Rok 1981

Email Tisk PDF

Rok  1981

Modlitební týden

Se konal 4x začátkem roku v modlitebnách sborů církve naší (2x), CČSH a adventistů s.d.  Sloužili při nich střídavě kazatelé J. Ondra, Jan Sladovník a Kašlík.

 

Pohřeb bratra Josefa Pavlů

7.února se sešla rodina, sbor, občané Svébohova k pohřební pobožnosti br. Josefa Pavlů, vedoucího kazatelské stanice ve Svébohově. Po dlouhá léta byl organizátorem a obětavým pracovníkem této stanice, který vedl čtené bohoslužby, hrál na harmoniu, zajišťoval i stavební úpravy kaple i sborového domu. Zároveň byl i čelným funkcionářem v obci i JZD. Zemřel ve věku 58 let. Jeho činnost v kazatelské stanici převzala jeho dcera Věra Urbanová. I tohoto pohřbu se zúčastnil bývalý farář sboru Jan Trusina.

 

Instalace diakona Jana Hudce

V neděli 15.února se část sboru (30 lidí) zúčastnilo instalační slavnosti diákona Jana Hudce ml. v Uherském hradišti. Pozdravil jej br. farář a pěvecký sbor. Máme dobrou naději, že jej bude vnitřně provázet rodinná i sborová tradice. Bratr Jan Hudec bude pokračovat v dálkovém studiu na Komenského bohoslovecké fakultě.

 

Pohřeb bratra Vladimíra Pospíšila

15.dubna se konalo rozloučení s br. Vladimírem Pospíšilem, věrným členem sboru a zpěvákem ve sboru. Bratr pospíšil byl aktivní zpěvák (i mezi Severomoravskými učiteli) a houslista (člen zábřežského symfonického orchestru).

 

Den dětí

Letošní Den dětí se konal 26.4.  Hostem tentokrát byl far. Jan Záhorský z Nového Jičína – účast dopoledne 56 (dětí 13) a odpoledne 45 (dětí 20).

 

Stavební akce

Během celého roku probíhaly jednotlivé akce oprav: převezeny fošny z Krnova i senior. lešení, v květnu byla vyměněna okna, pořízen nový kotel ústředního topení a rozvod elektřiny, opravena střecha na polovině domu s výměnou krytiny, zbourán vstupní vchod, přestavěna kancelář na šatnu, kancelář a sociální zařízení,  provedena fasáda poloviny domu aj. Práce prováděny většinou brigádnicky.

 

Výměna oken květen 1981           Zleva:   Matějka Blahoslav, Opravilová Jana, Hudec Jan ml., Matějková Hana, Schuppler A., Ondra J., Matějka Mirek

Zepředu: Musilová Olga, Urbanová Marta, Ondrová Magda, Ondra Marek, Matějka Jiří                           Valouch Jaromír (Svébohov), Kouřil Jaromír

Nahoře: Matějka Blahoš a Badal Zdeněk                                                                                                             (Postřelmov), Ondra J.,  Ondra Marek nahoře

 

Schůze seniorátního odboru JJ, dar HDL JJ.

21.června se v naší modlitebně po bohoslužbách konala výroční schůze senior. odboru Jeronymovy jednoty, která mj.  rozdělovala 1/3 vybraných darů Jj pro sbory našeho seniorátu. Ve sboru kázal a schůzi vedl br. far. Adolf PETR z Javorníku, předseda odboru Jeronymovy jednoty MS. Doporučil žádost našeho sboru o HDL Jj – sbor ji se ctí obdržel.

 

Konfirmace

Slavnost konfirmace se konala 28.června. Konfirmována byla jen 1 konfirmandka : Ivana Asmanová ze Zábřeha. I tak to byla radostné shromáždění, při kterém nás vedla naděje v Boží působení i osobní předsevzetí.

 

Výlet dětí

Tutéž neděli odpoledne se konal výlet dětí – tentokrát spolu s dětmi v Hrabové v hrabovských lesích. Při přípravě i vlastním výletu se nám hodně věnoval hrabovský kazatel far. Antonín Jedelský. Pokus zapojit do akce hledání pokladu a následném programu se nám sice podařilo několik hrabovských dětí zapojit, ale k následným kontaktům mezi dětmi sborů pro nezájem hrabovských nedošlo.

 

Husova slavnost

Při ekumenických bohoslužbách k výročí upálení M. J. Husa v kostele církve CČSH dne 5.7. kázal far. Jan Ondra a liturgii vedl nový farář sboru CČSH Jan Drápal. V osobě nového faráře došlo k intenzivnějším ekumenickým i osobním vztahům  po celou dobu jeho působení v Zábřehu.

 

Akce MOKJ

20.září byl hostem sboru i MOKJ Šumperk senior Josef Veselý z Jilemnice. Dopoledne kázal a odpoledne přednášel v rámci MOKJ na téma: „Od tolerance k ekumenismu“.

 

Setkání v Lanškrouně

Tradiční setkání se sborem Lanškrouně se konalo u nich v neděli 18.října. Při něm přednášel br.náměstek synodního seniora Dr. Josef Hlaváč z Olomouce o Weißeho kancionálu, významném kancionálu Jednoty bratrské. Br. Dr. J. Hlaváč se tématem duchovní hudby zabýval i v rámci své doktorandské práce.

 

Pěvecký sbor

18.listopadu v rámci pravidelné zkoušky pěveckého sboru rezignoval na činnost dirigenta pěveckého sboru br. Jan Hudec st. Ke svému rozhodnutí dospěl po vzrušené debatě o práci dirigenta při tvrdém prosazování své vůle. Bylo to v rámci přípravy na vystoupení pěveckého sboru při instalaci jeho syna far. Petra Hudce v Jilemnici. – Nadále už pěvecký sbor zpíval bez dirigenta.

 

Odchod ze sboru

V té době odešla ze sboru, ze staršovstva a asi i církve s. Drahomíra Škyvarová z Postřelmova s dcerou Marií do skupiny charismatického hnutí v Šumperku. Pro sbor i kazatelskou stanici Sudkov to byl nečekaný a bolestný odchod. ( Po pěti letech se do sboru opět vrátily).

 

Porada stavebního odboru ČCE

5.prosince se v našem sboru konala porada celocírkevního stavebního odboru se zástupci stavebních odborů seniorátů ČCE. Tuto poradu vedl její předseda arch. J. Poličanský. V rámci této porady došlo i na stavební úpravy v našem sboru.

 

Adventní odpoledne v Hrabové

Při adventním odpoledni 13.12. zavítal pěvecký sbor do Hrabové, kde v rámci pobožnosti zpíval cyklus adventních a vánočních písní proložených meditacemi br. faráře. Pro sbor v Hrabové to bylo veliké povzbuzení.

 

Vánoce

Počasí o vánocích bylo pro jízdu autem k bohoslužbám v Červené Vodě, Písařově a Svébohově pro záplavu sněhu hodně problematické. Vánoční akce (dětská vánoční slavnost, vánoční bohoslužby, na Štěpána i Silvestra) proběhly v tradičním programu.

 

 

 

 

Ostatní

  • Během roku byli pohřbeni Jiří Nepor ze Zábřehu, Jana Urbanová ze Svébohova,  G. Stejskal z Nemile, Karel Barták ze Zábřehu, Josef Metelka z Ráječku, A.Hamplová z Brníčka, A. Hoffmanová ze Zábřeha, Josef Léhar z Brníčka a Matylda Horáčková ze Zábřeha.

 

  • V rámci bohoslužeb 23.8. bylo požehnáno manželům Věře roz. Gregorové a br. Milanu Dvořáčkovi ze Zábřehu.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka