Rok 1995

Email Tisk PDF

Rok  1995

Heslo: Efes. 2, 24

Modlitební večery

Ekumenická modlitební shromáždění se letos konala 4x a to začátkem roku 2x v rámci aliančního týdne (v kostele římskokat. A u nás) a v druhé části ledna 2x v rámci týdne modliteb za Jednotu křesťanů (opět v kostele římskokat. a u nás). Program připravil a vedl farář J. Ondra za účasti duchovních ostatních církví.

 

Opravy

V měsíci dubnu byla dokončena oprava terasy ve sborovém domě v Zábřehu a důkladná oprava střechy sborového domu v Sudkově.

 

Den dětí

Při Dnu dětí 6.3. byl naším hostem farář Jan Nohavica z Olomouce. Odpoledne v rámci her a kvízů přivezl tehdy populární soutěž 6 ran do klobouku. Odpoledního programu se zúčastnilo 23 dětí (Zábřeh 9, Hrabová 7, z apoštolské církve 7).

 

Opravy ve Svébohově

V měsíci dubnu začala generální oprava kaple ve Svébohově. Ta je zapsaná v seznamu kulturních památek ČR a OÚ nám slíbil dotaci na financování opravy. Oprava se rozrůstala: bylo zapotřebí nejen opravit fasádu, základy, střechu, okapy, ale také novou věžičku kostela. Práce se z velké části konaly svépomocí svébohovských členů a firmy z Rovenska.  První etapa opravy byla dokončena v měsíci říjnu. Vyžádala si náklad 157 tisíc Kč; státní příspěvek byl 130 tisíc, sbor investoval 27 tisíc. Byla to výjimečná aktivita kazatelské stanice za pomoci celého sboru. Definitivní závěr oprav se uskuteční příští rok.

 

Konfirmace

O svatodušních svátcích 4.6. proběhla v Zábřehu konfirmace tří konfirmandů: Jany Urbanové ze Svébohova, Jany Škubalové ze Zábřehu a Jana Švestky ze Svébohova. Všichni konfirmandi se pak zapojili do činnosti mládeže.

 

Sborový zájezd

Sborový zájezd se uskutečnil 11.6. a vedl do sboru v Horní Černé – bohoslužby tam vykonal farář J. Ondra, dále ve sboru ve Sloupnici, Džbánově s občerstvením, do Brandýsa n/Orlicí, Kostelce n/Orl. a Kunvaldu. Účast: 45 (i s některými účastníky z Hrabové).

 

Výlet dětí

Výlet dětí se letos konal v obvodu sboru v Hrabové s účastí jen 8 dětí. Předpokládaná účast dětí z Hrabové se nekonala.

 

Pobyt dětí

Pobytu dětí v Hartíkově se ve dnech 1.-10.7. účastnilo 12 dětí, z mládeže 5 a 3 dospělí. Opět jsme vděčně přijali pohostinství rodiny Bednářovy; o program se opět starala mládež. Bohoslužeb se zúčastnili v Písařově.

 

Husova slavnost

Ekumenické shromáždění k výročí Husova upálení se konalo již 2.7. u nás. Liturgie byla podle ČCE, kázal nový jáhen CČSH Přemysl Zítek (syn biskupa Dr. Vl. Zítka). Účast: 75 (z ČCE 44; CČSH 15; z apoštolské c. 16). V Hrabové měla 6.7. přednášku o Husovi Lydie Cejpová, kurátorka z Kyjova a dcera faráře Antonína Balabána. Farář J. Ondra byl v těch dnech na sejití se slovenskými faráři v Levicích.

 

Kácení vrb

V důsledku žádosti sousedů o nebezpečnosti provozu na Havlíčkově ulici bylo rozhodnuto a MěÚ povoleno skácet 3 vrby na pozemku našeho sboru. Ke kácení došlo 22.11. Akci provedly z výsuvné plošiny Technické služby. Na nezbytnou dobu byla Havlíčkova ulice uzavřena. Na náklady se skácením nám MěÚ Zábřeh přispěl částkou 14 tis. Kč.

 

Vánoce

Shromáždění v době adventní, vánoční a novoroční se konaly podle tradice. Vánoční besedu připravila mládež.

 

Různé

  • V roce 1995 jsme se rozloučili: 16.6. s Jindřiškou Gruntovou; 31.7. zemřel v Šumperku farář Jan Horký, který často vypomáhal při bohoslužbách v Zábřehu i Hrabové; 23.8. s Amalií Špačkovou z Lesnice – z kostela ř.k.; 28.8. s Jiřinou Chrastinovou; 20.9. s Jaroslavem Hédou; 13.10. ve Zlíně a Veselí s bývalým synodním seniorem Dr. Miloslavem Hájkem, který náš sbor několikrát navštívil; 2.11. se seniorem Boh. Otřísalem z Prahy (v mládí jako farář na Hrubé Lhotě vedl mládež MSS).

 

  • Pokřtěna byla 12.3. Nikola Macková z Lesnice.

 

  • Svatební pobožnosti: 8.7. MUDr. Eva Bílková ze Zábřehu a MUDr. Alex Orálka z Vyškova v kostele CČSH (nečlenové církve); 27.10.  Ilsy Jeschkové a faráře Jaroslava Ondry v Rokycanech.

 

  • Úklid ve sborovém domě bude vykonávat po M. Krobotové Jana Opravilová.

 

  • 10.12. byl za přítomnosti faráře J. Nohavici provedena faráře důchodce J. Ondry pro příští rok. Ve volbě hlasovalo pro 42, proti 8.
  • Při 2 postních pobožnostech sloužili: bratr Vychopeň z BJB Vikýřovice a farář Marek Vanča z Lanškrouna.
  • Při 2 adventních pobožnostech sloužili: farář Petr Pivoňka z Prostějova a farář Tomáš Molnár z Jeseníku.

 

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka