Rok 2000

Email Tisk PDF

Rok  2000

Nové tisíciletí

Nové tisíciletí jsme zahájili ve sboru na základě biblického textu  Žalmu 143, 5-6.

Modlitební týden

Letos se konala 3 shromáždění: u nás, v kostele římskokatol. a poprvé také u apoštolské církve. Tradičně sloužili místní duchovní.

 

Presbyterní konference

Okrsková presbyterní konference se konala 8.4. u nás. Hostem byl farář Miroslav Heryán, který přednášel na téma: „Úřad (instituce) a charisma“. Konference se zúčastnilo 42 účastníků (ze Zábřehu 15).

 

Dodatek ke zpěvníku

V tuto dobu vyšel pro užívání při bohoslužbách Dodatek s písněmi (601 -703), většinou novými, převzatými z mládežnických zpěvníků, ale i starších – oblíbených. Bude trvat delší dobu, než se je naučíme zpívat.

 

Ekumenické shromáždění

K 55. výročí ukončení 2. světové války se konalo 11.5. ekumenické shromáždění v kostele římskokatol. Kázal při něm senior J. Ondra.

 

Opravy ve sboru

V Sudkově pokračují přípravy na opravu sborového domku: projekt, stavební povolení, kanalizace.

V areálu zahrady v Zábřehu Telekomunikace vykopali kanál a v něm uložili telefonní kabel.

 

Konfirmace

V rámci svatodušních svátků 11.6. se uskutečnila ve sboru konfirmace. Jí předcházel křest Věry Dvořáčkové a jejího bratra Milana. Dále S nimi byl konfirmován Jakub Krobot. Byla to konfirmace po několika letech. Dětí ve sboru začíná ubývat. Vyučování dětí se koná v Zábřehu a také již dlouhou dobu ve Svébohově.

 

Husovo výročí

Ekumenické shromáždění k výročí upálení M.J. Husa se uskutečnilo 2.7. v našem sboru. V důsledku odchodu duchovního CČSH ze Zábřehu sloužil při bohoslužbách farář J. Ondra. Zpíval pěvecký sbor. Účast byla 83 (z ČCE 50, AC 31 , CČSH 2). – V Hrabové u hranice 6.7. přednášel historik CČSH Dr. B. Kaňák z Olomouce.

 

Návštěva ze Slovenska

Při bohoslužbách 22.10. jsme přivítali mezi námi bratra biskupa evanj. a.v. církve na Slovensku Jána Midriaka. Srdečně náš sbor pozdravil. Rádi jsme přivítali i jeho manželku Helenu, rozenou Musilovou. Br. Ján Midriak ukončil svou aktivní službu faráře a biskupa.

 

Vánoce

Vánoční shromáždění proběhla opět podle tradičního způsobu za aktivity dětí, mládeže, starších a pěveckého sboru.

 

 

Obsazení sboru

Během roku probíhalo jednání o budoucím obsazení sboru s účastníkem vikariátu Jiřím Tenglerem. Poprvé přijel do Zábřehu se svou manželkou 26.12. a jednali se staršovstvem. Doba možného nástupu by byl podzim 2001. Ondrovi se začínají připravovat na stěhování – problémem je zavedení plynu v Hrabové. Farní byt v Zábřehu bude však nutné rekonstruovat.

 

Seniorátní aktivity

Farář sboru je v důsledku své funkce seniora MSS nucen vykonávat aktivity i v rámci seniorátu a církve: 1.3. se zúčastnil porady seniorů na synodní rodě; 16.4. přijal slib staršovstva v Prostějově; 21.5. vizitaci v Ostravici; 26.-28. 5. účast na synodu ČCE v Praze; 1.7. porada seniorátního výboru a Diakonie. 10.9. instaloval faráře P. Prejdu v Jeseníku; 1.10. kázal ve Frýdku a pak v Šenově přijal slib staršovstva, vykonal vizitaci sboru a promluvil při odpoledním shromáždění; 4.10. opět na poradě synodní rady; 10.10. instaloval faráře R. Lukáše v Hranicích; 29.10. instaloval faráře ing. J. Kaletu v Českém Těšíně; 25.10. při výslechu na policii v Jeseníku v rámci kauzy Diakonie Javorník a Adolfa Petra.

 

Různé

  • Rozloučili jsme se: s Františkou Haukovou z Postřelmova (z kostela římskokatol.) ; 11.4. s Ludmilou Vejnarovou; 24.5. s ing. Jaroslavem Patkou, členem staršovstva a knihkupcem za velké účasti sboru i veřejnosti; 27.6. s Jarmilou Svačinovou; 18.8. s Jaroslavou Holubcovou; 26.10. s M. Dubovou.

 

  • Svatební pobožnosti: 1.7. byli v kapli ve Svébohově oddáni Ivo Michna ( sbor Nové Město na Moravě) s Drah. Hajtmarovou.
  • 8.9. při ekumenické svatbě v kostele římskokatolickém Tomáš Opravil a Jana Lukášová.

 

 

  • VP vysluhována v rodině sestry B. Šínové v Nemili 1.6.

 

  • 21.1. se účastnila část sboru koncertu Svatopluka Karáska v Katolickém domě.

 

  • Sbor v lednu rozhodl o zlepšení ozvučení sborové místnosti.

 

  • Ještě naposledy provedena volba faráře – důchodce na další období pro faráře J. Ondru: 38 pro, proti 12, zdržel se l. A to i přesto, že farář J. Ondra oznámil odchod ze sboru.

 

  • V sobotu 16.12. se účastnil farář J. Ondra svěcení nových zvonů v kostele římskokatolickém. Světil je arcibiskup J. Graubner.

 

  • Farář Ondra se stal „kmotrem“ zvonu Salvator (Spasitel). V proslovu uvedl biblický text: Iz. 40, 9.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: farář M. Vanča z Lanškrouna; jáhen František Hruška ze Šternberka a farář Daniel Freitinger ze Svitav.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: farář P. Prejda z Jeseníku a farář R. Lukáš z Hranic.

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka