Dobrá evangelická kázání 3 – Hana Ducho

Je to jen můj dojem, že typické kázání ženy kazatelky je jiné než typické kázání muže kazatele? Na jednom drobném příkladu to mohu (prozatím) prokázat jen velmi nedostatečně, vím.

[celý článek »]

Libštátská fara má ještě volné prázdninové termíny

Na faře v Libštátě se nám náhle uvolnilo několik termínů o letošních letních prázdninách. Fara je vhodná pro tábory a pro pobyty větších skupin (do 30 lidí), ale i pro rodinné rekreace. Zájemci se mohou hlásit na email: abigail.hudcova@evangnet.cz nebo volat 607622358. 

Dobrá evangelická kázání 2 – Michal Šourek

Pietističtí či evangelikální kazatelé jsou v ČCE často podceňovanou menšinou. Důvody jsou zřejmé: nabízejí řešení, která se teologicky vzdělané většině kazatelů zdají příliš jednoduchá: pravda je v Bibli prostě napsána, člověk se má utéct do svého srdce, padnout na kolena před křížem a hotovo. Přesto jsou kazatelé, kteří tuto naléhavost představují zraleji, v podobě jazykově i teologicky rozvinuté a mnohotvaré.

[celý článek »]

Dobrá evangelická kázání 1 – Tomáš Trusina

Jsem velkým obhájcem kazatelského řemesla. Někdy si zoufám nad úrovní mnoha evangelických kázání. Ale než bych (asi marně) káral třeba i jen časté až obvyklé chyby, chci se pokusit ukázat příklady dobré. Ukázat je na dobrých stylech jednotlivých kazatelů.

[celý článek »]

Podvodný e-mail, pravidla bezpečnosti

S novým rokem se některým z vás objevil v e-mailových schránkách staronový podvodný pokus o získání vašich přihlašovacích údajů. Připomínáme níže jednoduchá pravidla, kterými snadno podobný podvod odhalíte.

[celý článek »]

Víra.cz: Doporučené knihy (advent 2023) (odjinud)

Stále se na nás obracejí naši čtenáři s prosbou o doporučení nějakých kvalitních knih.

  • 29. 11. 2023 0:00
  • Víra.cz

Upgrade webového serveru

Z bezpečnostních důvodů jsme v uplynulých dnech kompletně vyupgradovali webový server. Vzhledem k tomu, že řada webových prezentací používá starší verze PHP, zůstala možnost využívat verzi PHP 5, ale doporučujeme přejít na PHP 8 či 7.

Omlouváme se za drobné výpadky způsobené především zastaralým schématem MySQL hesel.

V případě, že vám webové stránky po upgradu hlásí chyby nebo v případě, že chcete přeplnout váš webový prostor na novější verzi PHP obraťte se na podporu na adrese spravci@evangnet.cz.

A co je vlastně požehnání?

Zasedání synodu v roce 2023 rozčeřilo vody (církevní a trochu i veřejné) stanoviskem k „žehnání stejnopohlavním párům“. Od té chvíle se na mnoha církevních rovinách diskutuje, zda je správné takovým vztahům žehnat. K tomu nic říkat nebudu. Jiřímu Hoblíkovi děkuji za zajímavý podnět, že se v naší církvi naproti tomu skoro vůbec neřeší, co vlastně žehnání znamená. Úkonu jakoby už všichni  - chce se říct samozřejmě - nějak rozuměli. Obávám se však, že tomu tak úplně není. A co s tím? Měli bychom hledat v Bibli, studovat tradici církví, ale zřejmě by ani to nestačilo. V následujících odstavcích se pokusím ukázat, že v ČCE máme povědomí ještě trochu jiné.

[celý článek »]

Dočasná nedoručitelnost e-mailů na adresy centrum.cz, volny.cz, atlas.cz

Od pondělka 26.6. odmítá poskytovatel centrum.cz, volny.cz, atlas.cz zprávy odesílané z Evangnetu, které neopodstatněně označuje jako nedůvěryhodné. Odesílatel tak obdrží hlášení o pozastavení doručení (Delayed Mail) s informací, že se bude snažit zprávy doručit po následujících 5 dní. Nemá tedy smysl je posílat znovu. Intenzivně jednáme s administrátory uvedených serverů, aby restriktivní nastavení upravili. Za komplikace se omlouváme.

Správci Evangnetu

Konfirmace s generací Z

Farář říká: „Připomeňte si svůj křest a buďte vděčni. Amen.“ Konfirmandi mohou být vyzváni, aby se vody dotkli, případně, pokud chtějí, aby se dotkli navlhčeným ubrouskem svého čela. (Vody se zde užívá symbolicky a takovým způsobem, aby její užití nemohlo být interpretováno jako křest.)

[celý článek »]

Kázání za 30 sekund

AI dostala zadání: "Prosím o kázání na téma Naděje". A tady je výsledek (rovnou prozradíme, že originální, není to zkopírováno odněkud z netu. JV a AW):

[celý článek »]

Nohavicovy virtuálky

Sonda do dnešního sudičství

[celý článek »]

Podvodný e-mail v e-mailových schránkách evangnet.cz

V mnohých e-mailových schránkách se opět objevil podvodný e-mail. Odesílatelem je j.kovacik@centrum.cz, adresát není uveden (nobody), podepsán Evangnet CZ Roundcube.

Připomínáme směrovky pro jednoduché rozpoznání falešných zpráv:

[celý článek »]

Naše práce podle Evangelického zpěvníku

Nemáme v církvi žádný zaběhlý či obecněji rozšířený katechismus. Domnívám se, že jeho roli plní do velké míry zpěvník, z kterého se zpívá při bohoslužbách. Formulace našich oblíbených písní se nám vtiskují do srdce. Ve věcech zbožnosti je EZ velmi květnatý, Bůh je na mnoho způsobů vzýván a chválen. V životě věřícího a při bohoslužbách má Bůh podstatnou roli. Jak však zpěvník mluví o naší práci ve světě?

[celý článek »]

  • bez komentáře
  • Autor: Kazatel ČCE Aleš Wrana
  • 22.2.2023
  • rubrika: Církev a svět
 

Dnes je 18. 4. 2024,
čtvrtek po neděli Misericordias

 

Nejbližší

Oznámení – kategorie

Materiály – základní kategorie

Přírůstky Evangnetického kalendáře

Schematismus – poslední změny

Statistika

  • 554 článků
  • 3273 akcí
  • 664 materiálů
  • 270 odkazů
  • 14973 diskuzních příspěvků
  • 438 wiki