Rok 1977

Email Tisk PDF

Rok 1977

Heslo roku

Rok 1977 jsme zahájili bohoslužebným shromážděním nad textem hesla roku: „Synu, jdi na vinici mou a dělej“ (Mat. 21,28). K tomuto heslo bylo v r.1977 zaměřeno i několik dalších akcí.

 

Modlitební týden

V týdnu od 10. do 16. ledna se konal ve sboru modlitební alianční týden. 2x byla společná shromáždění s církví ČSH, 2x v rodinách ( u Žákových na Skaličce a u sestry Hronkové v Nemili). Textem pobožností byla „Ježíšova blahoslavenství“ (Mat.5).

 

Instalace nového faráře

V neděli 17. dubna 1977 se konala ve sboru instalační slavnost nového faráře Jaroslava Ondry, který před příchodem do Zábřeha působil 15 let ve sboru v Soběhrdech u Benešova. Při dopoledních bohoslužbách kázal v Sudkově a v Zábřehu senior pražského seniorátu Bohumil Betka z Prahy-Smíchova na text : “Filip.3,15“. Už dopoledních bohoslužeb se zúčastnila skupina bratří a sester ze Soběhrd, kteří přijeli autobusem. Odpolední slavnosti se účastnilo asi 250 lidí, kteří se stěží dostali do modlitebny. Mnozí z nich seděli na schodech do 1.patra. Slavnost zahájil senior MSS Dr. Josef Maláč z Olomouce. Modlitbu měl pan senior Josef Hromádka ze Šternberka a Žalm 48. přečetl farář Jan Zátorský ze Střítěže nad Bečvou. Při instalačním aktu kázal senior Hlaváč na text : „Zachariáš 4, 6b-7a“. Instalovaný kázal na text ze žalmu 48, 9-15 a zdůraznil v něm význam sborového společenství, které je založeno na Božím milosrdenství, nechá se vést Kristem vůdcem a svědčí svým životem i světu, že „tento Bůh je Bohem našim na věčné věky a zůstává naším vůdcem až do smrti“.

Instalovaného pozdravila nejprve sestra kurátorka Hudcová, farář Adolf PETR z Javorníka, kurátor Karel Kovář ze Soběhrd, senior B. Betka z Prahy, farář Jaroslav Soběslavský z Lanškrouna, předchůdci ve sboru: farář Jan Košťál z Nového města pod Smrkem a farář Jan Trusina z Třebíče a také farář Jaroslav Matějka z Hrabové. Zpíval pěvecký sbor a třicátníci. Po slavnosti ještě dlouho zůstali účastníci v bratrském rozhovoru při občerstvení, které připravily naše sestry.

 

Den dětí

V neděli 22. května 1977 (trochu později, než v předcházejících letech) jsme pro děti sboru pořádali Den dětí. Naším hostem byl kons. Josef Hromádka ze Šternberka. Kázal dopoledne pro děti na nedělní úlohu „ Luk.18, 9-15 a odpoledne vedl spolu s místním farářem Odpoledne kvízů, opakování, her apod. Vzácným hostem odpoledne byl Dr. Jaro Křivohlavý, který se přijel podívat ze své návštěvy v Šumperku. Velmi poutavě k dětem promluvil. Odpoledne se zúčastnilo 25 dětí a 42 dospělých. Na programu se podíleli také Jan Hudec ml. a br. Blahoslav Matějka.

 

Zájezd Šumperského sboru

Při zájezdu Šumperského sboru 28. srpna 1977 na Vysočinu navštívili účastníci také sbor ve Sněžném. Někteří členové sboru se tam rádi setkali s manželi Balabánovými.

 

Zleva: Ludvík Musil, far. Balabán s manželkou, Pavlů ze Svébohova, Valouch

Akce Kostnické jednoty

V sobotu 18.června jsme připravili v rámci programu Místního odboru Kostnické jednoty v Šumperku přednášku br.faráře Cyrila Horáka z Českých Budějovic na téma: „ Spolupráce Křesťanů s nekřesťany“. Přestože se konala v sobotu večer, přišlo dost vděčných posluchačů.

 

Administrace sboru v Hrabové

Dnem 1.září převzal farář našeho sboru navíc funkci administrátora sboru v Hrabové, odkud odešel farář Jaroslav Matějka, který sboru dočasně vypomáhal v jeho kritické situaci a pomohl mu se přes tuto nedobrou dobu překlenout. Odešel ze sboru ze zdravotních důvodů i pro některá nedorozumění s členy staršovstva. Při bohoslužbách administrátorovi pomáhali zejména br. František Kristen ze Sudkova a Jan Hudec ml. ze Zábřeha, který s velmi dobrým prospěchem složil v dubnu toho roku Diakonskou zkoušku. V důsledku administrace v Hrabové nemůžeme vypomáhat v Červené Vodě a v Písařově. Tuto službu převzal sbor v Lanškrouně.

 

Koncert pěveckého sboru v Hrabové

V neděli 12.června se konal v Hrabové koncert seniorátního pěveckého sboru. Sjeli se zejména pěvecké sbory z Přerova, Olomouce a Zábřeha. Po dlouhé době byl hrabovský chrám plně obsazen. Den sborové písně přinesl velkou posilu jak sboru v Hrabové, tak i všem ostatním účastníkům.

 

Podzimní sborový den

Hostem našeho sboru v neděli 18. září byl farář Josef Doležal z Pardubic. Dopoledne kázal ve Svébohově a v Zábřehu (text Jan 10,27-30) a odpoledne přednášel v Sudkově na téma: „Poslání církve dnes a zítra“. V přednášce rekapituloval mezníky, v nichž naše církev od počátku 20.století spatřovala své poslání, až po současnou dobu (zakládání sborů ve městech, přestupové hnutí, sekularizace). Pokusil se odpovědět na otázku po poslání církve dnes (služba ve sboru – vnitřní vybavení a pak misie. Žijeme mezi pohany, jim musíme svědčit i za cenu martyria, kterému jsme odvykli a přece pro církev to bývalo samozřejmé. Je nutno se vyvarovat poručníkování světu a nezapomínat na přímluvné modlitby). Podnětná přednáška přinesla pěknou diskuzi. Sborové odpoledne bylo doplněno zpěvem pěveckého sboru. Mezi účastníky byl i senior Josef Batelka z Nového Města na Moravě.

 

Poloseniorátní presbyterní konference

Byla svolána do našeho sboru na sobotu 8.října. Téma konference: „Následování Krista“. Úvodní pobožnost na text: Jan 12, 20-26 měl farář Jaroslav Ondra. Následovala 1.přednáška seniora B. B. Bašuse: „ Ježíš přitahuje“ (co nového přinesl Ježíš ve své době). Po diskuzi promluvil člen synodní rady br. Miloš Lešikar z Lanškrouna o situaci církve před 20.synodem. Po polední přestávce připravili třicátníci pásmo z myšlenek Tomáše Kamenského : „Čtvero knih o následování Krista“. Pásmo bylo proloženo písněmi. 2. přednáškou na téma: „Co znamená následovat Krista dnes“ ukončil senior B.B. Bašus hlavní část konference. 3 písně zazpíval br. Dr. Musiol z Hranic. Účast dopoledne 53, odpoledne 70.

 

Zleva: Věra Jersáková, Ondrová, Klimešová, Pavla Hudcová, Rút Hudcová, Jiří Kulhavý, Blahoslav Matějka, Mluví senior B.B. Bašus

Jan Hudec ml. far. Jaroslav Ondra

 

Evangelizační neděle

Hned následující den, v neděli 9.října posloužil senior B. B. Bašus v našem sboru kázáním na všech 3 místech v rámci Evangelizační neděle. Odpoledne jsme úplně zaplnili svébohovský kostelík. Zde opět zazpíval náš pěvecký sbor několik písní.

 

Den reformace

V neděli 30.října jsme vzpomenuli 460.výročí zahájení světové reformace. V rámci bohoslužeb nám tuto historickou událost zpřítomnila mládež v recitovaném pásmu : „Pozvání k následování“.

 

Společné shromáždění v Lanškrouně

Tradiční setkání se sousedním sborem v Lanškrouně jsme uskutečnili v neděli 13.listopadu odpoledne. Náplní shromáždění byla vděčná vzpomínka na sestru Marii Rafajovou. O jejím životě přednášela sestra Michalová z Brna. Slyšeli jsme z magnetofonového pásku hlas sestry Rafajové. Naši třicátníci a mládež připravili pásmo z díly sestry Rafajové, které bylo doplněno několika písněmi na autorčin text. Zpíval také pěvecký sbor a mládež z Lanškrouna. Slíbili jsme si, že příští shromáždění bude v Zábřehu a pozveme k němu ještě sbor v Moravské Třebové ( jde tedy o tři sousední sbory, z nichž každý patří do jiného seniorátu).

 

Vánoce a konec roku

Adventní a vánoční čas jsme prožívali v radostném očekávání i v aktivní činnosti ve sboru. Při pěveckém koncertu v Šumperku 18.12. se náš sbor vydatně podílel: farář J.Ondra kázal, pěvecký sbor zazpíval samostatně 3 písně, br. Pavel Musil zazpíval 2x sólově, bratři Hronek a Hudec Jan ml. hráli a třicátníci měli samostatné pásmo s písněmi.

Při vánoční dětské slavnosti s chutí starší děti mj. předvedli scénku : „O docela jiných pastýřích“ a ty nejmenší scénku : „Světélka lásky (broučci s lucerničkami)“.

Bohoslužby na Štěpána, podobně jako v pondělí velikonoční a neděli 20.2. připravili třicátníci. Na bohoslužbách 30.12. večer se podílelo opět několik sborových skupin. Zpíval pěvecký sbor, br. Pavel Musil, hráli bratři Hronek a Hudec Jan ml., třicátníci připravili pásmo: „Čas nám daný“ (podle prof. J. Mánka) a farář Ondra celé shromáždění prokládal meditacemi.

 

 

 

 

Ostatní události

  • Během r.1977 jsme se rozloučili se sedmi členy sboru, z nichž zejména odchod br. Bohumila Tučka ze Zábřeha a sestry Zdenky Flášarové z Chromče naplnily naše srdce velkým zármutkem, neboť to byli věrní a obětaví členové sboru. Br. Tuček zemřel náhle 3.dubna ve věku 76 let a sestra Flášarová 22.8. po dlouhé nemoci ve věku 84 let. Vděčně jsme doprovodili k hrobu také br. Františka Krobota, pokladníka v Písařově.

 

  • Radostné chvíle jsme prožívali při křtu 3 dítek a při 2 svatbách. Konfirmace se v tomto roce nekonala. Obětavost sboru byla vysoká.

 

  • Z událostí v církvi sluší připomenout zasedání 20.synodu s volbou nové synodní rady. S novým synodním seniorem Miloslavem Hájkem, jeho náměstkem Dr. Josefem Hlaváčem z Olomouce a laickým členem Vladimírem Chadimům z Prahy.

 

  • Jsme Pánu Bohu vděčni za každé shromáždění, svědectví a za pevné a radostné sborové obecenství.

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka