Léta 1938 - 1939

Email Tisk PDF

L. P.  1938

Velké změny

 

  V modlitebním shromáždění jsme uvítali tento rok, který přinesl veliké změny v životě našeho národa. Až do podzimu byla naše práce konána, tak jako vždy. V dubnu náš sbor navštívil světový cestovatel pan Dr. Hubert Slouka a přednášel nám.

 

 

Velikonoce, zvláště středa, zelený čtvrtek a Velký Pátek, byly požehnáním plné dny v našem sboru. Ke zvláštním shromážděním večerním byly rozdány pozvánky, k nimž bylo přiloženo evangelium. Tak se Slovo Boží dostalo do ruky skoro všem obyvatelům Zábřeha. Bohoslužby byly navštíveny hojně.

Skupina sester vychází z modlitebny, aby šly od domu k domu s pozvánkou a Evangeliem

 

 

V tomto roce jsme vzpomínali 30 let  práce bratra vikáře Šedého. Slavnost byla konána v Hrabové. Při této vzácné příležitosti jsme konali jubilejní sbírku, na kterou členové sboru ochotně obětovali. Celkem jsme obětovali v Zábřehu a okolí ... Kč. (Poznámka přepisovatele - údaj v Pamětní knize chybí)

           

Podzimní události politické přinesly změnu i v našem sboru. Rozhodnutím v Mnichově jsme byli včleněni do Velkoněmecké Říše. Tímto rozhodnutím byl postižen náš sbor v tom, že jsme odstěhováním některých členů značně ztratili. Celkem odešlo 15 rodin a to hlavně úřednických a státně zaměstnaneckých. Také studenti odešli.

            S obavou, ale v plné důvěře jsme hleděli k nebesům i v těch dnech. Milostivý Pán Bůh náš nás opatroval a dílo Své zachoval. Nikomu se nestalo nic zlého a náš sborový život nikdo z německých úřadů neomezoval. Německý pan farář evangelické církve Eduard Drgala nám byl v mnohém radou i skutkem nápomocen.

 Synodní rada naší církve v té pohnuté době nám byla velikou oporou. Její dopisy, povzbuzení i rady jsme vděčně přijímali. Byl to zvláště úřadující náměstek synodního seniora Kamil Nagy a synodní kurátor Ferdinand Kavka, kteří jevili upřímný zájem o náš sbor. Nechť Boží milost je zahrne bohatě za jejich porozumění a lásku.

 Po připojení okresu Zábřeh k Říši Velkoněmecké musili jsme odstranit český nápis z modlitebny a také si pořídit německé razítko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dne 27.listopadu, na první neděli adventní, byl kazatel sboru Jan Košťál ordinován ve Vanovicích od dp.náměstka syn.seniora Kamila Nagy. Ordinace se zúčastnil za sbor bratr Emil Rychetský, náměstek kurátora sboru. I tato ordinace byla projevem zájmu o práci v našem sboru, celý sbor s díky na tuto laskavost chce pamatovat, na synodní radu a na dp. seniora našeho seniorátu B. Buriana, který pro nás konal velké dílo pomoci i rady ve dnech temných.

            Rok byl ukončen děkovnou pobožností a vzpomínkou na ty, kteří mezi námi bývali a nyní jsou. 

 

L. P.  1938

První senior zemřel

 

            Dne 7.června v úterý po čtvrté hodině ranní  Pán Církve  zavolal k Sobě služebníka Svého, našeho prvního synodního seniora Th.Dr. Josefa Součka. Dp.synodní senior nám světil naši modlitebnu a také chrám v naší kazatelské stanici v Sudkově. Náš sbor s vděčností si připomíná mnoho dobrého, co z jeho bohatého působení obdržel. Jeho pohřbu se zúčastnil kazatel Košťál a bratr místokurátor Rychetský.

            Na obrázku jest chvíle, kdy dp.synodní senior Slovem Božím se chystá otevřít chrám Páně v Sudkově. Obrázek je z jeho poslední návštěvy na severní Moravě. Ač churavý, přijel a jeho slova nalezla ohlas v našich srdcích.

 

 

Zapsal:   kazatel  Košťál

 

L. P.  1939                                        

Konfirmace

 

            Dne 2.července byla v našem sboru slavnost konfirmační. Deset mladých bratří a sester slibovalo věrnost Spasiteli v naší církvi. Všichni byli ze Zábřehu, mimo jednu sestru, která byla z Vikýřovic, jednu z Chromče a jednu z Kosova. Na tyto konfirmandy se díváme s mnohou nadějí. Nejen, že byli dobře připraveni, ale jsou z dobrých rodin a naleznou oporu ve svých rodičích. Konfirmaci konal kazatel Košťál. Bylo zřejmé, že rodiče i konfirmandi berou slib velmi opravdově.

 

Naši konfirmandi:

Stojící zprava: Matějka, Flášarová, Kulhavý, Rychetská, Čermák, Matysová   

Sedící zprava: Dudová, Nevečeřalová, Horská, Matějková

Požehnání

L. P.  1939

Radost i bolest církve

 Při své poslední návštěvě na severní Moravě získal si svým slovem a zájmem dp. Nagy srdce nás všech. Radovali jsme se, když byl zvolen 6.června synodním seniorem. A proto byl náš žal mnohý, když dle vůle Pastýře pastýřů byl odvolán 26.září před 7. hodinou ranní z časnosti této a z církve naší do věčnosti k Církvi Beránkově. Jeho pohřbu v Praze se zúčastnil kazatel Košťál. Následující neděli byly u nás konány smuteční služby Boží.

Dp.senior byl pohnut, když vstoupil do kaple ve Svébohově, postál u stolu Páně a modlil se, vzpomínal na svého zesnulého otce, který také jezdíval sem  na severní Moravu a sloužil tehdy malému hloučku ve Svébohově. Vyprávěl nám, jak jim, dětem, se Svébohov zdál být nejdál na světě, protože otec odjížděl na celý týden. Cestou do Písařova se zastavil u nemocného bratra Valoucha v Jedlí a mnoho, mnoho vzpomínali. Odjížděl uspokojen od nás, viděl vzrostlé símě, které před léty zasel, byl on první, který vykonal veřejné služby Boží v Hrabové a řadu přednášek v Zábřehu.

Vzpomínáme vděčně na mnohé vzácné a krásné co nám dal. Bohu našemu dík za jeho službu, lásku a zájem, který nám věnoval až do konce života svého. Díky Pánu Bohu za slzy se kterými mne ordinoval Slovem: „potěšujte, potěšujte lidu mého“.

 

Dp. náměstek synodního seniora Kamil Nagy při své poslední návštěvě na severní Moravě v srpnu 1938.  Obrázek ukazuje schodiště chrámu Páně v Hrabové, dp.senior obklopen dp.Burianem, br.farářem Pokorným, kazatelem Košťálem, far.Pospíšilem, Dr.Pospíšilem, far.Proskem, vikářem Šedým. Nenadáli jsme se, že tak brzy zaklopíme jeho rakev.

 

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka