Hlavní stránka
Články, poznámky a jiné texty


Slovo do ticha

Email Tisk PDF

Anděl jim řekl: "Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. Dnes se vám narodil Spasitel, Kristus Pán v městě Davidově. Toto vám bude znamením: Naleznete děťátko v plenkách, položené do jeslí." A hned tu bylo s andělem množství nebeských  zástupů a takto chválili Boha: "Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Bůh v nich má zalíbení."

Evangelium podle Lukáše 2, 10-14

 

Milý přátelé v Kristu,

je adventní čas a my se připravujeme na Vánoce. Každý se připravuje, jak mu je vlastní, jak mu dovolí jeho možnosti.

Těšíte se na Vánoce? Já ano. Na setkání s rodinou, na dárky, na vůni jehličí a cukroví, na vánoční hudbu. Těším se na Vás a na bohoslužby, které budeme společně slavit. Znovu nám všem zazní ona radostná zvěst andělů, že se nám narodil Spasitel, Kristus Pán. A že to je proto, že nás Bůh má rád. Máme tuto radostnou zvěst slyšet., smíme ji přijmout do svých srdcí. Smí se zabydlet v našich životech.

 

Aktualizováno Středa, 07 Prosinec 2011 18:21 Celý článek...
 

Nadějné "Tajnosti"

Email Tisk PDF

 

 

            V 19. čísle Evangelického týdeníku – Kostnických jisker vyjadřuje František Schilla svůj názor na film Alice Nellis „Tajnosti“. O osobním estetickém názoru na umělecké dílo se lze těžko přít. Každý jej má takový, jaký jej má. Je však nutné ohradit se proti křivým obviněním a nesmyslům, které kritik veřejně hlásá, obzvlášť hlásá-li je v křesťanském tisku.

 

 

Aktualizováno Úterý, 02 Listopad 2010 20:28 Celý článek...
 

Saddám mezi pšenicí (Zamyšlení nad jednou popravou)

Email Tisk PDF

  

            Na sklonku roku 2006 byl v Iráku popraven diktátor Saddám Hussein. Rozsudek smrti byl vykonán krátce po řádném soudním procesu. Poprava vyvolala ve světě různou odezvu. Amerika poznamenala alibisticky: „Je to věc Iráčanů.“ Evropa vztyčila ukazováček: „Nelíbí se nám trest smrti.“ Arábie nejásala: „Mělo se aspoň počkat na konec muslimských svátků.“ České ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet, že trest smrti je doposud součástí blízkovýchodní právní tradice a my jim do toho nemůžeme zasahovat.

Aktualizováno Úterý, 11 Březen 2008 14:47 Celý článek...
 

Reakce na článek "Silvestr a Boží slovo"

Email Tisk PDF

Reakce na článek „Silvestr a Boží slovo“ v Evangelickém týdeníku Kostnické jiskry 1/2006

 

V prvním letošním čísle ET-KJ kritizoval Pavel Mareš zvyk, při němž si křesťané na přelomu roku rozebírají lístečky s biblickými verši. Vadí mu „cupování“ bible na veršíčky a jejich vydávání za aktuální Boží vzkaz. Podle něj se jedná o „pusté kejklířství“. Nemá tak úplně pravdu.

Žiji v evangelickém sboru, kde se už po řadu let kartičky s verši rozdílejí při silvestrovských a novoročních bohoslužbách. Nikomu nevadí, že tyto svátky nemají křesťanský původ. Vždyť ani svatba či pohřeb nejsou výlučně křesťanské a přesto je konáme po křesťansku. Vděčíme za to moci Ducha svatého, jež nám umožňuje obyčejné občanské události pojmout křesťansky, tj. spojit je s dobrou zprávou o Boží blízkosti. Kus téhle zprávy přinášejí i ony vyňaté biblické verše.

Aktualizováno Úterý, 02 Listopad 2010 20:30 Celý článek...
 

Dopis redakci ČB

Email Tisk PDF

Dopis redakci Českého bratra

Vážení redaktoři!

Další neslušná fotografie, zarazil jsem se nad stranou 10 v Českém bratru 17/2005. Už druhá během krátké doby. A to ta minulá vyšla dokonce na titulní straně ČB 15/2004. Uznávám, že redakce za jejich obsah nemůže, nicméně je nechává tisknout. Fotografie zachycují ordinační slavnost: faráři v talárech stojí kolem klečícího ordinovaného a podle starobylého vzoru se za něj modlí s napřaženou rukou. Na obrázcích marně pátráte po někom bez taláru. Proto ty fotky považuji za neslušné. Nesluší se totiž v evangelické církvi, aby klíčový okamžik ordinace pro sebe uchvátili sami ordinovaní. (Abych byl spravedlivý - některé postavy otočené zády by snad mohly být „v civilu", ale i tak by jich v té tlačenici bylo málo.)

Aktualizováno Čtvrtek, 17 Leden 2008 22:24 Celý článek...
 


Strana 4 z 4

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka