Hlavní stránka Sborová kronika Pk léta 2001-2011 (f. J. Tengler) Léta 2001-2011, br.farář Jiří Tengler

Léta 2001-2011, br.farář Jiří Tengler

Email Tisk PDF

2001

Nástup nového kazatele

Kazatelem sboru v  Zábřehu byl od 1. 10. 2001 na pět let zvolen Jiří Tengler (*1974) z  Opavy. Teologii studoval v Praze a ve Wuppertalu (Německo), roční vikářskou praxi vykonal v Praze Modřanech u bratra faráře Zvonimíra Šorma. Ordinován byl spolu s dalšími absolventy vikariátu v Lysé nad Labem. Tenglerovi se nastěhovali do Zábřeha koncem září 2001, sestra Ida Tenglerová ovšem ihned začala jako vikářka dojíždět do sboru v Novém Městě na Moravě.

Úpravy sborového domu

Období mezi odchodem rodiny Ondrovy a příchodem Tenglerových bylo využito k  úpravám farářského bytu. S  pomocí bratra Petra Volného ze sboru v  Krnově byl byt vymalován, okna, dveře a radiátory byly nově natřeny, byly položeny nové podlahy a provedeny drobné opravy v  celkové ceně 150.000 Kč. Později byla pořízena i nová kuchyňská linka. (50.000 Kč) Po zkušenostech s  vloupáním do fary byla okna v  suterénu opatřena kovovými mřížemi.

Instalace

Jiří Tengler byl uveden do služby kazatele v  neděli 28. 10. 2001. Instalační slavnost vedl bratr Jaroslav Ondra, předcházející zábřežský farář a senior moravskoslezského seniorátu. Nového kazatele při shromáždění pozdravili pan starosta Karel Berka, kolegové ze seniorátu a představitelé místní ekumény – římskokatolický děkan František Eliáš, předsedkyně rady starších Církve československé husitské Vlasta Vepřková a pastor sboru Apoštolské církve Tomáš Pohanka. Na bohoslužebné shromáždění navázalo pohoštění, při němž se besedovalo až do večera.

Začátek činnosti

Během jednoměsíční administrace sboru (září 2001) nedošlo k  výrazným změnám ve sborové práci. Jiří Tengler následně plynule navázal na činnost Jaroslava Ondry. Výuka náboženství nadále probíhala ve Svébohově, mládež se scházela podle možností každou sobotu. Pěvecký sbor, jak je zvykem, zpíval při každých zábřežských bohoslužbách vždy jednu píseň po kázání. Staršovstvo hovořilo o četnosti večeře Páně a rozhodlo se k  dosavadním termínům (vánoce, Nový rok, Velký pátek, velikonoce, letnice, díkuvzdání) přidat ještě 1. adventní neděli, 1. neděli v  postě, začátek školního roku a případné další příležitosti.

Advent a vánoce

Při adventních pobožnostech posloužili kázáním Jiří Tengler, Hildegonda Rijksenová (kazatelka CČSH z Olomouce) a František Hruška (farář ze Šternberka). Při adventní slavnosti 23. 12. zahrála mládež hru Martina Féra „Žebrácká opera“ a byla přečtena povídka „Balík“ od Jiřího Stránského. O vánocích vydatně sněžilo, což ztížilo cestu do kazatelských stanic na bohoslužby.

2002

Nový rok

Novoroční bohoslužby s  večeří Páně společně vedli manželé Tenglerovi. Poprvé v  zábřežském sboru kázala vikářka Ida Tenglerová, která se podle dřívější dohody se staršovstvem měla v  létě po ukončení vikariátu ucházet o kazatelské místo v  Zábřehu s  polovičním úvazkem.

Ekumenická modlitební setkání

V  lednu se konal Alianční týden modliteb: 8. 1. v  husitském kostele kázal Jiří Tengler, 10. 1. v  našem sboru kázal Tomáš Pohanka (Apoštolská církev), 24. 1. byla společná modlitba v  katolickém kostele sv. Bartoloměje, kde kázal bratr senior Jaroslav Ondra z  Hrabové.

Sborový výlet

V  neděli 9. června jsme podnikli výlet do severovýchodních Čech. Zúčastnili jsme se bohoslužeb v  Hronově, kde kázal královéhradecký farář pro mládež Radim Žárský. Prohlédli jsme si expozici o Aloisi Jiráskovi a navštívili jsme barokní špitál Kuks.

Povodně v Čechách

Začátkem srpna postihly naši zemi katastrofální povodně. Zasaženy byly převážně Čechy, v  Praze bylo zatopeno několik stanic metra. Celkem 17 lidí přišlo o život, škody byly odhadovány na 73 miliard Kč. Synodní rada vyzvala k  dobrovolné sbírce. V  našem sboru jsme vybrali 28.487 Kč, celkově se v  církvi shromáždilo ¾ milionu korun. V  zaplavených oblastech vedle jiných organizací působila i Diakonie ČCE, která koordinovala činnost 900 dobrovolníků. Na podzim organizovalo středisko Diakonie v  Litoměřicích sbírku vánočních dárků pro postižené domácnosti. Ve sboru jsme vytvořili několik desítek balíčků spotřebního zboží – od ložního prádla, přes ručníky, ubrusy až po čistící a prací prostředky.

Seniorátní den křesťanské služby

Zábřežský sbor hostil seniorátní den křesťanské služby. V  neděli 8. září na téma „Křesťan a jeho možnosti služby a působení v  sociálních zařízeních“ hovořil ředitel domova důchodců a někdejší farář CČSH Miroslav Košíček z  Prostějova. Většinu posluchačů tvořili členové našeho sboru, jelikož ze seniorátu přijelo jen 10 hostů.

Zájezd do Nizozemska

Ve  dnech 25. 9. – 1. 10. se vypravilo 6 osob ze Zábřehu na návštěvu do spřátelených sborů v  Leimuiden a Rijnsaterwaude. Je povzbudivé vidět, že i v  cizině žijí naši bratři a sestry, kteří stejně jako my hledají, jak žít vírou v  současném světě. Od našich hostitelů jsme jako tradiční dar převzali svíci. Pozvali jsme je také k  nám.

Nástup nové kazatelky

Podle dřívější domluvy o rozdělení pracovního úvazku mezi manžele Tenglerovy připravilo v staršovstvo v  létě kandidaturu Idy Tenglerové na místo kazatelky sboru. V  neděli 29. září proběhlo volební shromáždění – 52 hlasů bylo pro, jeden se zdržel. Ida Tenglerová (1974) pochází z  pražského sboru na Jarově, teologii studovala v  Praze a v  Atlantě (USA), vikariát absolvovala v  Novém Městě na Moravě u sestry farářky Hany Pfannové, ordinována byla spolu s  kolegy v  Třebechovicích pod Orebem.
Instalační shromáždění se za hojné účasti místních i hostů konalo v  neděli 24. listopadu. Při slavnosti s  malým koncertem vystoupil pěvecký sbor, složený z  mládežníků z  různých sborů seniorátu. Od podzimu měl tedy sbor kazatele a kazatelku s  polovičními úvazky, ovšem vzhledem k  zdravotním potížím a následné rodičovské dovolené Idy Tenglerové veškerou práci vykonával na plný úvazek Jiří Tengler.

Vizitace

V  předcházejících letech nebyl sbor vizitován v  rámci seniorátu, jelikož v  něm sídlil senior. (Vizitaci takového sboru koná synodní rada.) Rok po změně kazatele vykonali v  neděli 13. října konsenior Petr Pivoňka a seniorátní kurátor Antonín Plachý vizitaci zábřežského sboru. Kromě společného hodnocení života sboru v  nových podmínkách měli presbyteři a presbyterky možnost hovořit sami s  představiteli seniorátu bez přítomnosti kazatele. Při vizitaci nebyly ve sboru zjištěny žádné závady.

Stavební práce v kazatelských stanicích

Ke kapli ve Svébohově přiléhá márnice, která se již sice nepoužívá k původnímu účelu, slouží však stále jako skladiště různého načiní, zejména pro práce na hřbitově. Jelikož střechou zatékalo, byla opravena střešní krytina. Práci vykonal místní řemeslník za spolupráce členů kazatelské stanice.
Obec Sudkov vybudovala na svém území novou kanalizaci. Vzhledem k  riziku velké vody z řek Moravy a Desné je tato kanalizace vakuová a vyžaduje u každé přípojky speciální sací zařízení. Využili jsme příležitosti a napojili jsme do obecní kanalizace odpad z  kostelnického domku, kde dosud fungoval jen suchý záchod.

Sborový den

V  neděli 15. prosince kázal v  Zábřehu a ve Svébohově bratr farář Aleš Mostecký z  Třebíče. V  rámci sborového dne po společném obědě manželé Aleš a Alena Mosteckých při promítání obrázků vyprávěli o Bohemce – české evangelické vsi na Ukrajině, kde strávili 8 měsíců ve sborové službě. Jelikož Bohemku zakládali osadníci přišlí z  exulantských komunit v Polsku, objevovala se ve vypravování obdobná jména jako u Zábřežáků se zelovskými kořeny.

Advent a vánoce

Na čtvrtou adventní neděli 22. 12. přichystala mládež hru „Šťastný princ“ podle Oskara Wilda, bratr farář přečetl povídku Karla Čapka „Svatá noc“. Na štědrý den jsme byli pozváni do sousedního sboru v Hrabové na půlnoční bohoslužbu, při které zazpíval zábřežský pěvecký sbor.

Bohoslužby

Bohoslužby se konaly pravidelně na všech třech místech: v  Sudkově 1., 3. a 5. neděli v  měsíci, od svatodušních svátků do října od 7.30, po zbytek roku od 8.30 (místo dřívějších 8 hodin). V  zimních měsících se ke shromážděním užívá vytápěná místnost v  1. patře. Kostelnické práce zajišťoval br. Josef Vlček.
Ve Svébohově jsou bohoslužby každou neděli od 9.30, resp. od 9.45 v  létě. Přes zimu se shromáždění konají v  sálku ve staré faře. O úklid se staraly Vlasta Pavlů a Věra Urbanová.
V  Zábřehu začínají bohoslužby celoročně od 10 hodin. Kostelnické služby vykonávala setra Jana Opravilová s  rodinou. U varhan se nejčastěji střídaly Věra Škubalová a Dana Musilová, v  kazatelských stanicích hrál Jiří Tengler na kytaru nebo se zpívalo bez doprovodu.

Hosté na zábřežské kazatelně

V  roce 2002 kázali v  Zábřehu četní hosté: při postních pobožnostech Petr Maláč ze Šumperka a Karel Matějka, student z  Prahy, který vykonával bohosloveckou praxi v  olomouckém sboru. Při adventních pobožnostech Daniel Freitinger ze Svitav a Martin Veselý z Církve adventistů sedmého dne. (Jiří Tengler na oplátku kázal u adventistů při jejich sobotním shromáždění.)
Při husovské vzpomínkové bohoslužbě kázal David Přichystal ze zábřežské obce Církve čs. husitské. Při jiných příležitostech dále sloužili: Jiří Veber a Petr Maláč ze Šumperka, Zita Nidlová, studentka bohosloví z Prahy, a Aleš Mostecký.
2003

Rodinné bohoslužby

Na začátku tisíciletí nebylo v  zábřežském sboru mnoho dětí. Chtěli jsme je více začlenit do nedělních shromáždění, proto jsme od začátku roku začali pořádat bohoslužby pro děti a dospělé. Zpravidla se konaly 2. neděli v  měsíci, kázání bylo doprovázeno obrázky či jinými pomůckami, zpívalo se i více s  kytarou. Je povzbudivé zažít, když Bůh oslovuje společně několik generací a ony se k  němu spolu obracejí v  modlitbě.

Pochod Komenského

Seniorátní odbor mládeže pořádá každoročně na jaře Pochod Jana Amose Komenského (* 28. 3. 1592). V  roce 2003 hostil mladé chodce zábřežský sbor. (28. 3. – 30. 3) Zhruba 25 účastníků šlo v sobotu do Svébohova, kde si v  kapli prohlédli památečnou Melantrichovu Bibli z  roku 1549. V  neděli kázal ve Svébohově a v  Zábřehu celocírkevní farář pro mládež bratr Filip Keller z  Prahy a mládežníci zazpívali 3 písně.

Neděle s  hostem

Petr Moreé, který pochází z  Nizozemska a vyučuje n  pražské Evangelické teologické fakultě církevní dějiny, navštívil náš sbor v  neděli 18. 5. Po shromáždění na základě svých studií i osobních zkušeností zajímavě promluvil na téma „Češi viděni zvenčí“. Ocenili jsme i jeho varhanní doprovod při bohoslužbě.

Mládežnická brigáda

Naše pozvání přijala skupinka mládežníků ze sboru v  Novém Městě na Moravě, kde Ida Tenglerová absolvovala vikariát. V  soboru 18. května natřeli celý plot u hřbitova ve Svébohově, v  neděli se spolu s námi zúčastnili bohoslužeb.

Návštěvy Sobotína

Bratr farář Petr Maláč ze sousedního Šumperka se na jaře vypravil na tříměsíční studijní pobyt do  zahraničí a požádal nás, abychom místo něj dojížděli na návštěvy do Diakonie v  Sobotíně. V  domově pro seniory tou dobou pobývaly i sestry Čížková a Hudcová z  našeho sboru. Konali jsme krátké pobožnosti, oslavili jsme i svátek nanebevstoupení Kristova. Některých návštěv se kromě faráře účastnily i sestry ze zábřežského sboru.

Noví představitelé církve

     Květnový synod zvolil na šestileté období novou synodní radu. Synodním seniorem byl zvolen bratr Joel Ruml z Olomouce, synodní kurátorkou se stala sestra Mahulena Čejková z  Děčína. Seniorovými náměstky se stali Pavel Klinecký a Miloš Rejchrt, oba z  Prahy. Náměstky synodního kurátora byli Pavel Stolař ze Soběhrd a Pavel Prosek z  Prahy. Obměněna tak byla celá synodní rada, neboť nikdo z  nastupujících členů v  ní dříve nepracoval.

Služby presbyterů

Každoročně presbyteři připravovali bohoslužby 26. prosince (na Štěpána) a na velikonoční pondělí jako společné pásmo, po němž následovala beseda při občerstvení ve sborovém sále. Trvale početný je i okruh těch, kteří byli ochotni vést čtené bohoslužby v  případě kazatelovy nepřítomnosti. Presbyteři se začali pravidelně zapojovat do každých nedělních bohoslužeb – podle měsíčního rozpisu převzali 1. čtení z  Písma svatého a četbu sborových oznámení. Do oznámení jsme také zařadili informaci o sbírce z  předchozího týdne.
Na jaře sestra Jana Opravilová po deseti letech ukončila službu sborové pokladní. Tento úkol od ní převzala Hana Matějková. V létě jsme převedli sborový účet od České spořitelní k Poštovní spořitelně, která nabídla církvím výhodné podmínky.

Za hranicemi sboru

Křesťanské společenství nežije jen samo sebou, rozhlíží se po svém okolí, blízkém i vzdáleném. Ve Valašském Meziříčí se Diakonie naší církve pustila do budování hospice pro umírající. Na tento velice potřebný projekt jsme ve sboru během února v  účelové sbírce vybrali 9  180 Kč.
Sounáležitost křesťanů jsme mohli zakusit mnohými způsoby. V  lednu se konala ekumenická modlitební shromáždění – 7. ledna v  kostele CČSH, 9. ledna v  modlitebně ČCE a 23. ledna v  římskokatolickém kostele.
V  květnu jsme se vypravili na biblickou hodinu do městského muzea, kde byla instalována výstava reprodukcí Rembrandtových obrazů s  biblickými motivy. Výstavu připravila a provedla nás jí Hildegonda Rijksenová, původem z Holandska
V  neděli 6. července na výročí upálení Mistra Jana Husa jsme se sešli ke společné bohoslužbě v  kostele československé církve, shromáždění předsedal bratr Jan Sladovník ze Šumperka.
V  neděli 31. srpna se bohoslužby u nás nekonaly, přijali jsme pozvání na slavnost do Hrabové. Hostem oslavy 80. let sboru byl synodní senior Joel Ruml, který rovněž odhalil pamětní desku panu vikáři Rudolfu Šedému.
Polské město Zelów, založené českými náboženskými exulanty, si připomínalo 200 let od svého vzniku. Oslav se účastnilo i několik členů našeho sboru se zelovskými kořeny. K  výročí vyšla i podrobná kniha.

Rozšíření staršovstva

V  létě se do našeho sboru přistěhovala rodina Valouchových z  Oskavy. Jelikož bratr Lubomír Valouch byl presbyterem v  šumperském sboru, zábřežské staršovstvo využilo možnosti dané církevními řády a povolalo jej za člena. Jakožto ordinovaný presbyter bratr Valouch několikrát vedl bohoslužby v  Zábřehu a v  kazatelských stanicích. Po necelých dvou letech se rodina odstěhovala za prací zpět do Šumperka.

Oprava dolního sálu

Setkáním v  týdnu slouží malá místnost v  suterénu. Abychom v  ní získali více prostoru, přemístili jsme skříně s  archiváliemi do předsálí. Židle se stoly jsme ošetřili proti červotoči. Místnost byla vybavena novým osvětlením, policemi a výzdobou. Původní studená betonová podlaha byla zateplena. Většinu prací jsme vykonali sami. V  místnosti se pravidelně konají biblické hodiny, setkání mládeže, schůze staršovstva a vždy první neděli v  měsíci besedy při občerstvení. Členové sboru vybrali na tento účel 19 150 Kč.
Do horního sálu jsme mimo to pořídili vertikální žaluzie k  ochraně před ostrým jižním sluncem.

Výtvarné kurzy

V  říjnu (17. - 19. 10.) se ve sborových prostorách konal první výtvarný kurz organizovaný Idou Tenglerovou a Andreou Fenclovou z  Prahy, které zajistily lektorku a lektora. V  následujících letech se kurzů konalo několik a účastnice se při nich od pátku do neděle věnovaly batikování, drátkování, smaltování a malování na hedvábí. Ke kursu patřila i účast na nedělních bohoslužbách.

Sborový den

V  neděli 23. 11. proběhl další sborový den. Našimi hosty byli studenti Tereza Pavelková a Michal Praslička, kteří vyprávěli o své dobrovolnické práci v romské osadě Kojetice na Slovenku. V  našich podmínkách znělo strašlivě jejich svědectví o lidské bídě a zhoubných dluhových pastech. Kéž Bůh dodá sílu a moudrost všem, kdo se v  této oblasti angažují ve snaze pomoci.

Mládež

Mládež se ne zcela pravidelně scházela v  soboty, jako téma si zvolila desatero přikázání. O víkendu 29. 11. – 1. 2. podnikla výjezd v  počtu 6 osob na faru v  Jeseníku.
Eva Urbanová v  rámci svého studia na Biblické a misijní škole v  Hradci Králové připravila na neděli 13. července pro náš sbor bohoslužby s  kázáním.

Advent a vánoce

Mládež nacvičila na 4. adventní neděli 21. prosince hru Evy Kejřové „Vánoční televize“, ke které byla ještě připojena povídka Wernera Reisera „O andělovi, který plakal na Štědrý den“. Zábřežské veřejnosti jsme nabídli možnost zúčastnit se svátečních bohoslužeb. Zorganizovali jsme společné štědrovečerní bohoslužby před půlnocí v  kostele CČSH, někdejším německém evangelickém kostele. Zájemců přišlo dost, někteří však jen do kostela nahlédli.
Návštěvy členů sboru

Z  celkového počtu 420 členů sboru se společných shromáždění účastnila jen část. Někteří nemohli přicházet ze zdravotních důvodů, někteří měli potíže s  dopravou, velká část členů byla ostatním neznáma. Každoročně (zejména v  adventu) se presbyteři podle rozpisu vypravili na návštěvy starších členů. Jiří Tengler průběžně navštěvoval členy v  diaspoře a během jeho působení se mu podařilo podle kartotéky obejít téměř všechny adresy. Někteří lidé měli z  návštěvy radost, zajímali se o dění ve sboru a ochotně přispěli na jeho činnost. Jiní zůstali zdrženliví, ale nechali si zasílat sborový dopis. Několik lidí bylo vyloženě lhostejných či dokonce nepřátelských a rozhodli se z  církve vystoupit. Na mnoha místech jsme zjistili, že dotyční už tam nebydlí a ze sboru prostě zmizeli.

Pobožnosti

K  přípravnému období před velkými svátky patří v  Zábřehu série pobožností uprostřed týdne. V  roce 2004 postní pobožnosti připravili: 27. března Petr Maláč ze Šumperka, 3. dubna Marek Ryšánek z  Rýmařova a 10. dubna Jiří Tengler.
Adventní pobožnosti vedli Jiří Tengler (4. 12.), Ondřej Kováč, vikář v  Šumperku (11. 12.) a Hildegonda Rijksenová, kazatelka Církve čs. husitské z  Olomouce. (18. 12.)


2004

Modlitební shromáždění

Na účasti v  aliančním týdnu modliteb se domluvily nekatolické církve tak, že bylo možné se v  jednom týdnu účastnit shromáždění ve všech společenstvích: 6.1. Církev čs. husitská, 7. 1. Apoštolská církev, jež se schází v  Katolickém domě, 8. 1. ČCE a 9. 1. Církev adventistů sedmého dne v  modlitebně na Postřelmovské ulici. Ve čtvrtek 22. ledna se konala společná modlitba v  římskokatolickém kostele sv. Bartoloměje.

Nové staršovstvo

Při výročním sborovém shromáždění 15. února bylo zvoleno nové staršovstvo. Jeho členy se stali: Květoslava Klimešová (kurátorka), Zdeněk Badal (místokurátor), Lubomír Valouch, Jana Opravilová, Hana Matějková, Daniela Jersáková (provdaná Němcová), všichni ze Zábřeha, a Věra Urbanová ze Svébohova. Náhradnicemi byly zvoleny Blažena Škubalová a Jana Špičková ze Zábřeha. Slib staršovstva přijal při bohoslužbách 7. 3. náměstek seniorátního kurátora bratr Jiří Tomášek ze Šternberka.

Konfirmace

Po celý školní rok 2003/2004 se konala konfirmační příprava, kterou navštěvovali Jana Brázdová ze Svébohova a Petr Krobot ze Zábřeha. V  pátek 25. 6. proběhl rozhovor konfirmandů se členy staršovstva, který aspoň náznakem ukázal, co z  víry a z  křesťanského učení se podařilo oběma mladým lidem předat. Ke konfirmaci se sešel celý sbor v  neděli 27. 6. ve Svébohově.

Sborový den

Hostem sborového dne byl bratr Leonardo Teca, farář v Horních Vilémovicích u Třebíče. Odpoledne 20. 6. při besedě vyprávěl o své životní cestě, která ho dovedla z  Angoly přes komunistickou technickou průmyslovou školu až do služby kazatele v  Českobratrské církvi evangelické. Současně jsme se dozvěděli zajímavosti o Angole a o podmínkách, v  jakých žijí tamní křesťané.

Výročí „evangelického kostela“

     V  roce 2004 uplynulo sto let od doby, kdy němečtí evangelíci postavili v  Zábřehu svůj kostel. O vznik sboru se zasloužili významní továrníci Herman Brass (pozdější továrna Perla) a Herman Schefter (pozdější Hedva). Na rozdíl od většiny německých sborů u nás nebyl zábrežský sbor ryze luterský, od počátku se profiloval jako sbor obou vyznání – augšpurského a helvetského. V  roce 1945 byl kostel konfiskován, scházely se v  něm církev českobratrská i československá; později byl předán do vlastnictví CČSH s  odvoláním, že ČCE již svou budovu ke shromažďování má. U zábřežské veřejnosti však nadále přežívá označení „evangelický kostel“. Dne 2. října jsme byli pozváni na oslavu stoletého výročí kostela, kterou uspořádala náboženská obec CČSH a na níž promluvil patriarcha církve Jan Schwarz.


Bernard Martin v  Zábřehu

Bratr Bernard Martin, původem Švýcar, studoval v  60. letech teologii v  Praze, po krátkém kazatelském působení u nás se však musel z  politických důvodů vrátit do Švýcarska. Když skončil svou tamní službu faráře, dal se k  dispozici naší církvi a jako ekumenický a misijní pracovník pobýval v našich sborech. V  Zábřehu byl ve dnech 13. – 17. října 2004. Vedl biblickou hodinu, zúčastnil se několika návštěv, připravil nedělní bohoslužby a v  páteční podvečer poutavě vyprávěl o svých zkušenostech s  církví v  Evropě a Americe – jmenovitě v  Švýcarsku, Československu a Česku a také v  Mexiku, kde několik let působil v  indiánských komunitách.

Kazatelská stanice v Sudkově

Díky podpoře Jeronýmovy jednoty, od které jsme obdrželi 60.000 Kč, bylo možné dokončit úpravu kostelnického domku v  Sudkově. K  bytu byla přistavěna koupelna s  WC, druhá toaleta je přístupná zvenčí pro návštěvníky kostela. Při následném úklidu se díky domluvě místních sešlo dost lidí, kteří běžně do kostela nechodí a začaly se rodit myšlenky na oživení práce v  Sudkově.

Hosté na zábřežské kazatelně

Pozvání na neděli 1. února přijal bratr Petr Hudec, farář v  Praze Dejvicích, původem ze zábřežského sboru. Po bohoslužbách následovala milá beseda při pohoštění.
K  postním pobožnostem jsme se sešli třikrát: 18. 3. ji vedl Jiří Tengler, 25. 3. Vlastislav Stejskal ze Šternberka (v  té době ještě nikdo netušil, že se o několik let později stane zábřežským farářem) a 1. 4. Daniel Freitinger ze Svitav.
Při adventních pobožnostech se u nás vystřídali 2. 12. Pavel Ruml, vojenský kaplan z  Olomouce, 9. 12. Vratislav Kozub, jáhen římskokatolické farnosti v  Zábřehu a 16. 12. Jakub Keller, farář v  Horní Čermné.

Advent a vánoce

Na prahu adventního období připravila mládež na sobotní večer 4. prosince modlitební setkání ve stylu Taizé. Díky pečlivé přípravě Jany Škubalové a dalších účastníků víkendového setkání jsme se mohli ve sboru blíže seznámit se zbožností tohoto ekumenického hnutí.
Na 4. adventní neděli nachystala mládež hru Štěpána Janči „Veselé vánoce“. Jiří Tengler přečetl povídku „Židovské miminko“ od vídeňského faráře Petra Karnera, s  nímž se  seznámil na ekumenickém setkání v  Rakousku.
     Staršovstvo se rozhodlo podpořit činnost v  kazatelské stanici v  Sudkově, proto jsme v  tamním kostele uspořádali štědrovečerní bohoslužby před půlnocí od 22 hodin. Do shromáždění přijela řada bratrů a sester ze Zábřeha, zpíval náš pěvecký sbor a přišlo i dost místních, nejenom členů naší církve. Slavnostní setkání staronovým způsobem obohatilo sváteční dny. V  následujících letech se štědrovečerní bohoslužby konaly pravidelně.

2005

Tsunami

Na sklonku roku 2004 postihlo oblast Indického oceánu ničivé zemětřesení, které si v  pobřežních oblastech vyžádalo mnoho obětí. Zemřelých a pohřešovaných bylo kolem 240  000, polovina z  toho pouze v  Indonésii. Po celém světě byla organizována řada sbírek. V  našem sboru jsme vybrali 22.960 Kč, celkově naše církev shromáždila 2  340  000 Kč. Peníze byly odeslány prostřednictvím švýcarské organizace HEKS, obdoby naší Diakonie. Švýcarská vláda k  penězům vybraným církvemi připojila tutéž částku z  vlastních zdrojů.
 
Webové stránky

     Díky skupině dobrovolníků vznikl nezávislý evangelický portál Evangnet, který nabízí na internetu prostor sborům a nejen jim. Bratr Filip Matějka vytvořil webové stránky pro sbor v  Zábřehu. Od února 2005 se tak na www.zabreh.evangnet.cz objevily základní informace o sboru, pozvánky na akce, fotografie a průběžně doplňovaná kázání.

Česká křesťanská akademie

     Na mnoha místech v  naší zemi působí ekumenické sdružení Česká křesťanská akademie (ČKA), jež zejména formou veřejných přednášek usiluje o rozvoj vzdělanosti. Vychází z  křesťanských tradic, snaží se však oslovit necírkevní veřejnost, která mnohdy má o křesťanech velmi zkreslenou představu. Zásluhou bývalého starosty Františka Srovnala vznikla v  roce 2005 místní pobočka ČKA také v  Zábřehu. Úvodní přednášku „Tsunami jako náboženský problém“ proslovil 14. února před zaplněným sálem Katolického domu prof. Tomáš Halík, prezident a hybatel ČKA. Každoročně se konalo několik přednášek. Díky Akademii zavítali do Zábřeha významní hosté – např. Jiří Grygar nebo Jan Sokol. Některé přednášky se konaly i v  našem sborovém domě.

Vizitace sboru

Dne 24. dubna vykonali vizitaci sboru členové seniorátního výboru Petr Pivoňka a Jiří Tomášek. Se staršovstvem hovořili mj. o změnách ve sborové práci po zamýšleném odchodu Jiří Tenglera do služby vojenského kaplana.

Úprava kuchyně

Sborová kuchyňka u vchodu byla po vybudování zařízena jen velmi jednoduše starým nábytkem. Jelikož k  přípravě pohoštění na nedělní besedy a jiné akce je zapotřebí dostatečné vybavení, provedli jsme některé úpravy – instalovali jsme nové stoly a skříně ze zachovalé domácí kuchyňské linky, vyměnili průtokový elektrický ohřívač a nakoupili nové sady příborů a nádobí.

Besedy v Sudkově

     Na křehké projevy nového zájmu o křesťanství a společenství v  sudkovském kostele se farář Jiří Tengler pokusil reagovat nabídkou besed o tématech, které se dotýkají hranic našeho všedního života. Sérii „Na hraně života“ byla vyčleněna čtyři čtvrteční odpoledne od 29. května. Do kostela dorazili jenom jednotlivci, se zájmem si poslechli připravený program a využili nízkou účast k  osobním rozhovorům s  kazatelem. Názvy jednotlivých programů byly: „Zdraví a víra“, „Život po životě“, „Co mne čeká a nemine…“ a „Islám – postrach Evropy?“

Seniorátní den rodin s  dětmi

Moravskoslezský seniorát zorganizoval v sobotu 11. června v  našem sboru den rodin s  dětmi. Hostem byl farář a psycholog Ivan Ryšavý z  Kroměříže. V  přednášce a následném velmi zajímavém rozhovoru se  věnoval tématu „Jak vztah mezi dětmi a rodiči ovlivňuje představy dětí o Bohu.“ Souběžně probíhal program pro děti. Také díky dobrému počasí se setkání vydařilo, třebaže účast nebyla vysoká.

Návštěva z  Holandska

Ve dnech 17. – 20. června pobývali v  Zábřehu a v  Hrabové hosté z  partnerského sousboří Leimuiden a Rijnsaterwaude v  Holandsku. V  sobotu 17. 6. jsme uspořádali společný autobusový zájezd, při němž jsme si prohlédli Sloupsko-šošůvské jeskyně v  Moravském krasu, pivovar Černá Hora a historickou synagogu v  Boskovicích. V  neděli jsme společně slavili bohoslužby.

LECCOS v Zábřehu

V  srpnu pobývala na faře skupina mladých lidí, kteří se scházejí v  nízkoprahovém klubu v Českém Brodě. Klub provozuje občanské sdružení LECCOS ve spolupráci s  naším tamním sborem v  budově bývalé márnice a zvonice u evangelického kostela. Mládežníky doprovázela sestra Lia Valková, presbyterka českobrodského sboru a pozdější synodní kurátorka (od roku 2009). Hosté obývali horní část fary, kde přiložili i ruku k  dílu při vyklízení půdy.

Změna na místě kazatele

Od 1. září 2005 došlo ke změně na místě kazatele. Jiří Tengler přerušil farářskou činnost a začal v  Moravské Třebové na Střední vojenské škole Ministerstva obrany plnočasově pracovat jako armádní kaplan. Z  mateřské dovolené se do kazatelské služby v  zábřežském sboru na poloviční úvazek vrátila Ida Tenglerová. Při bohoslužbách v  Zábřehu a v  kazatelských stanicích v  tomto období posloužili Jan Trusina, Jiří Veber, Veronika Palátová, Zvonimír Šorm, Jan Keller, Romana Špačková, Pavel Ruml, Elen Plzáková a Vendula Kalusová, ze zahraničí pak Ján Midriak, emeritní biskup slovenské Evangelické církve a. v.

Adventní a postní pobožnosti

V  přípravném předsvátečním období při pobožnostech posloužili v  postě Marek Vanča z Lanškrouna (3. 3.), Pavel Cepek, farář Starokatolické církve v  Šumperku (10. 3.) a Petr Maláč, farář ze Šumperku. V  adventu sloužili Jaroslav Ondra z  Hrabové (30. 11.), Jan Hudec z  Liptálu (7. 12.) a Jiří Tengler (14.12.).

2006

Zima 2005-2006

Sníh napadnul v  půli listopadu, průběžně ho přibývalo a udržel se až pozdě do března. Velké závěje komplikovaly dopravu a parkování u sborového domu v  Zábřehu. Největší škodu nám však sníh způsobil ve Svébohově, kde se pod množstvím sněhu prolomila střecha na staré faře, v  níž se nachází zimní sál. Zvažovali jsme, zdali před opravou nedat přednost jiné variantě, např. dosavadní modlitebnu opustit a pronajímat si sál v  obecním domě. Po poradě s  řemeslníky jsme se rozhodli pro opravu, na kterou se v  účelové sbírce vybralo v  Zábřehu a Sudkově 25.300 Kč, ve Svébohově 16.000 Kč, jeden mimořádný dar činil 30.000 Kč. Tato částka pokryla náklady na opravu, zbytek byl nadále ponechán ve prospěch Svébohova.

Volená píseň

Nejběžnější podoba bohoslužeb v Zábřehu po dlouhá léta zahrnovala čtyři společné písně a jednu píseň pěveckého sboru, zpívanou po kázání. K  větší pestrosti společných písní přispěla od února 2006 možnost vybrat jednu ze  společných písní. Do kalendáře na nástěnce se k  příslušným nedělím zapisoval návrh písně. Vedle oblíbených písní se tak objevovaly méně známé či zaprášené písně ze současného zpěvníku, někdy dokonce i ze zpěvníků dřívějších. Zpívali jsme pak z  rozmnožených not Pánu Bohu k  oslavě a ku potěše pamětníků.

Film o Martinu Lutherovi

Podobně jako jiné sbory nejen v  naší církvi jsme i v  Zábřehu využili možnosti stále dostupnější audiovizuální techniky. V  sobotu 11. března odpoledne jsme pomocí dataprojektoru v  modlitebně promítali z  DVD film „Luther“ o německém reformátorovi. Dílo celkem zdařile spojuje hollywoodské umění s  velkým historickým tématem. Ve filmu je zachyceno nejdramatičtější období Lutherova života od počátku obnovných snah až po uznání reformačního vyznání na říšském sněmu v  Augsburgu v  roce 1530. (Odsud odvozovaly luterské církve v  habsburských zemích přívlastek „augšpurského vyznání“ – a. v.)      

Setkání mládeže po letech

V  sobotu 20. května se konalo setkání bratří a sester, kteří tvořili mládež v  60. letech. Někteří přijeli zdaleka, obzvláště milým hostem byl tehdejší farář Jan Trusina. Společný program pečlivě připravili Jan Hudec a Blahoslav Matějka. Velký prostor zabraly rozhovory ve spontánně utvořených skupinách. Celým setkáním prostupovala vděčnost Pánu Bohu za společně prožité chvíle tehdy i dnes.

Budování sboru

Z  pověření synodu naší církve vznikly podklady o „Budování sboru“. Tyto podněty byly diskutovány po celé církvi. Do Zábřeha jsme si na pomoc pozvali sestru farářku Vendulu Kalusovou, která v  neděli 7. května posloužila kázáním a poté při besedě moderovala rozhovor. V  neděli 21. května jsme uspořádali celosborové bohoslužby v  kazatelské stanici v  Sudkově. Ohledně kazatelské stanice ve Svébohově, kde se mimo léto konají čtrnáctidenně čtené bohoslužby, jsme se dohodli na výpomoci zábřežských předčitatelů.
Témuž tématu se věnovalo i setkání kazatelů a kurátorů se seniorátním výborem, které se u nás konalo 3. června a jehož se účastnili představitelé sborů moravskoslezského seniorátu.

Vycházka s dětmi

V  neděli 18. června pozvala sestra Jana Opravilová rodiče a děti na odpolední vycházku po nejbližším okolí Zábřeha. Cestou se hrály hry, na závěr jsme pobyli u ohně na farní zahradě.

Návštěva z USA

     Na svých cestách po České republice zavítal neohlášen do Zábřeha bratr Mel Munchinsky ze Spojených států. Původní podoba jeho jména je Miloslav Munčinský a jeho předkové přišli do Ameriky ze Zábřeha, kde však strávili jen krátký čas po přesídlení ze Zelova. Bratr Munchinsky je metodistickým kazatelem v  United Methodist Church in USA. Se zájmem si ve  sborové kronice a v  zápisech ze staršovstva ofotil záznamy o svých předcích. Sboru také věnoval peněžní dar pro naše poměry neobvyklou formou šeku.
     
Změna na místě kazatele

Ve školním roce 2005/2006 byla farářkou sboru Ida Tenglerová, která se starala o základní sborový provoz. Jiří Tengler denně dojížděl jako kaplan do vojenské školy v  Moravské Třebové, vedle toho chystal ve sboru biblické hodiny a vedl některé bohoslužby. Část bohoslužeb zajišťovali hosté, v  některé neděle byly čtené bohoslužby. Ze zdravotních důvodů Jiří Tengler ukončil činnost v  armádě a po srpnové volbě se od 1. září 2006 vrátil do služby zábřežského faráře na plný úvazek.

Výměna kostelníka v  Sudkově

      V  srpnu se  nečekaně odstěhoval ze Sudkova bratr Josef Vlček, který necelých deset let obýval kostelnický domek a dle svých schopností zajišťoval kostelnické práce. Hledání nového kostelníka netrvalo dlouho. Paní starostka nás upozornila na rodinu Jiřího Besty se třemi dětmi, která bydlela ve stísněném podnájmu. Náš domek, byť malý, pro ně znamenal výrazné zlepšení. S  přihlédnutím k  těmto tíživým okolnostem jsme panu Bestovi, který nebyl členem církve, kostelnictví svěřili. Spolupráce s  ním nebyla snadná, neboť potřeboval jasné a důrazné vedení. Důležité je, že jsme rodině s  malými dětmi poskytli slušný byt.

Nové mimosborové sbírky

Do bohoslužeb na 1. adventní neděli byla již před časem zařazena večeře Páně. Našemu spojení s  ostatními křesťany a výhledu k  Božímu království jsme chtěli dát výraz i chrámovou sbírkou a tak potrhnout naši sounáležitost se všemi, kdo potřebují vykoupení. Staršovstvo se usneslo, že první adventní sbírku nasměrujeme mimo sbor. Každoročně jsme vybírali účel podle aktuálních potřeb. V  roce 2006 jsme výtěžek sbírky (6.790 Kč) rozdělili na půl mezi tým, který chystal televizní pořad pro mladé „Exit 316“, a mezi projekt České biblické společnosti „Bible pro Filipíny“, v  roce 2007 mezi Diakonii Klobouky a církevní fond pro českobratrské sbory v  zahraniční (dohromady 4.360 Kč). V  roce 2008 jsme sbírku 5.915 Kč věnovali malému sboru v  Javorníku, který byl tou dobou administrován ze Zábřeha. V  roce 2009 jsme sbírku rozpůlili mezi organizace Česká biblická společnost a Likvidace lepry (6.780 Kč). V  roce 2010 výtěžek 3.700 Kč putoval na projekt Fair Trade, který se začal uchycovat i v  našich sborech.
Na velikonoční pondělí jsme účel sbírky při shromáždění v  Zábřehu neměnili. Putoval zpravidla na charitativní projekt „Pomozte dětem“, který v  témže termínu pořádala Česká televize a do něhož se zapojovala široká veřejnost.

Pobožnosti v  roce 2006

V  postě se na pobožnostech podíleli Petr Svoboda, katolický armádní kaplan (22. 3.), Nick Lica, původem z  Rumunska, kazatel Bratrské jednoty baptistů ve Vikýřovicích (29. 3.) a Jiří Tengler (5. 3.), v  adventu J. Tengler (7. 12.), Jana Rumlová z  Olomouce (14. 12.) a Tomáš Pohanka, kazatel Apoštolské církve v  Zábřehu (21. 12.).
2007

Ekumenické modlitby

       V  roce 2007 jsme místo termínů v aliančním týdne modliteb využili pozdější „Týden modliteb za jednotu křesťanů.“ Modlitební shromáždění se konala 22. 1. v  evangelické modlitebně, 23. 1. v  československém kostele a 25. 1. v  kostele římskokatolickém. Sbírka na všech místech byla věnována na pořízení ekumenické kaple v  pražské nemocnici Motol.

Novinky ve sborovém životě

Dne 5. dubna jsme se poprvé sešli k  bohoslužbám na zelený čtvrtek, při nichž se čtou pašije. Vycházeli jsme z  rozpisu v  bohoslužebné agendě, kde jsou jednotlivé úseky prokládány doprovodnými modlitbami a vybranými slokami písní. Ucelené čtení umožňuje soustředit se před velikonocemi na Kristův příběh utrpení a smrti za svět.
     V  úterý 22. května se konala první odpolední kavárnička. Kavárnička pak bývala každé 3. úterý v  měsíci (kromě prázdnin) a nabízela prostor k  různým rozhovorům. Hodně jsme vzpomínali, ukazovali si dávné fotky, vyprávěli si o cestách, četli ukázky z  knih a nezapomnělo se ani na modlitbu a společnou píseň.
     V  pátek 20. dubna jsme poprvé byli spoluorganizátory přednášky České křesťanské akademie. Hosty byli manželé Dana a Petr Moreéovi z  Prahy, kteří na základě vlastních zkušeností vykládali o životě křesťanů na komunistické Kubě a o tom, jak jim je možné pomoci.

Seniorátní setkání

V  sobotu 21. dubna se členové staršovstva vypravili do Šumperka na presbyterní konferenci na téma „Význam služby presbyterů“. Účast byla hojná a bylo zajímavé i povzbudivé pohovořit s  presbytery odjinud
Sobota 16. června byla seniorátním dnem pro všechny sbory moravskoslezského seniorátu. Hostitelem byl sbor ve  Frýdku-Místku, kde byl připraven program pro různé generace účastníků. Hlavním řečníkem byl bratr Dan Ženatý, farář z  Pardubic, který promluvil na téma. „Co nám dělá radost ve sborovém životě“.

Odpoledne pro děti

Ve sboru bývaly příležitostně bohoslužby pro děti a dospělé, pravidelně se každý týden konala výuka dětí, třebaže v  malém kroužku. Na konec školního roku připravila sestra Jana Opravilová n  sobotu 23. června odpoledne pro děti. Podobně proběhlo odpoledne 1. září.

Obnova hřbitova v  Sudkově

     Obec Sudkov v  průběhu jara 2007 na místním hřbitově upravila cestičky, revitalizovala zeleň a opravila ohradní zeď. Po zakončení prací byl hřbitov při ekumenické slavnosti předán do dalšího užívání v  pátek 6. července. Evangelický farář Jiří Tengler posloužil kázáním „Hřbitov jako pole“ na 1. Korintským 15,35-45, katolický farář Vladimír Jahn z  Postřelmova vykonal obřady posvěcení a na závěr oba duchovní shromážděným požehnali.
 
Opravy

     V  létě bylo zbudováno odvodnění u kaple ve Svébohově, která trpěla vlhkostí zdiva. Po celém obvodu byl vykopán příkop, do něj uloženo plastové odvodňovací potrubí a zasypáno štěrkem. Díky svažitému terénu mohlo potrubí vyústit do nedaleké příkopy. Většina prací byla vykonána místními bratry a sestrami      
     Na podzim se projevil dlouho netušený havarijní stav odpadního potrubí u sborového domu v Zábřehu. Jak se ukázalo, původní betonové potrubí bylo na několika místech probořené a silně prorostlé kořeny okolních stromů, takže se v  něm usazoval štěrk spláchnutý přívalovými dešti. Svépomocí bylo v  původní trase položeno nové potrubí z  plastu.
     Byl vyměněn zchátralý plot za kostelem v  Sudkově.

Výročí sudkovského kostela

     Kostel v  Sudkově byl vystavěn v  roce 1937. V  neděli 2. září 2007 jsme uspořádali děkovnou slavnost, při níž jsme připomněli 70. výročí otevření a vzpomněli jsme na pracovníky, kteří se činnosti v  Sudkově a okolí věnovali. Z  pamětní knihy kazatelské stanice v  Sudkově, sepsané bratrem vikářem Šedým a bratrem Kristenem, jsme připravili publikaci o historii sudkovského kostela. Kromě ní bylo možné dozvědět se o historii z archivních materiálů včetně nerealizovaných stavebních plánů, které byly vystaveny v kostele. Do slavnosti se zapojilo velké množství účastníků nejen ze Zábřeha a kazelských stanic, ale i z  obce a z okolních sborů. Někteří mezi nimi byli pamětníky výstavby kostela. Při hojném občerstvení jsme strávili pěkné odpoledne v  rozhovoru o minulosti i současnosti.

Vikář Petr Grendel

Než se stanou samostatnými kazateli, musí absolventi bohoslovecké fakulty vykonat jednoroční vikariátní praxi u některého ze starších farářů. Od 1. října 2007 nastoupil do zábřežského sboru jako vikář bratr Petr Grendel. Pochází z  Prahy, do církve přišel v  dospělém věku v  prostředí sboru ve Střešovicích. V  Zábřehu byl ubytován na faře v  odděleném horním patře. Během svého působení si vyzkoušel různé oblasti farářské práce – přípravu a vedení bohoslužeb v  sídle sboru a v  kazatelských stanicích, výuku dětí, pastorační návštěvy i administrativu. Kromě práce v  Zábřehu se účastnil kurzů pro vikáře v  Bělči nad Orlicí. Prostor byl dále věnován rozhovorům s  mentorem Jiřím Tenglerem a vyhotovení písemné práce.

Návštěva Ladislava Moravetze

     V  neděli 7. října byl naším hostem celocírkevní kantor bratr Ladislav Moravetz. Při shromáždění hrál na varhany, po bohoslužbách s  námi besedoval o hudbě a zpěvu v  církvi. Měl pro nás připravenu také řadu rozmanitých ukázek toho, jaká hudba může v  kostelech znít. Ač jsme mnohé písně neznali, s  chutí jsme se je snažili zazpívat. Celé setkání bylo velmi osvěžující. Bohu díky za dar hudby!

Začátky a konce
     
     Od října začala výuka náboženství ve škole v  Sudkově. Třebaže v  obci nebydlí žádná rodina ze sboru, domluvil farář Jiří Tengler výuku pro zájemce z  necírkevního prostředí. Děti se scházely jednou týdně po školním vyučování. Hodiny byly otevřené a přicházely do nich děti z  družiny v  počtu od dvou do osmi.
Na základě dopisu z  Holandska jsme se v prosinci dohodli s  našimi partnerskými sbory v Leimuiden a Rijnsaterwaude, že ukončíme oficiální spolupráci. Tým organizátorů na holandské stráně zestárnul a nenašli se  pokračovatelé. Některá osobní přátelství se však zachovala. Jsme Bohu vděčni za vše, co nám daroval prostřednictvím bratrů a sester ze zahraničí, i za to, čím jsme my mohli obohatit je. Od Holanďanů jsme dostávali každoročně svíci do kostela. Rozhodli jsme se svíci v  kostele ponechat a opatřovat ji nadále z  vlastních zdrojů.

Pobožnosti

Při postních pobožnostech v  Zábřehu kázali 15. března Jaroslav Ondra z Hrabové, 22. března Daniel Tomeš z  Lanškrouna a 29. března Jiří Tengler.
     Při adventních pobožnostech kázali 6. prosince Petr Maláč ze Šumperka, 13. prosince Jiřina Kačenová z  Letohradu a 20. prosince Jiří Tengler.

2008

Setkání obvyklá i neobvyklá

Jako každý rok proběhla v  lednu ekumenická modlitební setkání: 7. 1. v  našem sboru, 8. 1. v  Apoštolské církvi, jež se schází v  Katolickém domě, 10. ledna v  kapli kostela Církve československé husitské a 22. ledna v  římskokatolickém kostele sv. Bartoloměje.
V pondělí 4. února byl na pozvání České křesťanské akademie naším hostem vojenský kaplan Pavel Ruml, který promluvil na téma „Duchovní služba v  mimořádných situacích“.
     V  první půli roku bylo nutné upravit organizaci bohoslužeb, jelikož se farář sboru dvakrát na měsíc ocitl v  pracovní neschopnosti s  bolavými zády. Velkou pomocí byl vikář Petr Grendl, který mj. připravil i bohoslužby na velký pátek. Velikonoční bohoslužby s  večeří Páně zajistil bratr farář Jaroslav Ondra z  Hrabové.

Ekumenická husovská slavnost

Dlouhou tradici má v  Zábřehu společné slavení památky Mistra Jana Husa, kdy se členové českobratrské a československé církve setkávají střídavě ve svých bohoslužebných prostorách. V  roce 2008 se vzpomínková bohoslužba konala v  neděli 6. července v  naší modlitebně. Okruh účastníků rozšířili sestry a bratři z  Apoštolské církve, takže jsme poprvé slavili večeři Páně v  tak širokém ekumenickém společenství. Chrámovou sbírku 3.200 Kč jsme prostřednictvím synodní rady zaslali na obnovu školy, kterou v  Nikaragui provozuje církev Moravských bratří (Jednota bratrská) a která byla poničena hurikánem.

Zakončení vikariátu

Při bohoslužbách v  neděli 24. srpna byl s  námi naposledy Petr Grendl v  roli zábřežského vikáře. V  ohláškách se s  ním za sbor rozloučil jeho mentor Jiří Tengler slovy: „Dnes se v  našem společenství loučíme s  bratrem vikářem Petrem Grendlem. Strávili jsme s  ním od října celkem 11 měsíců. Minulou neděli byl zvolen za faráře v  Domažlicích. Během příštích dnů se bude stěhovat. Jeho start v  Domažlicích bude dvojnásob nový – jednak nové působiště, jednak nový sborový dům, který se tam dostavuje. Petře, děkujeme za všechno, čím jsi přispěl k  životu našeho sboru. (Obzvláště po dobu nemoci faráře.) Přejeme ti, ať se ti na novém místě s  Božím požehnáním daří jak pracovně, tak osobně. Přejeme ti také, ať rád vzpomínáš na čas strávený v  Zábřehu, Svébohově, v  Sudkově. Ať uplatníš mnohé z  toho, co ses zde naučil a okoukal, a ať v  Domažlicích zakusíš i to, cos tady neviděl a nesetkal se s  tím. Podle verše: Zpívejte Hospodinu novou píseň, neboť divné věci učinil. (Žalm 98,1)“

Administrace ze Zábřeha

     Po odchodu jesenického faráře Pavla Prejdy do Nového Jičína připadl od 1. září zábřežskému faráři Jiřímu Tenglerovi úkol administrace neobsazených sborů v  Jeseníku (vzdálenost 60 km) a v  Javorníku (80 km). V  týdnu tam dojížděl vlakem, obvykle trávil úterý v  Javorníku a středu v  Jeseníku. Jednu neděli v  měsíci konal na obou místech bohoslužby. Aktivity v  zábřežském sboru se proto přesunuly do ostatních dnů. Administrace trvala až do konce března 2009, kdy se farářkou v  Jeseníku stala sestra Daniela Havirová, jež převzala i administraci Javorníka.
     Vzhledem k  farářovým nepřítomnostem ve sboru a četnějším čteným bohoslužbám

Přednáška České křesťanské akademie

Na středu 8. října jsme do naší modlitebny pozvali veřejnost na přednášku bratra Petra Slámy, který vyučuje biblistiku a hebrejštinu na Evangelické teologické fakultě v  Praze. Promluvil o dobovém pozadí Starého zákona a o tom, co nám může říci archeologie a co nám archeologie říci nemůže, nýbrž co nám musí povědět naše víra.

Kniha vzpomínek

Na podzim vyšla v  nakladatelství EMAN pěkně vypravená kniha „Paměti pana vikáře Šedého“. Vzpomínky sepsal sám Rudolf Šedý (1873-1970) po odchodu do důchodu v  roce 1948. Od roku 1908 působil jako kazatel na Zábřežsku, napřed ve Svébohově, poté v  Hrabové. Část knihy pojednává tedy přímo o zábřežské historii a vyskytuje se v  ní mnoho známých jmen. Jakožto vyučený knihař pořídil vikář Šedý nejenom strojopis, ale také jej sám svázal a doplnil četnými pohlednicemi a fotografiemi, převážně vlastnoručními. Jednu sada pamětí se v  opise nachází i v Zábřehu a je možné si v  ní prohlédnout mnoho nezveřejněných snímků. Kniha je o to cennější, že podobně obsáhlých svědectví o farářské práci existuje jen málo.

Maminky s  dětmi

Jelikož se několika rodinám ve sboru narodily děti, domluvily se maminky na společném setkávání. Scházely se od října 2007 co dva týdny ve středu před obědem. Vedle volného rozhovoru a sdílení rodičovských zkušeností chystala Ida Tenglerová program o desateru Božích přikázání a jeho významu pro výchovu.

Výročí církve

V  roce 2008 uplynulo 90 let od spojení dvou českých evangelických církví. Celocírkevní oslava se konala v  sobotu 22. listopadu v  Betlémské kapli v Praze. Do sborů byly zaslány podklady pro nedělní bohoslužby, jejichž pomocí jsme si 23. 11. toto událost připomněli i u nás v  Zábřehu.

„Potulný kazatel“

Když synod zřídil místo celocírkevního kazatele pro české evangelické sbory ve východní Evropě, stal se jim bratr Petr Brodský z Prahy. On sám sebe úsměvně, avšak přiléhavě nazýval potulným kazatelem. Podnikal výjezdy do sborů i za jednotlivci s  českými kořeny v  Polsku, Ukrajině, v  Srbsku, Chorvatsku i Bulharsku. V  mezičase doma šířil povědomí o těchto bratrech a sestrách, o jejich pohnuté minulosti i o jejich současných potřebách. Petr Brodský v  sobotu 1. listopadu přijel do sboru v  Zábřehu s  přednáškou, ve které nás seznámil, kde všude v  zahraničí žijí evangelické skupiny a co a kdy je přimělo k  odchodu z  vlasti. Následující neděli bratr Brodský kázal v  Sudkově a v  Zábřehu.

Jiná shromáždění

Vzhledem k  brzkému termínu velikonoc (ještě před jarní změnou času na konci března), byly konány jen dvě postní pobožnosti a vedli je místní kazatelé: 6. března Jiří Tengler a 13. března vikář Petr Grendl.
Při adventních pobožnostech posloužili 4. 12. Jiří Tengler, 11. 12. Jan Bucha, kazatel Církve adventistů sedmého dne a 18. 12. Hana Chroustová ze Šumperka.
Ve čtvrtou neděli adventní 21. prosince bylo provedeno pásmo „Vánoce pro 3. tisíciletí“.

2009
     
Pohřeb Heleny Hudcové

Dne 28. ledna 2009 zemřela ve věku 89 let sestra Helena Hudcová, rozená Musilová, někdejší kurátorka zábřežského sboru. Pohřeb se za hojné účasti  uskutečnil v  pátek 6. února ve sborovém domě. Po delší době byla rakev při pohřbu opět vynášena přímo ze sálu a závěrečné slovo rozloučení zaznělo u smutečního vozu na ulici. Význam sborového společenství pro zesnulou sestru Hudcovou vyjádřila rodina pozváním všech na následnou besedu při pohoštění.

Úpravy ve sborovém domě

     K setkáním v  týdnu se využívá malá dolní místnost. Zrekonstruovali jsme proto blízké WC u vstupu do sklepa. Do dolní místnosti bylo také zavedeno ozvučení z  horního sálu, aby rodiče s  dětmi mohli v  neděli sledovat průběh shromáždění.

Noví představitelé církve

     Květnový synod zvolil na šestileté období novou synodní radu. Synodním seniorem byl potvrzen bratr Joel Ruml, synodní kurátorkou se stala sestra Lia Valková, presbyterka z  Českého Brodu. Seniorovými náměstky se stali Daniel Ženatý z  Pardubic a Pavel Kašpar z Brna. Náměstky synodního kurátora byli zvoleni Pavel Stolař ze Soběhrd a Eva Zadražilová z Moravče.

Svébohovská kaple

     V  předešlém roce bylo kvůli odstranění vlhkosti zdiva pořízeno u kaple odvodnění. V  květnu 2009 byla po celém obvodu budovy položena dlažba, aby se zabránilo zanášení drenážního štěrku nečistotami. Přiléhající plochy byly zatravněny a venkovní úpravy tak byl dokončeny.

„Co se skrývá v  kostele?“

     V  sudkovské škole už druhým rokem probíhala výuka náboženství, do které se zapojovaly děti z  necírkevních rodin. Před koncem školního roku v  pátek 26. června připravili Eva Urbanová a Jiří Tengler pro děti ze Sudkova zábavné odpoledne, při němž prozkoumávaly kostel a objevovaly jeho význam. Na zahradě následně hrály hry a opékaly hady z  chlebového těsta.

Opravy v Zábřehu

Na začátku léta proběhla plánovaná oprava přístupového chodníku ke sborovému domu. Dosavadní asfaltový povrch byl poškozený a zkřivený, nahradila jej betonová dlažba. Díky sestrám vzniknul podél chodníku pestrý květinový záhon.
Neplánovaná byla nutná oprava podlahy horní koupelny. Vinou skryté netěsnosti odpadního potrubí po dlouhou dobu zatékalo do trámoví v mezipatře, kde shnilo několik trámů, naštěstí krátkých a celkem dobře přístupných. Prolomené trámy byly nahrazeny kovovými traverzami.

Administrace sboru v Hrabové

     Od 1. září 2009 odešel do důchodu bratr farář Jaroslav Ondra z Hrabové. Administrací sboru byl pověřen Jiří Tengler, čemuž se musela přizpůsobit část zábřežského programu. Administrace trvala až do podzimu 2010, kdy do Hrabové nastoupil bratr Jan Hudec z  Liptálu. Manželé Ondrovi se přestěhovali do Zábřeha a začali chodit na bohoslužby střídavě k  nám a do Hrabové.

Konzervatoř Evangelické akademie v Olomouci

     Ve školním roce 2009/2010 se farář Jiří Tengler zapojil do výuky na Církevní konzervatoři Evangelické akademie v  Olomouci. (Konzervatoř byla původně zřízena manžely Horkými v  Kroměříži, později byla s  podporou kraje přestěhována do Olomouce.) Ve škole trávil úterní dopoledne, během nichž studenty v  předmětu „Základy křesťanské nauky“ seznamoval s  Biblí – Starý zákon v  1. ročníku, Nový zákon ve 2. ročníku. Kromě toho organizoval pravidelné dopolední pobožnosti a sváteční bohoslužby pro celou školu.

Svébohovské slavnosti

     V  neděli 20. září obec Svébohov slavila udělení obecního praporu. Při té příležitosti byla pro zájemce otevřena i naše kaple a vystavena památná Melantrichova Bible z  roku 1549. U kaple jsme směli vést i milý rozhovor s  hostem slavností bratrem Josefem Hrdličkou, pomocným biskupem olomoucké arcidiecéze, jenž dříve působil na Zábřežsku.

Pomoc Kosovu

     Bratr Roman Lukáš, vojenský kaplan na mírové misi v  Kosovu, vydal svědectví o bídných podmínkách albánského obyvatelstva na tamním venkově. Armáda ve spolupráci s  Diakonií naší církve zorganizovala v  říjnu 2009 sbírku šatstva a obuvi. Celkem se nashromáždilo 600 pytlů s  pomocí, z  našeho sboru jsme přispěli několika velkými krabicemi.

Přednáška České křesťanské akademie

„Radosti a problémy uplynulých 20 let“ – tak zněl název přednášky a besedy, které pro zábřežskou pobočku ČKA připravil bratr Jakub Trojan (*1927), evangelický farář, signatář Charty 77 a bývalý děkan teologické fakulty. S  nadhledem zasvěceného pamětníka hovořil o sérii dějinných zvratů, kterými prošla česká společnost. Pěkně navštívené akce se v  sobotu 3. listopadu zúčastnilo i mnoho zájemců z  řad zábřežské veřejnosti.

Postní a adventní shromáždění

Při pobožnostech byli kazatelskými průvodci postní přípravou bratři Jiří Tengler (19. 3.), Tomáš Pohanka, kazatel Apoštolské církve v  Zábřehu (26. 3.) a Drahomír Frühbauer, vikář v  Horní Čermné (2. 4.).
Adventní pobožnosti vedli Filip Keller ze Svitav (3. 12.), Pavel Mrázek, kazatel Bratrské jednoty baptistů v  Šumperku (10. 12.) a Jiří Tengler (17. 12.).
     Na 4. adventní neděli 20. prosince bylo přichystáno jednoduché vánoční pásmo s  malými dětmi.
2010

Zemětřesení na Haiti

     V  lednu postihlo ostrovní stát Haiti v  Karibiku ničivé zemětřesení. Jeho tragické následky byly umocněny nefunkční státní správou v  této nejchudší zemi západní polokoule. Naše církev uspořádala proto mimořádnou sbírku; v  zábřežském sboru jsme dohromady vybrali 13.030 Kč.

Hledání kazatele

V  lednu oznámil Jiří Tengler zájem ucházet se od roku 2011 o místo kazatele ve sboru v  Poličce. Staršovstvo jej v  tomto úmyslu podpořilo a začalo pro sbor hledat nového kazatele či novou kazatelku. Řada oslovených odmítla, 30. května přijel z  Velkého Meziříčí do Zábřeha bratr farář Pavel Janošík s  rodinou, vedl nedělní bohoslužby a poté se sešel k  rozhovoru se staršovstvem. Nabídku farářského místa v  Zábřehu dlouho zvažoval, nakonec se rozhodl jinak.

Nedělní škola

     Jelikož děti z  několika rodin ve sboru začaly nabírat rozum, obnovila se ve sboru po určitém přerušení nedělní škola. Děti byly přítomny začátku shromáždění, před kázáním odešly do dolní místnosti. Zhruba jednou za dva měsíce se pro všechny konaly společné rodinné bohoslužby. Ve vedení nedělní školy se střídaly Daniela Němcová, Alena Voráčová a Ida Tenglerová.

Nové staršovstvo

Výroční sborové shromáždění zvolilo v  neděli 7. března na šest let nové staršovstvo: Květoslava Klimešová (kurátorka), Zdeněk Badal (místokurátor), Jan Opravilová, Blažena Škubalová a Jana Špičková, všichni z  Poličky, a spolu s  nimi Věra Urbanová a Eva Urbanová ze Svébohova.

Presbyterní konference

Na sobotu 20. března byli do Zábřeha pozváni členové staršovstev z  moravskoslezského seniorátu k  presbyterní konferenci. Jako host promluvil bratr Ludvík Armbruster, SJ, děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Hovořil o svých dlouholetých zkušenostech misionáře v  Japonsku a připojil řadu obecných úvah o setkávání různých kultur a možnostech evangelizace ve společnosti většinově lhostejné vůči křesťanství.

Výměna oken      

Na začátku července provedla zábřežská firma SULKO výměnu oken ve sborovém domě. Nepraktická vyklápěcí okna z  doby socialistického hospodářství byla nahrazena moderními okny, která více odpovídají charakteru budovy a mají lepší izolační vlastnosti. Členové sboru na tento účel mezi sebou vybrali celkem 160  000 Kč. Po výměně oken byla modlitebna nově vymalována.


Oslava v Javorníku

Sbor v  Javorníku ve Slezsku si ve dnech 24. – 25. 7. připomínal 60 let od svého založení. Někteří ze Zábřežských přijali pozvání a vypravili se na slavnost v  sobotu 24. července. Děkovnou bohoslužbu vedl bratr seniorátní kurátor Antonín Plachý z  Opavy a kázal při ní bratr Jiří Tengler.

Prázdninové programy pro děti

V  návaznosti na školní práci s  dětmi v  Sudkově byl zorganizován malý letní tábor. Přihlásily se čtyři děti, v  době 7. – 15. srpna pro ně na faře v  Javorníku Eva Urbanová a Jiří Tengler připravovali program složený z her, výletů a biblického vyprávění o vysvobození Božího lidu z  Egypta.
V  sobotu 28. srpna pořádala obec Sudkov slavnostní žehnání praporu v  katolickém kostele. V  evangelickém chrámu se odpoledne sešlo sedm dětí k  nocování v  kostele, večer strávily s  bratrem farářem při hrách a písničkách, v  neděli se po společné snídani zúčastnili bohoslužeb s  kázáním pro děti a dospělé.

Sborová slavnost

V  neděli 5. září se konala sborová slavnost, na niž přijel bratr synodní senior Joel Ruml. Při dopoledním shromáždění v  Zábřehu byla ke službě slova a svátostí ordinována sestra Eva Urbanová ze Svébohova, presbyterka našeho sboru a pastorační pracovnice pro mládež v  moravskoslezském seniorátu. Bohoslovecké vzdělání získala na Biblické a misijní škole v Hradci Králové.
Odpoledne se konala děkovná bohoslužba v  kapli ve Svébohově. Ozvučeno bylo i prostranství před kaplí, kde byly pro další účastníky nachystány lavice. Připomněli jsme si 150 let o vystavění kaple v  roce 1860 na samém závěru toleranční doby. Bratr Joel Ruml hovořil o důležitosti historických kořenů, z  nichž vyrůstá současná podoba víry, která se ovšem nezdráhá hledat přesvědčivé vyjádření i pro budoucnost. Při shromáždění zaznělo čtení z  Melantrichovy Bible z  roku 1549, kolem které se formovalo svébohovské evangelické společenství. Slavnost ještě dlouho pokračovala rozhovory při pohoštění v  obecním domě.
Sbor k  této příležitosti vydal spis Rudolfa Šedého „Bible misionářem“ s  podtitulem „Obrazy z  dějin reformovaného sboru ve Svébohově z  XVIII. a XIX. století“. Péči manželů Opravilových byla také ve sborovém domě umístěna výstava o historii evangelické církve na Zábřežsku.

Postní a adventní pobožnosti

Postní pobožnosti v  roce 2010 připravili Jiří Tengler (12. 3.), Jana Rumlová z Olomouce (19. 3.) a Gorazd František Krušina, premonstrátský mnich a katolický kněz, vyučující na církevní konzervatoři v  Olomouci (26. 3.).      
     Adventní pobožnosti vedli Jared Kenning, misijní pracovník z  Olomouce (2. 12.), Jan Hudec z  Hrabové (9. 12.) a Jiří Tengler (16. 12.).

2011

Odchod kazatele

     Na konci ledna se Tenglerovi přestěhovali do Poličky. V  zábřežském sboru bez vážnějších potíží působili s  Boží pomocí necelých deset let. V  Zábřehu také prožily své první roky jejich děti Jáchym (* 2003), Joel (* 2005) a Rút (* 2008).
     V  neděli 29. ledna Jiří Tengler naposledy jako místní farář sloužil v  Zábřehu. Na základě podobenství o dělnících na vinici (Matouš 20) kázal o pokračující práci, o nových povoláních ke službě a o nezasloužené, avšak dobré odměně pro všechny. Sboru věnoval překlad písně Jochena Kleppera „On probouzí mne zrána“, která vyjadřuje věrnou Boží péči, kterou jsme společně zakoušeli a dále zakoušíme.
Administrátorkou sboru se od 1. února 2011 stala sestra farářka Hana Chroustová ze Šumperka.


Na základě sborový dopisů, ohlašních knih a zápisů ze schůzí staršovstva sestavil, během coronavirové pandemie v  dubnu 2020 sepsal a do konečné podoby v  březnu 2023 upravil Jiří Tengler.

SOLI DEO GLORIA!      SAMOTNÉMU BOHU BUDIŽ SLÁVA!

Aktualizováno Úterý, 26 Září 2023 15:15  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka