprava oprav kostela v Sudkově

Členové sudkovské kazatelské stanice se rozhodli k 50. výročí postavení kostela (1937) důkladně opravit kostel (střechu, elektrické vedení, malbu kostela). O celé akci jsme jednali s arch. Jiříčkovou z Prahy, která nám podala svůj návrh oprav.

 

Akce křesťanské služby

Ve sboru jsme každý rok připravovali balíčky pro domov důchodců v Sobotíně. Staršovstvo se rozhodlo akci rozšířit pro staré i přestárlé i v našem sboru. Členové sboru obdrželi seznam starších lidí ze sboru, které v předvánoční době navštíví a předají jim od sboru dárek. Tato akce se ve sboru velice osvědčila i v dalších letech.

 

Vánoce

I letošní rok byl v době vánoční náročný pro přípravu i účast. Při dětské slavnosti 25.12. jsme s dětmi připravili spolu s mládeží pásma a hru; i na Štěpána se aktivně podíleli třicátníci, mládež a pěvecký sbor a rok jsme zakončili pásmem meditací, básní a písní.

 

 

 

Různé

  • Během roku jsme se rozloučili: 3.4. s Žofií Novákovou z Brníčka; 19.4. s Josefem Langerem ze Svébohova a 21.11. s Josefem Kulhajem z Bludova. 1. prosince byl pohřben Jakub Krobot.

 

  • Dne 30.3. se konalo požehnání sňatku Magdaleny Ondrové a Jaromíra Krobota v Zábřehu.

 

  • Při postních bohoslužbách sloužili : B. Polívka – Šumperk, J. Krupa – Jeseník  a P. Sikora – Moravská Třebová.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: D. Tomeš – Opava; B. Polívka – Šumperk  aj. Hromádka z Olomouce, který pak ve sboru vyprávěl o své návštěvě Indie.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka