Rok 1982

Email Tisk PDF

Rok  1982

Modlitební týden

V rámci aliančního modlitebního týdne se uskutečnily bohoslužby v každé modlitebně a navíc závěrečné shromáždění u nás. Sloužili kazatelé církví: ČCE J. Ondra, CČSH J. Drápal, adventistů s.d. br. Kašlík. Při závěrečné kazatel J. Procházka z baptistického sboru ve Vikýřovicích.

 

Den mládeže

Při okrskovém Dnu mládeže v našem sboru dne 31.1. sloužil far. Jiří Kabíček z Klášterce n/D na téma: „Bohoslužba svátečního a všedního dne“. Zúčastnilo se 30 mládežníků ze sborů: Olomouc, Šumperk, Hrabová a Zábřeh.

 

Den dětí

Den dětí se konal 25.4. Sloužil při něm referent pro výchovu dětí ČCE far. Jar. Vetter z Prahy při účasti 23 dětí. K těmto setkáním zveme děti i z okolních sborů.

 

Presbyterní konference

Okrsková presbyterní konference se tentokrát sešla v Hrabové 23.5.  Ze zábřežského sboru se jí zúčastnilo 20 lidí.

 

Společné čtení Bible

Při květnové schůzi staršovstvo přijalo návrh na společné čtení Bible. Přečteným oddílům bude zaměřen i program při biblických hodinách a také bohoslužbách. Navíc postřehy z biblických hodin bratr farář zapracuje do kázání. S akcí začneme od letošního podzimu (zápis staršovstva z 9.6. bod 5).

 

Výlet dětí

Letos se zúčastnilo jen 9 dětí + dospělí.

 

Konfirmace

Konfirmační slavnost ve sboru proběhla 27.6. Byli při ní konfirmováni: Eva Mačáková, Gabor Magyar, Marek a Lukáš Ondrovi.  Společné foto bylo pořízeno pod lešením sborového domu na památku podílu na společné práci pro sbor.

 

 

 

 

Husova slavnost

Ekumenické shromáždění na památku smrti M.J. Husa se letos konalo 4.7. v našem sboru. Vedl je farář Ondra, kázal far. J. Drápal z ČCSH. Společná účast 45.

 

Zahájení Nedělní školy

5.září jsme zahájili činnost Nedělní školy poprvé společnými bohoslužbami s dětmi.  Textem kázání, které mělo být zaměřeno především na ně, byla úloha NŠ.  Dětí se zúčastnilo 12.

 

Sborový den

Při sborovém dnu nás 24.10. odpoledne ve Svébohově seznámil br. Čestmír Rychetský se svou prací, kterou spolu se svou manželkou Miloslavou koná při pořádání archivů našich sborů (uspořádal archiv do r. 1975 v Hrabové i v Zábřehu). Jeho přednáška o životě v tolerančních sborech byla plná konkrétních událostí a dokumentů. Účast 32.

 

Poloseniorátní konference

Poloseniorátní presbyterní konference se konala 13.11. v Šumperku. Přednášky a celé konference, při níž přednášeli: s. Květa Šilarová z Letohradu na téma: „Evangelium dnes“, se ze Zábřehu účastnilo 7 členů staršovstva.

 

Setkání v Lanškrouně

Společného tradičního shromáždění v Lanškrouně 28.11. se ze Zábřehu účastnila skupina členů. Hostem byl synodní senior Dr. Miloslav Hájek, který hovořil na téma: „ Jak vidím svou církev“.

 

Stavební akce

V rámci generální opravy sborového domu byla upravována bytová část, vybudován podkrovní pokoj, výměna dveří v podkroví, zbourání starého a výstavba nového vchodu, výměna sterého již nefunkčního kotle ústředního topení za nový – znovu obnovený kotel na koks od p. O. Klevety z Postřelmova. Je nutné jej pročistit a uvést do soustavy vytápění. Opravu a montáž topného systému provedou bratři Wagnerové z Postřelmova. Podle údajů bylo do září prostavěno 221 tis. Kč. Při opravách nastoupili 3 zedníci na smlouvu o dílo. Jinak pracovali členové sboru jako brigádníci.

 

 

 

Vánoční shromáždění

Všechna shromáždění o vánocích a konci roku byla řádně připravena. Při dětské slavnosti jsme s dětmi připravili pásma a písně; stejně i na Štěpána společně s pěveckým sborem a třicátníky.  Na starý rok bylo pásmo písní, meditací a básní.

 

Různé

  • Během roku jsme se rozloučili (25.1.) se s. A. Asmanovou ze Zábřeha, (17.4.) se s. E. Mračkovou z Tatenice, (16.9.) se s. A. Kulhajovou z Bludova a (6.12.) se s. Marií Dudkovou ze Zábřeha.

 

  • Pokřtěn byl 30.5. v Sudkově Lukáš Morong ze Sudkova.

 

  • Při konventu 20.2. MSS byl zvolen novým seniorem far. L. Klobása z Ostravy a konseniorem far. Jan Košťál z Opavy.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili far. P. Sikora, P.Dvořáček, B. Polívka a far. J. Voborník (tč. na důchodu v Králíkách).

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka