Léta 1971 - 1973

Email Tisk PDF

Rok  1971

 

Seniorova vizitace

          V neděli 31. ledna navštívil náš sbor senior Josef Hlaváč z Olomouce. Vykonal bohoslužby v Sudkově a Zábřehu, po shromáždění se setkal s bratřími a sestrami staršími.

 

Sborový den dětí

            Na neděli 14. února jsme připravili sborový den dětí. Už dopoledne přijely děti z kazatelských stanic. Dopolední bohoslužby byly zaměřeny k dětem. Po nich odešly děti do místností v suterénu, kde prováděly pod vedením Míly Rychetské a našich učitelů NŠ různé kresby a výtvarné práce, jakožto přípravu pro odpolední shromáždění. V poledne si místní děti rozebraly všechny hosty na oběd. Odpoledne byl nejprve výklad příslušné úlohy z NŠ, doprovázený připravenými ukázkami. Po něm následovala volnější část : vyprávění o dětech ve Švédsku, zpěv nových písní a různé hry (většinou s planetografem), při kterých jsme si zopakovali příslušnou látku z NŠ a biblických hodin pro děti. – Velkou část dopoledního i odpoledního programu připravil farář Čestmír Rychetský z Hradiště u Nasavrk. Jsme mu vděčni za návštěvu i za to, že nás uvedl do nové práce s dětmi. Chceme v ní pravidelně pokračovat.

 

Nové staršovstvo

            Při výročním sborovém shromáždění v neděli 14. března odpoledne bylo na další čtyřleté období zvoleno nové staršovstvo, ve kterém mají své zástupce všechny kazatelské stanice. Členy staršovstva zvoleni : Tomáš Černohorský, Helena Hudcová, Bohumír Koubek (Tatenice), Blahoslav Matějka, Emilie Musilová, Jana Rychetská, Jiřina Schupplerová, Jaroslav Filip (Sudkov), František Kristen (Sudkov), Josef Pavlů (Svébohov).

Náhradníky zvoleni : Bohuslav Asman, Pavel Čermák, Marta Urbanová, Drahomíra Škyvarová (Sudkov), Jan Valouch (Sudkov)

-         V první schůzi staršovstva byly provedeny další volby : kurátorem zvolena Helena Hudcová, místokurátorem František Kristen, pokladní Emilie Musilová. –

Za seniorátní výbor přijal pak slib staršovstva konsenior Jiří Veber ze Šumperka v neděli 9. května.

 

Přednáška Dr. Jana Hellera

            V sobotu 20. března večer se konala další přednáška, pořádaná šumperskou Kostnickou jednotou. Vykonal ji profesor Komenského evangelické bohoslovecké fakulty v Praze a měla název : „Biblické kořeny Komenského hesla  Omnia sponte fluant, absit violentia rebus  ( Všechno ať volně plyne, násilí buď vzdálena věcem).  Kromě členů našeho sboru byli opět přítomni i přátelé z jiných církví.   

 

Konfirmace

            V neděli 16. května byla v našem sboru konfirmace, při které bylo konfirmováno 8 dětí.

 

                               Sedící zleva: Ilona Konárová z Tatenice, farář, kurátorka, Zdenka Kysela, Alice Wechová

                               Stojící zleva: Pavel Čermák, Jan Valouch z Postřelmova, Dana Frizalová z Lupěného, Ladislav Holubec, Zdeněk Hlavička

 

 

Seniorátní shromáždění ve Frýdku-Místku

            V letošním roce byla pozornost církve obrácena k bratru Janu Blahoslavovi při příležitosti 400. výročí jeho smrti. K tomuto tématu bylo také zaměřeno seniorátní shromáždění konané 13. června ve Frýdku. Mělo podobný ráz jako první shromáždění toho druhu konané v Suchdole a Fulneku : řada autobusových zájezdů z různých sborů, společný zpěv seniorátního pěveckého sboru, velké spousty účastníků. Slavnostním kazatelem a řečníkem byl tentokrát děkan Komenského fakulty F.M. Dobiáš.  I z našeho sboru byl vypraven autobusový zájezd.

 

Připomínka Staroměstské popravy

            V předvečer 350. výročí popravy 27 českých pánů a měšťanů, 20. června večer, konalo se v našem sboru shromáždění, při kterém jsme si připomněli tuto smutnou událost našich dějin.

 

Návštěva ze Zelowa

            Ve dnech 20.-30. srpna byl na zábřežské faře hostem zelowský farář Zdislaw Tranda s rodinou. Navštívil řadu známých v Zábřehu a okolí, prohlédl si pěknou krajinu severní Moravy. V neděli při bohoslužbách krátce pozdravil sbor. Touto návštěvou byly upevněny přátelské svazky mezi naším a zelowským sborem, navázané při naší návštěvě tam v r. 1969.

 

Davidova harfa

            V neděli 10. října konal se v šumperském  sboru den mládeže, jehož součástí byla také soutěž jednotlivých skupin sdružení mládeže o nejlepší provedení nové duchovní písně. První místo a tedy „Davidovu harfu“  získala mládež našeho sboru, která zazpívala upravený spirituál  „Byl jsi tam, když byl křižován můj Pán ?“

 

Návštěva bratra faráře Jana Košťála

            Ve dnech 9.-18. října pobyl na delší návštěvě v našem sboru bratr farář Jan Košťál z Nového Města pod Smrkem, který krátce před tím odešel do důchodu. Jeho návštěva byla připravena zvláště sudkovskými bratry a jim patřila také většina času, který zde bratr farář Košťál strávil. Vykonal bohoslužby na všech místech našeho sboru, takřka každý večer konal v některé rodině biblickou hodinu, navštívil řadu nemocných a starých bratří a sester. Všude byl velmi přátelsky přijat. Po celou tuto dobu byl velmi milým hostem zábřežské fary.

 

Přednáška Dr. Matějčka

            V neděli 17. října odpoledne v rámci činnosti Kostnické jednoty konala se v našem sboru přednáška Dr. Zdeňka Matějčka z Prahy o výchově dětí. Tento velmi poučený dětský psychiatr zaujal všechny přítomné nesmírně poutavým a zasvěceným výkladem o různých problémech výchovy a přístupu k dětem vůbec. Opět byli přítomni mnozí hosté z jiných církví. Po jeho přednášce byla velmi živá diskuze.

 

Evangelizační odpoledne v Lanškrouně

            Na pozvání lanškrounského sboru vystoupil zábřežský pěvecký sbor při tamním evangelizačním shromáždění, které se konalo na 3. adventní neděli 12. prosince odpoledne. Nelijeme tam zvláštním autobusem, spolu s pěveckým sborem i řada dalších bratří a sester ze Zábřehu. Bylo to pěkné setkání dvou sborů, vyplněné písněmi i kratšími úvahami.

 

Dětská vánoční slavnost v Sudkově

            O řadě shromáždění, která se pravidelně opakují, zde nepíšeme. Patří k nim modlitební týdny začátkem roku, velkopáteční pašije s krátkými meditacemi, společné shromáždění s československou církví na 6. července, dětské vánoční slavnosti, adventní večerní shromáždění a další.

            Tentokrát bych se chtěl zmínit o tom, že po dlouholeté přestávce byla opět zahájena práce sudkovské Nedělní školy a tak jsme také provedli na čtvrtou adventní neděli odpoledne dětskou vánoční slavnost. Vydatně přitom pomohla skupiny zábřežských dětí, které velmi pěkně doplnily program sudkovských. Je otázkou, bude-li možno i dál v této práci soustavně pokračovat, ale i za tento začátek jsme vděčni.

 

Starosti pastorační

            Zprávy v tomto roce by nebyly úplné, kdybych nezmínil, že nás v našem sborovém životě potkala i nejedna smutná událost. Přišly chvíle, kdy se mnozí ptali, kde zůstal českobratrský duch a jak je to možné, že i naše vlastní mravní úroveň tolik poklesla. Trápí nás, že se nám nepodařilo zvládnout všelijaké nepěkné jevy : neumíme říci potřebné slovo těm, kteří se provinili a ještě méně umíme nést břemena druhých Leckdy vznikají zbytečná rozdráždění. Není jiné cesty, než pokorně a tiše hledat pravdu a usilovat o čistotu života, prosit za pokoj a sílu k zápasu proti všemu, co je zlé : v nás i mimo nás.  Bůh nám buď milostiv.

 

Spisy Br. Jana Blahoslava

            Při příležitosti 400. výročí smrti Br. Jana Blahoslava probírali jsme ve druhých částech našich večerních shromáždění život a literární dílo tohoto muže.  Tak v průběhu podzimních sborových večerů  přišly postupně na řadu tyto jeho spisy : Spis o vraku , Musica, Šamotulský kancionál, Grammatica, Nový Zákon, O vyvolení, Auvolimator, O rozdíle Jednoty a luterské církve, Filipika proti misomusům, Vady kazatelů.  Měli bychom se od tohoto muže ještě více učit tomu, jak velkým přínosem může být vzdělání i pro naše křesťanství.        

 

Rok  1972

 

Přednáška PhDr. Timotea Č. Zelinky

            V neděli 20. února odpoledne navštívil náš sbor opět předseda Kostnické jednoty, br. PhDr. Timoteus Č. Zelinka z Prahy. Tentokrát přednášel o Bratru Janu Augustovi při 400. výročí jeho úmrtí. Přednáška se konala opět v rámci Kostnické jednoty s obvyklým okruhem účastníků.

 

Sborový den dětí

            V neděli 27. února uspořádali jsme v našem sboru opět den dětí v podobném rozsahu a s přibližně stejnou náplní jako v minulém roce. Opět přijely děti ze všech našich kazatelských stanic a z Písařova. Hostem, kazatelem a vypravěčem byl tentokráte br. farář Josef Hromádka ze Šternberka. Děti velmi vděčně přijímají každou takovou akci.

 

Děti v poledne před odchodem na oběd

 

 

Seniorátní den dětí

            Podobné shromáždění jsme uspořádali 14. května, sice pouze na odpoledne, ale v mnohem větším rozsahu. Kromě našich dětí byly přítomny také nedělní školy z Hrabové, Šumperka a Přerova. Kazatelem byl tentokrát br. konsenior  Jiří Veber ze Šumperka.

 

Paměti bratra vikáře Šedého

            Před blížícím se 100. výročím narození br. vikáře Rudolfa Šedého rozhodli jsme se nechat opsat na psacím stroji v několika průklepech čtyřdílné Paměti tohoto věrného svědka Páně, apoštola severní Moravy. Této práce se ujal br. presbyter Bohumír Koubek z Tatenice a v poměrně krátkém čase ji dokončil. Při několika vhodných příležitostech jsme pak ve sboru těchto Pamětí použili.

 

Odpoledne ve Svébohově

            První takovou příležitostí bylo sborové odpoledne ve Svébohově, ke kterému se jedné pěkné červnové neděle (4.6.) sjeli bratři a sestry ze všech míst našeho sboru. Po úvodní pobožnosti byly čteny kapitoly, které se přímo týkají počátků činnosti br. Šedého ve Svébohově a vůbec na severní Moravě. Několikrát zazpíval pěvecký kroužek zábřežského sboru i kroužek mládeže.

 

Oprava kaple ve Svébohově

            O prázdninách bylo započato s opravou naší kaple ve Svébohově. Bylo potřebí vyměnit krytinu, shodit šindel, pobít celou střechu deskami, na ně přibít šedé eternitové šablony polovičního rozměru podle pokynů Vlastivědného ústavu v Šumperku, do jehož péče kaple jako památkový objekt spadá. Po této práci na věži a střeše bylo přikročeno k renovaci omítky. Práce byly komplikovány tím, že zdivo muselo být do detailu obnoveno podle původního stavu. Vcelku se však podařilo práce dokončit s výjimkou několika menších věcí, které mají být provedeny v roce následujícím. Od Jeronymovy jednoty jsme dostali dar 7 000 Kčs, bratři a sestry ze Svébohova, Jedlí a Václavova vykonali mimořádnou sbírku, která do ledna následujícího roku vynesla 1 950 Kčs. – Je potřebí opět zdůraznit, že všechny práce jsou konány s velikou obětavostí, zdarma a s velikou horlivostí. Kromě místních přijížděli brigádníci i z jiných míst našeho sboru.

 

Evangelizační neděle v Českém Těšíně

            Seniorátní shromáždění konalo se v tomto roce v Českém Těšíně a bylo tentokráte připraveno péčí evangelizačního odboru. Účast byla podstatně slabší. Pro nás, kteří jsme tam jeli zvláštním autobusem, bylo překvapením, že kromě nás tam byl autobusovým zájezdem pouze jeden jiný sbor. Také těleso seniorátního pěveckého sboru, řízené br. Boh. Bergerem z Ostravy-Vítkovic, mělo podstatně méně členů. Kazatelem a hlavním řečníkem byl bratr farář Miloš Šourek, člen synodní rady z Prahy a jeho promluvy byly velmi dobré.   

 

Presbyterní konference

            Společného autobusu jsme použili v tomto roce už jednou : když jsme jeli na na presbyterní konferenci do Javorníku (23.4.). Podzimní presbyterní konference se konala v Hrabové.

 

                Zprava sedící sestry: Emilie Musilová, Jan Rychetská, Bronislava Černohorská, Helena Hudcová.

                               Vlevo : s. Marie Škyvarová z Postřelmova

 

 

Sborové odpoledne v Sudkově

            V neděli 12.11. odpoledne konalo se velmi pěkné shromáždění v Sudkově. Po úvodním kázání byla čtena opět jedna kapitola z Pamětí br. vikáře Šedého. Bylo nám velmi milé, že jsme mohli z magnetofonového záznamu slyšet i jeho hlas – krátký jeho pozdrav s duchovním povzbuzením bratřím a sestrám na severní Moravu. (Záznam pořídil při jedné návštěvě v Jimramově br. Kristen, krátce před smrtí br. vikáře). Kromě toho vystoupily  v samostatném recitačním pásmu  O marnotratném synu  i děti ze sudkovské kazatelské stanice: ze Sudkova, Bludova a Postřelmova. Zazněl opět zpěv zábřežského pěveckého kroužku, mládeže i dětí. Sudkovští připravili všem hostím velmi milé přijetí i pohoštění.

 

Přednáška ThDr. Jana Urbana

            V neděli 19. listopadu odpoledne konala se v našem sboru opět přednáška Kostnické jednoty. Tentokráte zde byl hostem br. ThDr. Jan Urban, kazatel Církve bratrské z Brna a přednášel  o ježíšovském hnutí mládeže v USA , na základě několika vlastních setkání s tímto hnutím. Přednáška byla velmi zajímavá a všichni přítomní ji sledovali s velkým zájmem. – V průběhu shromáždění několikrát posloužil zpěvem br. Fajtr z Brna.

 

Vánoční hudební nešporní shromáždění v Šumperku

            Zpráva o činnosti Kostnické jednoty v našem sboru by nebyla úplná, kdybychom nezmínili vrcholné shromáždění KJ tohoto roku : Odpoledne vánočních písní,  konané na 3. adventní neděli, 17. prosince čbr. evangelickém kostele v Šumperku. Za přítomnosti obrovského zástupu křesťanů všech církví, které v místě jsou, zpívaly pěvecké kroužky jednotlivých církví vánoční písně. Také náš pěvecký kroužek se aktivně podílel. Celé shromáždění vyvrcholilo společným zpěvem všech pěveckých kroužků – sborové úpravy písně „Narodil se Kristus Pán“  s doprovodem varhan. – Shromáždění udělalo na mnohé hluboký dojem a velmi pěkně zapadlo do předvánoční doby.  

 

 

Rok  1973

 

50. výročí příjezdu ze Zelowa

            V neděli 28. ledna jsme si v Zábřehu připomínali, že uplynulo 50 let od příjezdu první početné skupiny potomků českých exulantů do Československa. Na Nový rok 1923 přijel do Zábřehu vlak vezoucí ze Zelowa 11 českých rodin i všechen jejich majetek. Další 3 rodiny přijely koncem ledna. Podnět k návratu ze Zelowa, kde bydleli od r. 1803 vyšel z Kostnické jednoty, konkrétně od faráře Radechovského, který v létech 1909-1919 působil jako duchovní v Zelowě. Repatriace těchto i všech dalších rodin v celkovém počtu 128 dála se pod patronátem Československé národní rady, hlavní břímě však spočívalo na Kostnické jednotě, která zajišťovala celou akci po organizační, hospodářské i finanční stránce. Jejím prostřednictvím byl v Zábřehu odprodán repatriantům tzv. Velký dvůr s přilehlými polnostmi.  Zabydlování v novém domově nebylo snadné. Navrátilci se museli vyrovnávat s mnoha těžkostmi, zvláště hospodářského rázu. Nic nedostali zadarmo, vše museli sami zaplatit. V těchto těžkostech byl jim morální i duchovní oporou sbor, přesněji : kazatelská stanice v Zábřehu, kde od první chvíle nalezli skutečný domov. – Repatrianti, usazení ve Velkém dvoře, později zvaném Žerotínov, byli členy tří církví : českobratrské církve evangelické, Jednoty českobratrské a baptistů. Společně však chodili na bohoslužby, které byly kromě evangelických duchovních vedeny i kazateli obou dalších církví. – K příležitosti 50. výročí této události sjelo se do Zábřeha na 28. ledna mnoho bratří a sester z blízkých i vzdálenějších míst, kteří buď sami k reemigrantům patří, nebo je jim tato problematika jinak blízká. Při dopoledních bohoslužbách kázal br. Karel Matějka, před 50 lety sedmiletý repatriant, nyní farář v Růžďce. Při odpoledním shromáždění jsme s radostí přivítali mezi sebe br. synodního seniora ThDr. Václava Kejře, který vykonal úvodní kázání na text epištola Řím. 11, 18 :  „ Věz, že ne ty kořen neseš, ale kořen tebe“.  Připomněl tři kořeny, které nesou věřícího člověka : Ježíš Kristus, církev a sbor , rodina. – V další části vyslechli přítomní historický výklad faráře Trusiny o tom, jak k repatriaci došlo, jak byla celá akce připravována a jak probíhala. – Ve třetí části pak následovaly osobní vzpomínky i náboženské úvahy, vztahující se k této události. Podíleli se na nich MUDr. Karel Macek z Prahy, sestra kurátorka Hudcová, bratr Jan Hudec starší. – Program byl doplněn písněmi zábřežského pěveckého sboru. Sólově zazpíval bratr Konrád Tuček, tehdy šestitýdenní repatriant, nyní sólista opery divadla O. Stibora v Olomouci. Jan Hudec mladší přednesl báseň A. Adolfa Zelowským Čechům.  – Po ukončení oficiálního programu zůstali mnozí ze 200 přítomných ve vzájemném rozhovoru a vzpomínkách při pohoštění, které připravily sestry ze zábřežského sboru. –Podrobná historie příjezdu ze Zelowa spolu s některými fotografiemi a dokumenty, seznam osob a jejich další osudy, to vše je uloženo jako samostatný spis v archivu zábřežského sboru. – Při příležitosti své první návštěvy v zábřežském sboru podepsal se bratr synodní senior do této kroniky.

 

 

Sborový den dětí

            Pokračujeme v tradici dětských sborových dnů. Tentokrát jsme jej uspořádali o něco později než v minulých letech, až 18. března. Hostem byl tentokrát br. Jaroslav Voda, farář z Leskovce, který velmi zaujal svým výkladem děti i dospělé. Jeho výklad byl opět doplňován jednak kresbami, které dopoledne po shromáždění připravily sami děti, jednak všelijakými soutěžními pořady, o které se postarali místní učitelé z nedělní školy. Jako oba minulí hosté na sborových dnech dětí i bratr Voda je velmi dobrý vypravěč a i jeho vzpomínky na pobyt ve Skotsku byly velmi vděčně přijaty. Dík majitelům aut a jejich službě mohly se i tohoto sborového dne účastnit také děti z celé diaspory i z Písařova.

 

 

Přednáška Kostnické jednoty

            Jarní přednášku Kostnické jednoty vykonal opět člen Církve bratrské, tentokrát to byl kazatel Dr. Alexander Havránek, který mluvil na téma : „Duchovní obdarování (charismata) protestantských církví“.  Přednáška se konala v neděli 15. dubna odpoledne v našem sborovém domě.

 

 

Bohoslužby mládeže

            Již od r. 1970 koná zábřežská evangelická mládež bohoslužby na druhý svátek vánoční a na druhý svátek velikonoční. Jejich velikonoční shromáždění se tentokráte opíralo o knihu „Listy Nikodemovy“  od polského katolického spisovatele Jana Dobraczyńského. Služba mládeže byla i tentokráte velmi vděčně přijata, i když kázání nemělo obvyklou tradiční formu. 

 

 

Zájezd na seniorátní den dětí

            O dva měsíce později, v neděli 20. května, konal se v Krnově seniorátní den dětí. Ze Zábřehu tam jela 4 osobní auta s 12 dětmi a 8 dospělými. Program měl na starosti zábřežský tým. Po úvodním biblickém výkladu, při kterém bylo použito planetografu, vystoupily s krátkým programem i skupinky 6 přítomných nedělních škol.

 

Na fotografii je zachyceno vystoupení NŠ ze Zábřehu,  při kterém bylo použito i kreseb našich dětí při probírání jednotlivých úloh.

 

 

Konfirmace        

            V neděli 27. května konala se v Zábřehu konfirmace, při které bylo konfirmováno 6 dětí.

 

Stojící zleva:  Pavel Čermák ze Zábřeha, Petr Valouch z Postřelmova, Radek Horák z Leštiny, Bokumil Konár ze Strážné;

                               Vedle sestry kurátorky Hudcové sedí Věra Gregorová ze Zábřehu, vedle faráře Trusiny je Jaroslava Holubcová ze Zábřehu

 

Zájezd z Hradiště

            V neděli 3. června se v našem sboru zastavil zájezd bratří a sester z hradišťského sboru (p. Nasavrky), vedený bratrem farářem Čestmírem Rychetským. Po jeho kratším pozdravu zazpíval několik písní jejich pěvecký kroužek.

 

Návštěva bratra Balabána s paní

            V době svatodušních svátků přijel do Zábřehu na návštěvu br. farář Antonín Balabán s paní. Navštívil řadu rodin, vykonal bohoslužby se svatou večeří Páně v Zábřehu, Sudkově a Svébohově i biblickou hodinu u Jersáků. Členové sboru velmi rádi uviděli svého bývalého duchovního pastýře.

 

Zájezd do Suchdola

            V neděli 17. června bylo v Suchdole celoseniorátní sejití pod heslem: „Kristus život náš“. Jako hlavní kazatel tam byl přítomen farář Cyril Horák z českých Budějovic. Zpíval opět celoseniorátní pěvecký sbor, jehož součástí je i zábřežský pěvecký kroužek. Z našeho sboru tam bylo přítomno asi 45 bratří a sester, kteří jeli buď autobusem se šumperským sborem, nebo vlastními auty.

 

Sto let od narození vikáře R. Šedého

            V neděli 26. srpna připomněli jsme si v našem sboru, že se před sto lety (25.8.1873) narodil br. vikář Rudolf Šedý. K jeho osobnosti bylo zaměřeno již dopolední kázání ve Svébohově a v Zábřehu. Na jeho život a dílo se pak soustředilo zvláště odpolední shromáždění, ke kterému se sjeli bratři a sestry i z jiných sborů severní Moravy. V první části odpoledního shromáždění měl místní farář obsáhlý výklad o životě a díle br. Šedého. Pak byly přečteny úryvky z jeho Pamětí. V průběhu dalšího programu pak zazněly osobní vzpomínky z úst s. Hermíny Kopecké ze Svébohova, br. Josefa Hluboká ze Zábřehu, br. Josefa Sedmery z Jedlí, s. Kubíkové z Jimramova, br. kurátora Jedelského z Hrabové, br. Rejchrta ze Šumperka a br. faráře Ženatého z Hrabové. Byly přečteny i odstavce z dopisů, které br. vikář zaslal ještě v roce své smrti sestře A. Křižanovské ze Zábřehu. Uplatnění došla i vzácná památka, kterou opatruje br. Kristen ze Sudkova : magnetofonový záznam pozdravu br. vikáře Šedého všem bratřím a sestrám na severní Moravě. Mezi jednotlivými částmi programu zpíval opět zábřežský pěvecký sbor. – V této souvislosti budiž připomenuto, že zábřežský sbor vlastní ve čtverém vydání Paměti br. vikáře Šedého, které podle hrabovského originálu přepsal na psacím stroji br. Bohumír Koubek z Tatenice.  Dík této namáhavé a úmorné práci mohou si nyní bratři a sestry z našeho sboru i odjinud půjčovat tyto Paměti. Jejich četba nepřináší jen oživení vzpomínek, nýbrž je účinná a působivá i po duchovní stránce.

 

Přednáška KJ

            V neděli 14. října odpoledne se konala v zábřežské modlitebně přednáška evang. faráře Mg. Alfréda Kocába z Mladé Boleslavi na téma: „Křesťanská víra a věda“ se zvláštním zaměřením na postavu velkého matematika a fyzika i křesťanského myslitele Blaise Pascala, od jehož narození v tomto roce uplynulo 450 let. Myšlenkově náročná přednáška se setkala s kladným ohlasem přítomných.

 

Odchod faráře Trusiny ze zábřežského sboru

            Po velmi důkladném rozmyšlení a po odmítnutí řady pozvání z jiných uprázdněných sborů rozhodli jsme se přijmout kandidaturu k volbě na faráře čbr.evang. sboru v Třebíči. K tomuto rozhodnutí nás nevedly žádné osobní důvody, ani úvaha, že bychom se jinde mohli mít lépe, pouze skutečnost, že po 11-12 letech je správné změnit místo, aby farář i sbor neustrnuli a nezpohodlněli. Loučení se zábřežským sborem není však snadné. Zde vyrostl náš syn, tady se narodila naše dcera, tady jsme nacházeli řadu osobních přátelství. Naše rozhodnutí odejít bylo o to obtížnější, považujeme je však za správné.

V Zábřehu a v Sudkově jsem kázal naposledy v neděli 28. října  na text J 3, 30 On musí růsti, já pak menšiti se“ . Při bohoslužbách se s námi velmi pěkně rozloučila sestra kurátorka Hudcová, po ní ještě krátce promluvil Petr Hudec za mládež a bratr Jan Hudec za pěvecký sbor. – Jsme Pánu Bohu velmi vděčni za to,  že jsme směli v tomto sboru téměř 12 let pracovat. S vděčností budeme vzpomínat i lidi, které jsme zde poznali. Věříme, že se toto bratrské pouto udrží i dále.

 

            Pokud jde o nové obsazení sboru, staršovstvo v té věci vyvíjelo velkou aktivitu. Sestra kurátorka Hudcová psala asi 10 duchovním, s některými i osobně jednala i sestra Schupplerová, ale odpovědi byly nakonec záporné !  Nakonec jsme se na radu bratra seniora Hlaváče z Olomouce obrátili na sen. diakona br. JUDr. Karla Palu, který po kratším rozmyšlení pozvání přijal. Jde ovšem o řešení provizorní, asi na dobu 1-2 let. Staršovstvo však bude moci během této doby v klidu a bez časové tísně vyjednávat s jinými duchovními a tak připravovat budoucí dlouhodobé obsazení sboru. V tomto smyslu byl odeslán cestou seniorátního výboru dopis synodní radě, která požádá KNV v Ostravě o předběžný státní souhlas k volbě. Do té doby než budou úřední věci vyřízeny, bude zde bratr Pala pracovat jako spoluadministrátor br. seniora Hlaváče; dík tomuto řešení nebude prakticky mezera mezi odchodem starého a příchodem nového duchovního. Jsme velmi vděčni br. Palovi, že je ochoten této práce se ujmout. Ve schůzi staršovstva v pondělí 22. října mu všichni presbyteři přislíbili všestrannou pomoc.

 

            Díky Bohu za to, že se smíme s nadějí dívat do budoucnosti, i pokud jde o nové obsazení sboru. Jsem velmi vděčný Pánu Bohu za to, že mohu předávat práci ve sboru člověku tak pracovitému a v duchovním ohledu tak horlivému, jako je br. Pala. Pán Bůh sám nechť je nám všem milostivý a jeho království ve světě je i skrze nás všechny zřejmé.

 

V Zábřehu 29. října 1973

 

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Březen 2013 20:12  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka