Rok 1991

Email Tisk PDF

Rok  1991

Heslo: Jozue 24, 15.

Modlitební týden

Při modlitebních shromážděních v rámci aliančního týdne modliteb se konala jen 2 shromáždění: u adventistů – kazatel Šimek a u nás faráři J. Ondra a Langhammer. Sbor CČSH nebyl obsazen a tak se nepodařilo setkání u nich zorganizovat.

 

Akce od 4 do 6

Z iniciativy faráře E. Havlíčka jsme konali ekumenická měsíční setkání : „od 4 do 6 hodin v neděli“. Konalo se jich několik a byly to besedy nad aktuálními problémy. První 27.1. byla věnována duchovní službě ve vězeňství. Příspěvky přednesli faráři ekumenických církví (Havlíček, Konvalinka – CČSH; vikář V. Hurt - z ČCE Hrabová; Šimek – adventisté; Jagoš – děkan římskokatol.). Účast při besedě ve sborové místnosti CČSH byla 28.

Další se konala 28.4. s tématem: „Ekumenismus v praxi“- farář Havlíček

V neděli 8/.6. s pobožností, pěveckým sborem římskokatol.  a literárním okénkem při účasti 60 ( z ČCE 25) v kostele.

Konalo se ještě několik dalších setkání, ale brzy pak tato akce skončila, zejména přechodem faráře E. Havlíčka do jiných církevních aktivit.

 

Spolupráce se sborem v Trenč. Stankovciach

Při sborovém zájezdu na Slovensko jsme navázali také kontakty se sborem evanj.a.v. církvi v Trenč. Stankovciach. Tyto kontakty v r. 1991 se prohloubily kazatelskou výměnou při bohoslužbách. Na květnou neděli 17.3. kázal farář J. Ondra v Trenč. Stankovciach a v neděli 12.5. navštívil náš sbor farář O. Prostredník. Chtěli jsme tyto vztahy ještě prohloubit tím, že skupinka naší mládeže odjela na týdenní pobyt do slovenského sboru (v červenci).  Toto setkání mělo své velké organizační i osobní problémy a vztahy mládeže ustaly. Osobní vztahy mezi faráři ještě trvaly několik let do doby, než farář O. Prostredník odešel na jiný sbor.

 

Působení ve školách

V tomto roce se nám otevřely možnosti zúčastnit se na školních aktivitách. Bylo to dáno zejména hledáním společnosti základní křesťanské morálky. Přístupní byli hlavně učitelé, kteří si sami s etickou problematikou nevěděli rady. Tak např. 14.6. jsem měl ve dvou hodinách profesorky Kristenové rozhovor se studenty na zábřežském gymnasiu. V září jsem měl 2x na III. ZDŠ výklad o křesťanství, o Cyrilu a Metodějovi, v listopadu 3x v zahradnické škole, v říjnu se konala s učiteli na II. ZŠ beseda o Bibli.

Od září jsem pak po celý rok chodil 1x za 14 dnů do družiny dětí II. ZŠ s programem základních biblických příběhů. Byly to (kromě družiny) jen ojedinělé vstupy, které nebyly pravidelné. I tak jsme se pokoušeli o působení ve školách. V září jsem totiž na školy v Zábřehu odeslal dopis s nabídkou o spolupráci. K hlubší nedošlo, ale např. jsem později známkoval děti, které chodily na vyučování náboženství na faru, na jejich vysvědčení. Týkalo se to jen dětí, které chodily na III. ZŠ v Zábřehu, ale i tato praxe trvala necelé dva roky.

 

Den dětí

Při letošním Dnu dětí byli hosty našeho sboru někdejší rodák farář Petr Hudec s manželkou Abigail. Při odpoledním programu se sešlo 33 dětí i z okolních sborů ( Zábřeh 12; Šumperk 4; Hrabová 6; Lanškroun 7; Jilemnice 4). I členové sboru se rádi setkali s Petrem a jeho rodinou.

 

Konfirmace

Při svatodušní neděli 19.5. byl konfirmován jediný konfirmand: Petr Bednář. Bylo tomu tak ve sboru už po několikáté. Rozhovory při konfirmačním cvičení mohly být velice osobní.

 

Sborový zájezd

Sborový zájezd 26.5. směřoval na Valašsko. Začínali jsme ve Zlíně, pak v Zádveřicích při bohoslužbách zazpíval náš pěvecký sbor, zastavili jsme se ve Vizovicích, Pozděchově, Vsetíně a v Pržně. Bylo nás 47 a přivezli jsme si hodně zkušeností z těchto míst.

 

Výlet dětí

K ukončení nedělní školy se tradičně konal výlet dětí. Letos se konal 23.6. a vedl z Jedlí přes Václavov do Růžového údolí. Více než dětí (11) bylo dospělých (16).

 

Husovo výročí

Tradičního ekumenického setkání k výročí upálení M.J. Husa v našem sboru 7.7. se nás sešlo 70, z CČSH 10. Shromáždění vedl i kázal farář J. Ondra.

 

Přednáška Dr. Tomáše Novotného

I o letošních prázdninách, v době své dovolené, nám posloužil velice podnětnou a potřebnou přednáškou O nových náboženských proudech v ČSR Dr. Tomáš Novotný z Ostravy. Tím nás orientoval o různých duchovních proudech, ve kterých lidé nemají jasno; bratr Novotný je jejich dobrým znalcem.

 

Administrace v Jeseníku

V důsledku odchodu d. Jana Krupy do Valašského Meziříčí se ujal od října administrace tohoto sboru náš farář. Do Jeseníku pravidelně dojížděl 1x měsíčně k bohoslužbám v Jeseníku a Písečné, k schůzím staršovstva a církevním funkcím. Trvala až do příchodu nového faráře T. Molnára.

 

Vánoce

Shromáždění o adventu a o vánocích se konala jako každý rok. Podíleli se něm: farář sboru, děti, mládež, třicátníci, pěvecký sbor i členové staršovstva, kteří před vánocemi navštívili a přinesli od sboru pozornost starším členům sboru. Mládež se podílela na bohoslužbách v pondělí velikonoční i na Štěpána – při nich kázal Lukáš Ondra.

 

Zleva: Jana a Věra Škubalovy, Pavlína Badalová, Jan Švestka, Jana Urbanová, Lenka Švestková (Svébohov), Filip Matějka, Jurenkovi, Holúbkovi,

Jakub a Petr Krobotovi

 

Různé

  • V r. 1991 jsme se rozloučili pohřební pobožností: v lednu zemřel farář Miloš Šourek, někdejší senior v Šumperku, člen synodní rady; 8.2. se Zdenou Zdražilovou; 27.4. s Evičkou Klimešovou, která se už narodila postižená; 10.5. s Aloisem Janků z Nemile; 17.8. s A. Žoldovou; 8.10. s R. Farníkovou v České Třebové; 1.11. s B. Musilovou v Nymburce ; 6.11. s K. Vovsem.

 

  • Pokřtění byli: 29.12. v Sudkově sourozenci Jan a Marika Turických z Postřelmova.

 

  • Svatební pobožnost Marty Urbanové a Pavla Šturce z Prahy se konala 28.9.

 

  • Sv. Večeři Páně jsem vysluhoval v rodině manželů Horákových v Dolních Studénkách a sestře Františce Daříčkové v Lesnici.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: farář Veber ze Šumperka; farář Jan Nohavica z Olomouce a Jan Krupa z Jeseníku.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: farář Marek Vanča z Lanškrouna; kaplan římskokatol. Novák + Ondra ; farář J. Nohavica.

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka