Rok 1978

Email Tisk PDF

Rok  1978

Modlitební týden

Ke společným shromážděním v rámci aliančního modlitebního týdne jsme se scházeli spolu s CČSH v týdnu od 15. -22. ledna. Vedle tří společných sejití se konalo shromáždění v Postřelmově u Kalousků, ve Svébohově v modlitebně, v Zábřehu u Kulhavých a Musilových, na Skaličce u Žákových, v Nemili u Hronkových. Tématem pobožnosti bylo: „Kristovo království lásky – podle podobenství“. Při závěrečném shromáždění v Zábřehu kázal baptistický kazatel Petr z Vikýřovic.

 

Volba nového seniorátního výboru

V sobotu 11.2. byl v Přerově zvolen nový seniorátní výbor MSS. Novým seniorem byl zvolen Josef Hromádka ze Šternberka, konseniorem Jiří Řehák z Hodslavic. Náhradníci: Jaromír Sklenář a Jaroslav Košťál; z laiků: prvním náhradníkem B. Berger. Sluší dodat, že nebyl udělen státní souhlas farářům L. Klobásovi, B. Polívkovi, L. Kabíčkovi aj.

 

Jarní sborový den

Při jarním sborovém dnu 18. března jsme se spolu s farářem Miroslavem Rozbořilem z Boskovic zamýšleli nad významem a smyslem bohoslužeb. Přednášce, která se konala odpoledne v Sudkově předcházela beseda rozšířeného staršovstva na téma: „Podíl laiků při bohoslužbách“. Téma besedy i přednášky bylo už předem probíráno ve staršovstvu, poněvadž někteří, zejména mladší členové chtěli, aby podíl laiků ve sboru byl zřetelnější. Br. farář Rozbořil nás seznámil se zkušenostmi v jejich sboru, kde se pravidelně mimo faráře ještě jeden člen aktivně na bohoslužbách podílí. Při přednášce probral jednotlivé části bohoslužeb – zásadně i kriticky. Přednesl závěry Agendární komise ČCE, jejímž je členem. Podněty ze sborového dne byly východiskem pro pozdější rozhodnutí staršovstva, kdy byl přijat pozměněný bohoslužebný pořad, při kterém se také mimo kazatele podílel ještě jeden člen sboru.

 

Presbyterní konference

Okrsková presbyterní konference se tentokrát konala v neobsazené Hrabové 8. dubna. Přes tuto nevýhodu se nás tam sešlo celkem 60. Tématem bylo celocírkevní heslo: „Kažte evangelium všemu stvoření“.  Na programu se podíleli: faráři A. Petr; L. Kabíček a L. Klobása. O seniorátních záležitostech referoval senior Hromádka. Ovzduší konference se neslo v bratrském duchu.

 

Den dětí

Hostem při sborovém dnu dětí 30.dubna byl farář Jan Široký z Moravské Třebové. Průběh dne dětí byl obdobný jako v minulých letech. V odpolední části (písně, soutěže, kvízy, hry  apod. se zúčastnilo 35 dětí – mimo dospělých.

 

Presbyterská ordinace

V sobotu a v neděli 27.-28.května jsme prožívali radostnou událost. Navštívil nás nový synodní senior Miloslav Hájek, který v našem sboru ordinoval 2 presbytery z našeho seniorátu: seniorátního kurátora Antonína Plachého z Ostravy a našeho Jana Hudce mladšího. Při bohoslužbách kázal na text: „Mat. 7, 1-2. Ordinační kázání založil na textu ze Žalmu 22, 23. Ordinované presbytery pozdravili: farář Ondra ze Zábřeha, Dr. Dědek z Přerova a zástupce sboru z Ostravy. V předvečer při sborové besedě nám synodní senior mj. vyprávěl o svém životě a práci v církvi. V neděli odpoledne instaloval v Olomouci nově zvoleného seniora MSS Josefa Hromádku.

 

Jan Hudec ml.  a  Antonín Plachý

Olomouc – záběr pěveckého souboru

při instalaci synod.seniora MSS Josefa Hromádku

 

Sborový zájezd

V neděli 4.června jsme obnovili tradici sborových zájezdů.  Tentokrát jsme navštívili některé valašské sbory. Bohoslužeb jsme se zúčastnili ve Valašském Meziříčí, dále jsme navštívili sbor v Růžďce, na Vsetíně, v Kateřinicích a Hošťálkové, kde jsme se sešli s dřívějším kazatelem sboru Dr.K. Palou a jeho manželkou.

 

Konfirmace

Následující neděli 11.června se konala ve sboru konfirmace. Byla zvláštní tím, že byl pouze jeden konfirmand – Mirek Matějka. A přece to byla radostná chvíle v životě sboru. Radujeme se z odvahy a elánu tohoto tichého hocha a věříme, že to byla i pro něho chvíle osobního vyznání. Spolu s ním prošla konfirmačním cvičením Olga Musilová, která však konfirmována nebyla, neboť je členkou Církve Bratrské.

 

Nový bohoslužebný pořad

V neděli 18.června jsme poprvé ve sboru zavedli nový bohoslužebný pořad. Při bohoslužbách se aktivně mimo kazatele podílí ještě další člen sboru. Poprvé jim byl bratr Blahoslav Matějka. Nejpodstatnější změna byla v úvodu bohoslužeb. Kazatel s laikem vstoupili při preludiu varhan a sedli si mezi ostatní účastníky bohoslužeb. Po dohře varhan shromáždění povstalo a laik pozdravil sbor vstupním veršem. K modlitbě přišel ke stolu Páně kazatel. Čtení z Písma a sborová oznámení měl laik. Vedle tohoto změněného úvodu jsme učinili změnu i v závěru, aby bohoslužby vrcholily požehnáním a ne sborovým oznámením. Důsledky této změny byly různé. Mnozí je přijaly tak, jak byly míněny, aby přestaly být jen věcí jednoho muže, aby se laici naučili spolu vést bohoslužby a získali i zkušenosti pro samostatné vedení bohoslužeb. Našli se však i takoví, kteří s touto změnou nesouhlasili a dali to zřetelně najevo. To pak byla smutná kapitola sborového soužití, když byla nová změna napadána jako projev cizích vlivů – zavádění ceremonie jako „divadélko“ apod.  Během roku se však ukázalo, že zejména zapojení laika má svůj dobrý důsledek pro odpovědnost a spolupráci. Laici se ve své službě střídají po měsíci.

 

Výlet dětí

Již tradiční výlet dětí v poslední neděli školního roku 25.června byl ve znamení hledání pokladu. Začátek byl v Růžovém Údolí, pokračovali jsme v lese nad Zábřehem a tam hráli hry, opékali vuřty apod.  Účast byla 21dětí a 20 dospělých. Radostně jsme ukončili s dětmi další rok. Již předtím 9.května se konal výlet mládež třicátníků a dětí na Lázek k setkání s mládeží s Lanškrouna.

 

Evangelizační neděle

Evangelizační neděle byla letos posunuta až na podzim – na 1.října. Soustředili jsme se na evangelizační heslo roku: „Kristu je zde a volá Tebe“. Na všech 3 místech sboru kázal nový šumperský farář Bohuslav Polívka. Ve Svébohově odpoledne byl přítomen také pěvecký sbor.

 

Oprava kaple ve Svébohově

Bratři a sestry ve Svébohově se pustili do generální opravy vnitřku kaple. Nejprve bylo vyměněno jedno okna (byl problém, aby byla zhotovena přesná kopie dřívějšího), potom se pustili do zednických prací. Bohoslužby se proto po celý rok konaly ve sborové místnosti staré fary.

 

Společné shromáždění se sborem v Lanškrouně

V tradici společných shromáždění se sborem v Lanškrouně jsme pokračovali i letos. Navíc jsme přizvali sbory v Moravské Třebové a v Hrabové. V neděli 8.října se nás sešla plná modlitebna. V programu jsme se soustředili na různá obdarování Ducha svatého pro budování sborů. Referáty měli: Jan Hudec ml., farář Jan Široký a kurátor M. Lešikar. Zpívaly pěvecké sbory.

 

Pěvecký koncert v Rýmařově

Náš pěvecký sbor byl pozván, aby svým celovečerním programem povzbudil sbor v Rýmařově. V sobotu 25.listopadu za náledí jsme se vydali 5-ti auty k této návštěvě. Program jsme sestavili podle osnovy: „Život víry v písni“. Úvodní slovo měl farář Ondra, o historii pěveckého sboru vyprávěl bratr Jan Hudec starší. Při bohoslužbách v Rýmařově se sešla i místní ekuména. Podle zpráv bratra diakona Trnky jsme je svou účastí velice povzbudili.

 

Vánoční koncert v Šumperku

V třetí adventní neděli 17.prosince se náš pěvecký sbor účastnil – jako v dřívějších letech – vánočního koncertu v šumperském sboru. Plný kostel se spolu s námi těšil z vánoční zvěsti, písní i hudby. Mimo pěvecký sbor ještě aktivně vystoupili bratr Jan Hudec ml. a Mil. Hronek -  člen orchestru FOK.

 

Vánoce ve sboru

Při dětské vánoční slavnosti jsme mimo básně nacvičili s dětmi několik pásem a „Hru o andělu smrti a dítěti“. Dětí se sešlo 31. Bylo to radostné shromáždění.  Při bohoslužbách na Štěpána se konaly hudební nešpory. Účastnili se třicátníci, pěvecký sbor a děti. Při shromáždění na Starý rok mj. připravili třicátníci pásmo o Martinu Lutheru Kingovi. V pásmu byly zpívána ať sborově, nebo sólově spirituály.

 

Ostatní události

  • Z událostí v roce 1978 ještě bychom chtěli s vděčností vzpomenout těch, co nás opustili:  30.ledna sestra Ludmila Žáková ze Skaličky;  10.4. Alžběta Sittová z Jedlí;  4.5. Anna Slezáčková z Dolních Studének; 15.5. Josef Žák ze Skaličky; 21.5. Františka Boštíková (maminka paní Olexové); 28.7. Miloslav Matějka ze Zábřeha. Ze společenství celé církve jsme se 17.3. rozloučili s Karlem Trusinou, tajemníkem synodní rady pro mládež a bratrem dřívějšího zdejšího faráře.
  • Pokřtěni byli: Jan Hůlka a Eva Klimešová.
  • Požehnání při sňatku přijali: Jitka Volfová z Vyšehoří a Miroslav Jurenka z Raškova.

 

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka