Rok 1997

Email Tisk PDF

Rok  1997

Heslo: Mat. 28, 20

Modlitební týden

Už po několikáté se ekumenická shromáždění soustředila do dvou, a to hned po Novém roce v rámci aliančního týdne u nás (konalo se při aktivní službě kazatelů: J. Ondra – ČCE, kazatel Klimeš z Apoštolské církve a kaplan Viklenda z římskokatol. Účast: 80). Druhé shromáždění v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů v kostele římskokatolickém ve stejném složení při účasti 130).

 

Presbyterní konference

Pravidelná okrsková presbyterní konference se konala v Šumperku 1.3.  Tématem o misii nás provázel farář Jiří Kabíček ze Zlína. Ze Zábřeha se zúčastnilo 5 zástupců.

 

Pochod J.A. Komenského

Akce seniorátní mládeže: „Pochod J.A. Komenského“ se letos konala 15.3. v našem sboru. Sjelo se 28 účastníků (ze Zábřeha 5). Program připravil odbor mládeže našeho seniorátu.

 

Den dětí

Den dětí se opět konal a to 13.4. Hostem byl mladý farář z Lanškrouna Marek Vanča. S ním přijela už na dopolední shromáždění skupina 8 dětí. Společně s nimi a 7 dětmi ze Zábřeha se odpoledního programu zúčastnilo i 11 dětí ze Šternberku a 2 děti ze Šumperka; tj. celkem 28. Uvědomili jsme si, že je dobré a potřebné takto děti shromažďovat.

 

Sborový den – otevření opravené kaple ve Svébohově

Významným dnem pro náš sbor byla neděle 1. června. Sbor pořádal svůj sborový den za účasti náměstka synodního seniora Jana Trusiny, který se tak vrátil do svého dřívějšího sboru. Účel jeho návštěvy byl v tom, že odpoledne otevřel nově opravenou kapli ve Svébohově, kterou několik let opravovali bratři a sestry ze Svébohova. Náš host dopoledne kázal v Hrabové a v Zábřehu a pak se odpoledne sešel celý sbor a hosté, abychom se radovali z dokončení velkého díla, vyjádřili vděčnost Bohu i obětavost svébohovským členům. Sešlo se nás 80 a do malého kostelíčku jsme se stěží vešli. Zazpíval také náš pěvecký sbor. Svébohovští nám připravili občerstvení.

 

 

 

Sborový zájezd

Již tradiční sborový zájezd jsme nasměrovali 15.6. do oblasti Kroměřížska. Navštívili jsme sbory v Rusavě, Prusinovicích (bohoslužby), obědvali jsme v novém církevním středisku Sola Gratis v Bystřici pod Hostýnem a zakončili Kroměříží (sbor, zahrady). Účast byla menší: 33.

 

Konfirmace

Letošní konfirmace se konala 29.6. ve Svébohově. Ještě před vlastní konfirmací byl pokřtěn Filip Matějka, který pak spolu s Lenkou Švestkovou ze Svébohova a Věrou Škubalovou ze Zábřehu byli konfirmováni. Při této slavnosti kázal farář Blahoslav Matějka z Nymburku. Byla to další radostná sborová událost, tentokrát opět ve Svébohově.

 

 

m

 

Pobyt dětí

Děti z našeho sboru (4) a mládež (6) se sešli ve dnech 30.6.-6.7. v Hartíkově u Bednářových.

 

Husova slavnost

Slavnost se letos konala 6.7. v našem sboru, to značí podle naší liturgie. Kázal jáhen Přemysl Zítek z CČSH. Účast byla veliká: 85 (CČSH 10, ČCE 48, Apoštolská 21, ř.katol. 6). Navečer pak mělo být shromáždění u hranice v Hrabové. Pro vydatný déšť jsme shromáždění přesunuli do kostela. Tam měl přednášku farář Ondra tentokrát o Husově příteli. M. Jeronýmu Pražském, který sice v r.1415 odvolal na koncilu společné učení s Husem, ale po roce se k Husovi znovu přiznal a byl pak 30.5.1416 upálen na stejném místě, jako před rokem M.J. Hus. Účast byla tentokrát zejména kvůli počasí menší.

 

Povodeň

Cestou z Hrabové nás už děsila plná Morava, která se později rozvodnila a způsobila velkou potopu ve zdejším kraji, ale také po celé Moravě. U Lesnice se protrhla hráz, zatopila Lesnici, Leštinu a další obce. Byla to skutečná pohroma. Lidé byli zachraňováni na loďkách a ubytováni v místech, kam voda nedosáhla. Hodně lidí přišlo o své domy a začala také úžasná charitativní činnost, které jsme se zúčastnili ve sborech a v církvi. Pomáhali jsme, kde jsme mohli – i finančně i lidsky. Hodně lidí i v zábřežském sboru, ale více v hrabovském bylo v těžké až kritické situaci. Církev vytvářela Povodňový fond, přicházely podpory od jednotlivců i ze zahraničí.

 

Zájezd do Holandska

Sotva opadla voda po povodních, odjížděla skupina 23 lidí z našeho a hrabovského sboru na již dlouho připravovaný zájezd do Holandska. Vedli jej ing. Antonín Opravil a farář J. Ondra. Cestu jsme vykonali autobusem. Navštívili jsme ve dnech 18. 27.7. spřátelené sbory v Leimuiden a Rijnsaterwoude. Naši hostitelé se o nás perfektně starali. Ubytováni jsme byli po rodinách. Setkávali jsme se na půdě obou sborů při bohoslužbách a besedách. Věnovali se nám všestranně, vozili po okolí. Navštívili jsme např. Amsterdam, výstavu a aukci květin v Aalsmeru, farmu s výrobou sýrů, podnik vyrábějící dřeváky, jeli jsme loďkami po kanálu kolem větrných mlýnů až do Leidenu, byli jsme až za Rotterdamem u vrat uzavírajících přítok moře do zálivu (projekt Delta), byli jsme v Naardenu u hrobu J.A. Komenského. Tam jsme u kostela se připojili k akci v ČR – chvíli modliteb za zemřelé při povodních. Spousta a spousta zážitků nás vyprovázela domů. A také jsme převzali konkrétní finanční pomoc pro postižené při záplavách (19 tis. Kč). Ty jsme připojili k naší sborové sbírce a předali postiženým 50 513,- Kč. Dojmů z tohoto zájezdu i osobních kontaktů zůstalo mnoho. Něco jsme se pokusili vyjádřit při vánoční sborové besedě. Tento zájezd zůstal vrcholem letošního sborového úsilí. Tím začaly i z naší strany užší kontakty s holandskými přáteli.

 

Podzim ve sboru

V měsíci říjnu se konal sjezd mládeže v Prostějově. Účastnilo se ho z našeho sboru 5 účastníků. Ve dnech 20. -31.10. vykonával svou praxi Marek Ryšánek, studující na Biblické škole v Olomouci. Zvídavého studenta jsem provedl činností ve sboru zdejším i hrabovském. Bratr M. Ryšánek pak po absolvování školy se rozhodl pro duchovenskou službu – stal se jáhnem v Rýmařově a dokončil i studium na bohoslovecké fakultě.

 

Vánoce

Shromáždění o vánocích se konalo opět podle sborového programu s akcí dětí, mládeže, třicátníků. Sborovou besedou s rozhovorem o Holandsku jsem již zmínil.

 

 

 

 

Rezignace J. Hromádky

Ke konci roku rezignoval na funkci seniora MSS Dr. Josef Hromádka z Frýdku. To znamená, že jeho funkce přechází na konseniora MSS Jaroslava Ondru ze Zábřehu. Jako úřadující konsenior bude sloužit až do volby nového seniora, která proběhne v červnu 1998. Tím se jeho práce a činnost v seniorátu ještě rozšíří. Vedle toho stále administruje sbory v Hrabové a Šternberku. Administraci Šternberku převezme časem farář Petr Maláč ze Šumperka.

 

Různé

  • Rozloučili jsme se ve sboru i v církvi: 10.2. se konal pohřeb faráře Jaroslav Soběslavského v Lanškrouně; 5.6. s Rudolfem Nevečeřalem;        v srpnu zemřel Dr. A. Sklenář, dlouholetý kurátor v Olomouci a člen synodní rady; 24.9. s farářem Janem Nohavicou z Olomouce.

 

  • Ze sboru se odstěhoval do Mohelnice Jaroslav Farník. Byl kooptován do staršovstva v Hrabové.

 

  • V kazatelské stanici Sudkov se budou celoročně konat bohoslužby vždy 1. 3. a 5. neděli v měsíci.

 

  • Volbu faráře důchodce na další rok vedl J. Hromádka. Výsledek: pro 54, proti 5, zdržel se 1.

  • Při postních pobožnostech sloužili: Květa Havlíčková z CČSH; M. Jersák BJB Šumperk i jáhen P. Hříbek z Bruntálu.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: farářka Jana Rumlová z Letohradu; farářka M. Hanzlíková z Oder a jáhen František Hruška ze Šternberka.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka