Rok 1980

Email Tisk PDF

Rok  1980

Modlitební týden

Po novoročních bohoslužbách jsme se ve sboru připojili k tradičnímu aliančnímu týdnu. Jeho náplň jsme rozdělili do 5 setkání: v Postřelmově u Kalousků, ve Svébohově, v našem sboru 2x, ve sboru církve adventistů s.d. a ve sboru CČSH.

 

Slib staršovstva

Začátkem února (2.-3.) sbor navštívil tehdejší senior MS Josef Hromádka. Setkal se s nově zvoleným staršovstvem a pak v sobotu večer při sborové besedě hovořil na téma: „ Církev jako diaspora“.  Při nedělních bohoslužbách pak přijal slib nového staršovstva ve složení: ….  Při této příležitosti vykonal také řádnou vizitaci sboru. Jedním z témat rozhovoru byl nejen sborový život, ale také připravovaná přestavba sborového domu.

 

Výroční sborové shromáždění

Toto téma pak bylo veřejně otevřeno při výročním sborovém shromáždění 24.2. Už dlouhou dobu jsme pociťovali potřebu stavební úpravou vyřešit zejména několik problémů: sborového sociálního zařízení, řádné šatny a sborové kuchyňky. Svůj stavební podnět podala s. Anna Beranová; ten počítal s využitím přízemí pro sborové potřeby a byt byl řešen v 1.patře. Z domu by se stala vila s klasickou střechou. S tímto návrhem ale nesouhlasila Stavební komise synodní rady, která má rozhodující slovo jak po stránce stavební, tak i finanční. Arch. ing. J. Poličanský – předseda stavebního odboru ČCE vypracoval návrh, ve kterém celou problematiku řešil formou přístavby nového vstupu: v přízemí sborová kuchyňka a průchod do suterénu domu; novým schodištěm vyřešen vstup do vestibulu, odkud by se vcházelo do sborové místnosti a zároveň do sborové šatny. Z bývalé kanceláře, spíže a WC se upraví menší kancelář a sociální zařízení se šatnou pro sbor. V bytové části dojde k menším úpravám: z koupelny se zřídí i WC; z části chodby se vytvoří spíž. V 1.patře se z půdních prostor vytvoří nový pokoj a vybuduje se sociální zařízení. V rámci generální opravy sborového domu se celkově vymění střecha, případně opraví; zbourají se komíny přesahující střechu (ponechají se jen pro ústřední vytápění a pro plynový kotel). Vedle toho se vymění okna, opraví fasáda, obnoví elektroinstalace, zavede plynové topení s výměnou radiátorů atd. Půjde o velikou opravu. Problém zůstává v tom, že během všech oprav bude ve sborovém domě bydlet rodina faráře, které se tyto opravy dotknou nejvíce – bude to bydlení ve stálém stěhování, v provizoriu a prachu. V počáteční fázi jsme si neuvědomovali rozsah všech prací a nároků, které bude muset sbor a zejména rodina faráře podstoupit. Ty problémy se postupem oprav objevovaly a musely se řešit.

 

Jednáni o opravách

Celá tato záležitost a zejména náročnost přestavby kladla velké nároky na staršovstvo a sbor po stránce pracovní i finanční. Byli jsme ujišťováni i pomocí celé církve. Při mimořádném staršovstvu 8.4. jednala s námi Seniorátní stavební komise (T. Coufal) a senior J. Hromádka. Návrh doporučovali, ale velká část staršovstva se celé velké akce „děsila“ a chtěla zachovat dosavadní stav, zejména se stavěla proti zbourání starého vstupu a výstavbě nového.  Výsledkem jednání byla nervozita a nejistota. Dokonce br. Jan Hudec st. Si stěžoval u seniora Hromádky, že far. Jaroslav Ondra rozklíží sbor tím, že staršovstvu vnucuje náročnou opravu podle návrhu arch. Poličanského. Ostrá diskuze vedla až tak daleko, že far. Ondra uvažoval o odchodu ze sboru; měl dokonce ujištění synodní rady ČCE, že mu v této věci udělí dispens od povinnosti pobytu ve sboru po dobu 5 let. Odchod faráře by celou záležitost nevyřešil – problém by zůstal. Je ovšem třeba říct, že se vztahy ve sboru narušily a vina se dávala faráři sboru, ačkoliv on a jeho rodina tím trpěla nejvíce.  Stalo se dokonce, že v neděli 16.3. , když far. Ondra kázal v Písařově, někdo (?) svolal po bohoslužbách v Zábřehu mimořádné staršovstvo (předsedou br.farář sboru !!!) , kde chtěli zvrátit rozhodnutí o opravách podle návrhu arch. Poličanského ve prospěch nějakého návrhu br. Jana Hudce st., který ani nebyl řádně vypracován. Shodou okolností se far. Ondra brzo z Písařova vrátil, ačkoliv běžně tam ještě vykonal návštěvu, a velice se podivoval, že se bez jeho vědomí staršovstvo sešlo a bylo tlačeno ke změně rozhodnutí. Tehdy prohlásil, že bude zastávat návrh, který odsouhlasila stavební komise ústředí církve. Tím také bude zaručena možnost finanční podpory celé akce.  Tento jeho postoj – i když byl pro něho v mnohém nepříjemný – zamezil dalším zvratům v jednání. Pak došlo k dalším akcím: shánění stavebního materiálu, pracovníků apod.

 

Presbyterní konference

Jarní okrsková presbyterní konference, kterou zajišťoval far. J. Ondra a kurátorka s. Helena Hudcová, se sešla 15.3. v Zábřehu. Při ní přednášel far. Dr. Otakar Funda z Prahy na téma: „Člověk podle Písma“. Šlo o našeho výrazného teologa, jeho přednáška byla s povděkem přijata.

 

Velikonoční pondělí  7.4.1980 Scénka „Pilát a Josef z Arimatie“

Pilát –Lukáš Ondra, Josef z Arimatie – Marek Ondra Píseň dětí

Centurio – Marek Bednář, Prokla – Hana Klimešová

 

Den dětí

Při tradičním „Dnu dětí“ sloužil v našem sboru dopoledne i odpoledne vikář Pavel Dvořáček z Hrabové.

 

Evangelizační neděle

Sbor koná každým rokem Evangelizační neděli. Tentokrát se konala 18.5. a hostem byl senior Richard Firbas z Jablonce nad Nisou. Kázal na všech třech místech: v Sudkově, Zábřehu a odpoledne ve Svébohově. Jeho svědectví vyzařovala radost z víry, která žije láskou a je držena nadějí.

 

Pohřeb bratra Kristena

Dne 22.5. jsme se za hojné účasti sboru i veřejnosti rozloučili v Sudkově s br. Kristenem, který byl u počátku kazatelské stanice a dlouhá léta ji vedl. Byl to člen velice obětavý, ryzí a věrný. Zůstal sboru věrný i v době útlaku ze strany KSČ, která jej chtěla přinutit, aby se od služby v církvi distancoval. Raději ze strany vystoupil, ale svůj sboreček neopustil. Vedl čtené bohoslužby v Sudkově, ale i v Hrabové a jinde. Společenství sboru miloval, byl velice skromný, ale vždy obětavý. Rozloučili jsme se s ním vděčně. Pohřbu se zúčastnil i bývalý farář Jan Trusina.

 

 

 

Sborový zájezd

I uprostřed plánovaných příprav na opravu jsme se rozhodli podniknout sborový zájezd – tentokrát 1.6. na Slovácko. Bohoslužeb jsme se zúčastnili v Javor…  , pak navštívili Velkou n.N., Hrubou Vrbku, Uherský Brod, Uherské Hradiště a Buchlovice. Byl to vydařený zájezd. Shodou okolností se do těchto míst pak koncem roku vrátil  Jan Hudec ml., který se stal diákonem v Uherském Hradišti.

 

Oprava střechy - červen

 

 

 

Výlet dětí

Děti se opět koncem školního roku (29.6.) zúčastnili svého výletu s hledáním pokladu. Účast byla 17 dětí a 18 dospělých.

 

 

Husova slavnost

Ekumenické shromáždění k památce upálení M. Jana Husa se konalo v neděli 3.7. v naší modlitebně. Kázal far. CČSH Jan Sladovník při účasti 83.

 

Sborový den se synodním seniorem

7.září jsme si ve sboru připomenuli  50. výročí otevření modlitebny v Zábřehu a 120 let od postavení kaple ve Svébohově.  Naším vzácným hostem byl synodní senior Dr. Miloslav Hájek. Kázal také v Sudkově. Ubytován byl v hotelu v Růžovém údolí. Bohoslužeb v Sudkově se zúčastnili i místní členové římskokatolické církve – postřelmovský farář K. Goldmann je vybídnul k účasti v našem kostele. 

 

 

 

 

 

m

 

Přednáška místního odboru Kostnické jednoty

Mnozí členové MO Kostnické jednoty jezdívali k jejich akcím do Šumperka. Tentokrát se akce MOKJ konala v Zábřehu v našem sboru 26.10.  Přednášel zde o pravoslaví prof. Komenského fakulty Pavel Filipi, který problematiku různých církví přednáší studentům na teologické fakultě.

 

Třicátníci v Hrabové

Ve sboru se scházela skupina tzv. třicátníků. Mívali své občasné schůzky na sborové půdě. 31.10. se sešli v Hrabové u Dvořáčkových při besedě nad knihou E. Fromexx : „Mít či být“.

Shromáždění v Lanškrouně

Letošní pravidelné setkání se sborem v Lanškrouně se konalo 23.11. u nás. Tohoto setkání se zúčastnila také skupina mládeže z Pardubic. Měli připravenou pásmo úvah a písní. Sešlo se nás kolem 100.

 

Pohřeb Bronislavy Černohorské

Dne 4.prosince jsme se rozloučili s věrnou členkou sboru Bronislavou Černohorskou, rozenou Musilovou, manželkou prvního kazatele v našem sboru. Vděčně jsme si připomenuli její věrnou a statečnou službu v Zábřehu i na jiných místech církve.

 

Vánoce

Při adventních pobožnostech nám sloužili P. Dvořáček, far. B. Polívka a far. J.A. Dvořáček ze Šternberka.  Vánoční program dětí i dospělých se nesl ve znamení radostné zvěsti o příchodu dárce potěšení a naděje.

 

 

 

Ostatní

Křest Petra Holúbka (25.5.).

 

 

 

Aktualizováno Neděle, 27 Leden 2013 20:59  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka