Rok 1992

Email Tisk PDF

Rok  1992

Heslo: Žid. 13, 7.

Modlitební týden

Shromážděních v rámci aliančního modlitebního týdne se konalo pouze jedno u nás (J. Ondra + Havlíčková). V důsledku špatné organizace ze strany sboru CČSH, který toho času nebyl obsazen, se stalo, že jsme přišli k zavřenému kostelu.

 

Volba staršovstva

Při výročním sborovém shromáždění 23.2. jsme zvolili nové staršovstvo na další období v počtu 10 členů + 4 náhradníci. Pak byli zvoleni funkcionáři: kurátorem ing. Zdeněk Badal; místokurátor Květa Klimešová; pokladní Jana Opravilová; hospodářem Miroslav Matějka; zapisovateli ing. Jaroslav Patka a A. Beranová; předsedou farář J. Ondra.

 

Slib staršovstva

Slib staršovstva přijal v neděli 22.3. v rámci sborového dne senior MSS Ludvík Klobása. Odpoledne pak přednášel O významu díla J.A. Komenského při účasti 62.

 

Modlitební den žen

Poprvé jsme se v Zábřehu přidali k celosvětovému ekumenickému modlitebnímu dni žen. Sešli jsme se v naší modlitebně při účasti 70 ( z římskokatol. 45, CČSH 5, ČCE 20). Řídili jsme se k tomu připravenou osnovou.

 

Veřejná přednáška

V rámci dne učitelů 27.3. jsem pronesl krátkou přednášku o významu J.A. Komenského (k výročí 400 let od jeho narození) ve velkém sále Kulturního domu. Byl jsem o ni požádán odborem školství MěÚ. V sedmi bodech jsem se pokusil vystihnout smysl jeho náboženského i pedagogického úsilí. Přednáška byla pozitivně přijata.

 

Den dětí

Hostem Dne dětí, který pořádáme i pro okolní sbory, byl vikář Václav Hurt z Hrabové. Dopoledního setkání se zúčastnilo 17 dětí, odpoledního 32 dětí (Zábřeh 14, Hrabová 4, Šumperk 4, z apoštolské církve 6, hosté 4). Potvrdili jsme své předsevzetí  v podobných sejití dětí dále pokračovat. Navázali jsme také vztahy s apoštolskou církví, která v Zábřehu začala působit.

 

Hosté ze Zádveřic

Při svém sborovém zájezdu 31.5. se našich bohoslužeb zúčastnili členové sboru v Zádveřicích (účast 45), kteří nám tak oplatili naši návštěvu z r 1991. Rádi jsme je přivítali mezi sebou při bohoslužbách i při následujícím pohoštění a vzájemném rozhovoru.

 

Sborový zájezd

O 14 dní později, v neděli 14.6. jsme sami podnikli sborový zájezd – tentokrát na Hradecko. Při bohoslužbách jsme byli v Třebechovicích p.O., dále jsme navštívili zámek Hrádek u Nechanic, sbory Vysoké Mýto a Litomyšl i Růžový Palouček. Z časových důvodů jsme byli nuceni vynechat sbor v Hradci Králové. Účast byla 36.

 

Zleva: Valouch Lub., Farníková, Valouch Jaromír, Urban Jan, Ospálková L., Filip Jar., Pavlů Vl., Němečková B., Flášarová J., Hartová J., Badal Jaroslav, Filipová J., Schuppler A., Ondra J., Schupplerová Jiřina, Klimešová Květa, Beranová Anna, Hýblová , Škubal Vl. Dr. Holúbková, Musil J., Urbanová M., Matějková H., Musil P., Opravilová Jana.  Děti: vnuk Filipových, Švestka Jan, Filip Matějka, Daniela Holúbková

Vysoké Mýto – farář Jiří Zejfart

Výlet dětí

Výlet dětí byl tentokrát netradičně 28.6. dvoudenní. Využili jsme pozvání Sochových na jejich chatu v Hněvkově. Část účastníků v chatě přespala. Program byl obvyklý, přizpůsobený daným poměrům. Účast dětí byla 12, dospělých 23.

 

Husovo výročí

Husova slavnost se tentokrát konala 5.7. v kostele CČSH. Liturgii vedl farář J. Langhammer, kázal farář J. Ondra, zpíval náš pěvecký sbor. Účast z ČCE 50, z CČSH 30.

 

Prázdninový pobyt dětí

Podařilo se nám – díky rodině Bednářových – shromáždit děti z našeho i hrabovského sboru na týdenní pobyt na jejich chatě v Hartíkově. Starala se o ně sestra A. Bednářová s rodinou, o program a celou další náplň se starala naše mládež v čele s E. Urbanovou. Na bohoslužby chodili do nedalekého Písařova.

Podařilo se tato setkání opakovat po několik let, dokud to bylo možné. Skupina dětí a mládeže v Hartíkově pobývala někdy i v zimě. Tato zkušenost se odrazila i v dobrém soužití dětí a mládeže i v dalších letech.

 

Akce na školách

Na podzim nebylo obnoveno pozvání pokračovat ve vyučování náboženství při družině II. ZŠ. Těsně před vánočními prázdninami jsem byl pozván na I. ZŠ, kde jsem dětem školy hovořil o smyslu vánoc na téma: „Vánoce a lidské vztahy“. To bylo naposledy, co jsem byl k veřejným akcím ve školách pozván.

 

Vánoce

Opět se sešel celý sbor k vánočním bohoslužbám, dětské slavnosti a dalším sborovým akcím, které měly ryzí vánoční obsah. Při vánoční besedě, kterou jsme mívali mezi svátky a Novým rokem, hovořil mj. vikář Václav Hurt o své cestě na Ukrajinu.

 

Různé

  • Rozloučili jsme se: 13.2. s A. Kouřilovou z Postřelmova; 17.6. s J. Horákovou s Dolních Studének; 29.6. s Julií Kalouskovou z Postřelmova; 30.6. s Bl. Kulhavou ze Zábřeha; 23.10. s Em. Dvořákovou (matkou sestry Gregorové).

 

  • Pokřtěni byli : 26.4. Michaela Morongová v Sudkově; 25.10. Davida Turického z Postřelmova v Sudkově a 6.12. Jany Brázdové ve Svébohově.

 

  • Svatební pobožnost Marty Švestkové a Jana Brázdy se konala v Zábřehu dne 21.3.  Dále Martina Opravila a Ludmily Garecové   12.12.

 

 

  • Od května jsem se zúčastnil jednání v sociální komisi MěÚ. Činnost této komise ale brzy zanikla.

 

  • Ze sboru v Šumperku odešel na podzim do důchodu farář B. Polívka. 15.11. byl v Šumperku instalován diakon Petr Maláč z Rýmařova.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: farář E. Havlíček z CČSH Hostice;  farář J. Obdržálek – baptisté Vikýřovice a farář B. Polívka Šumperk.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: Petr Maláč ČCE Šumperk; římskokatol. děkan František Eliáš Zábřeh; farář CČSH J. Sladovník ze Šumperka.

 

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka