Rok 1979

Email Tisk PDF

Rok  1979

Nový rok

Nový rok jsme ve sboru zahájili shromážděním, v němž zazněla výzva proroka Habakuka: „Na stráži své státi budu…“.

 

Modlitební týden

Setkání se konala jednak ve sboru 4x , ve Svébohově, v Postřelmově – u Kalousků, u Rychetských a Jersákových,

jednak 3x v rámci ekumeny: ve sboru CČSH, u adventistů s.d. a u nás.  Upevnilo se ekumenické společenství i uvnitř sboru.

 

Křty ve sboru

Hned začátkem roku jsme přivítali křtem do společenství sboru Danielu Holúbkovou (14.1.); Ondřeje Matějku (4.2.) a Jaroslava Pavlase z Dolních Studének (25.2.).

 

Den dětí

Při tradičním Dnu dětí, který se konal 29.4. dětem i sboru posloužil br.far. Jaromír Strádal z Hronova. Při dopoledních bohoslužbách i v odpolední části se sešlo 24 dětí nejen z našeho sboru. Bratr Strádal je znám mj. svým osobitým vztahem k dětem a mládeži.

 

Evangelizační neděle

Naším hostem při této již tradiční evangelizační akci byl far.Lubomír Kabíček z Jeseníku. Tématem byla otázka ze Skut. 8,30 : „Rozumíš, co čteš ?“ – problematika porozumění Bible.  Účast dopoledne v Sudkově 20, v Zábřehu 65 a odpoledne ve Svébohově 44.

 

Konfirmace

Konfirmačního shromáždění se zúčastnili 4 konfirmandi : Jiří Matějka, Marta Urbanová, Ludmila Vejnarová i Dana Musilová z CB. Všichni byli přijati 27.5.  za plnohodnotné členy sboru s možností přístupu ke sv.Večeři Páně. Možnost přistupovat byla staršovstvem dána i Daně Musilové z CB.  Záleží na ní, zda se VP v našem sboru a církvi bude zúčastňovat.

Foto !!!

 

Sborový den v Hrabové – pěvecký sbor

Při sborovém dnu v Hrabové, který náš br.farář administroval, byl hostem 20.5. br.farář Jan Záhorský z Nového Jičína. Při odpoledních hudebních nešporách zpíval náš pěvecký sbor, který také předtím (25.3) zpíval v Sudkově při 70. narozeninách br. Františka Kristena.  Účast v Hrabové byla veliká: 110 lidí – mezi nimi i mnoho zábřežských.

 

 

Sborový zájezd

Letošní trasa sborového zájezdu vedla do severních Čech: sbor v Liptálu, v Jilemnici (bohoslužby – kázal senior Josef Veselý), v Křižlicích (kostel), Vrchlabí (oběd, sbor), Dvůr Králové (safari) a zámek Kuks. Zúčastnilo se nás 52 při dobré pohodě vnější i vnitřní.

 

Výlet dětí a mládeže

– Mládež se také 25.3. zúčastnila seniorátní akce (7) v Mořkově.  Tentokrát se výlet dětí s tradičním hledáním pokladu začínal 24.6. v Rovensku. Skončil nalezením hledaného pokladu, opékáním, zpěvem a dobrou náladou. – Mládež (6) se zúčastnila seniorátního výletu mládeže ve dnech 30.6. až 1.7. do Olomouce, Hošťálkové a Růžďky.

 

Husova slavnost

Ekumenické shromáždění k památce upálení M.J. Husa se letos konalo 5.7. ve sboru CČSH. Kázal far. J. Ondra, zpíval pěvecký sbor. Účast 80. Mnozí se zúčastnili také akce Kostnické jednoty v Šumperku.

 

Sborový den – 400. výročí Bible Kralické

Letošní sborový den 16.8. spolu s MOKJ Šumperk jsme věnovali 400.výročí Bible Kralické a podílu Jiřího Strejce na jejím překladu. Přednášel Dr. Michal Flégl z Prahy.  Tento mladý historik s velkým zaměřením na českou reformaci je aktivním spolupracovníkem Kostnické jednoty.  K tématu 400.výročí Bible jsme se shromáždili v rámci seniorátu v Krnově. Zde vedle přednášky zpíval senior.pěvecký sbor. Účast ze Zábřeha : 21

 

Společné shromáždění v Lanškrouně

Při pravidelných společných setkáních se sborem v Lanškrouně jsme se tentokrát sešli dne 4.11. u nich. V rámci odpoledního shromáždění promluvil br.senior R. Firbas z Jablonce n.Nisou na téma: „Setkání s Ježíšem“. Zúčastnilo se ze Zábřeha 42 členů. Na setkání svým zpěvem účinkovaly pěvecké sbory ze Zábřehu i Lanškrouna. Příští setkání bude v Zábřehu.

 

Okrskový den mládeže

Pokusili jsme se 25.11. o uspořádání okrskového Dne mládeže pro okolní sbory. Přednáškou posloužil sen.vikář Pavel Dvořáček z Hrabové na téma: „Ježíš podle evangelií“. Akce se účastnilo 36 mládežníků a někteří členové sboru. V těchto setkáních chceme pokračovat.

 

Presbyterní konference

Letos se konaly 2 konference:

a) Okrsková 17.3 v Jeseníku na téma: „Naděje“ (f. L.Kabíček a f.B. Polívka) - účast ze Zábřeha 11.

b) Poloseniorátní v Šumperku 1.12. na téma: „Klíč Písem“ – přednášel far. Dr. Jan Venkovský z Přerova - účast ze Zábřeha 8.

 

Volba staršovstva

Při mimořádném výročním sborovém shromáždění 2.12. bylo zvoleno nové staršovstvo na další období : 12 členů a 4 náhradníci. Při schůzi staršovstva 9.12. byla kurátorkou zvolena s. Helena Hudcová, náhradníkem br. Emanuel Gregor, zapisovatelkou Hana Rychetská, pokladní a účetní s. Emilka Musilová, správcem budov Jiřina Schupplerová a předsedou staršovstva far. Jaroslav Ondra.

 

Adventní pobožnosti

Staršovstvo rozhodlo, že v adventní době (podobně i v době postní) se místo pravidelných biblických hodin budou konat bohoslužebná shromáždění (adventní a postní pobožnosti s pozvanými hosty). Zpívat bude pěvecký sbor. Poprvé o adventu posloužili: Květa Šilarová z Letohradu, Pavel Dvořáček z Hrabové a far. Boh. Polívka ze Šumperka.

 

Vánoce

Vánoční doba začala vánočním koncertem v Šumperku – účast ze Zábřehu 30.  Při dětské slavnosti 25.12. předvedly děti 4 pásma, 3 písně a 2x zazpíval pěvecký sbor. Účast 83, z toho 34 dětí. - Při bohoslužbách na Štěpána byli aktivní třicátníci v rámci pásma úvah, kázání a písní. – V poslední den roku byly bohoslužby proloženy meditacemi, písněmi pěveckého sboru a básněmi mládeže.

 

 

 

 

S vděčností k Bohu jsme se během roku rozloučili (6.6) s br. Josefem Volfem z Vyšehoří, s. Annou Fuchsovou (8.11.) ze Zábřeha a Terezií Robotovou (5.12.) z Písařova.

 

 

Aktualizováno Neděle, 27 Leden 2013 20:59  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka