Rok 1990

Email Tisk PDF

Rok  1990

Heslo: Zjevení 22, 20.

Modlitební týden

V rámci tradičního aliančního týdne modliteb jsme se  sešli 3x – u nás a 1x u adventistů s.d. Při závěrečné pobožnosti posloužil u nás nový baptistický kazatel ve Vikýřovicích bratr Vychopeň.

 

Beseda o Tahiti

Díky rodině Patkové jsme se sešli 5.1. při velmi zajímavé besedě o životě na Tahiti a činnosti temní evangelické církve. Několika shromáždění v Zábřehu se zúčastnila tamní církevní představitelka, která je v příbuzeneckém vztahu s rodinou Patkových.

 

Přednáška o TGM

7. března jsme si ve sboru připomenuli 90. výročí narození prvního presidenta naší republiky T.G. Masaryka. V době probuzeného duchovního nadšení se této akce zúčastnili i lidé mimo sbor. Připravil jsem 2 přednášky o životě a činnosti (díle) TGM na 7. a 14.3. Tuto přednášku jsem ve zkrácené formě měl i v Ráječku.

 

Den dětí

Tato akce pro děti ve sboru i pro okolní sbory se konala v neděli 22.4. Hostem byl farář Jaromír Dus z Prahy-Vinohrad, který byl za totality bez státního souhlasu a dokonce vězněn. Při tradičním programu se sešlo dopoledne 10 dětí a odpoledne, kdy přijely děti i ze sborů v Lanškrouně, Šumperka a Hrabové jich bylo 35 (bez dospělých).

 

Zájezd z Nymburka

Sbor ČCE v Nymburku, v němž jako diakon slouží náš dřívější kurátor Blahoslav Matějka, zavítal při svém zájezdu 26.5. do našeho sboru. Vedle přivítání a vyprávění o historii i přítomnosti sboru jsme pro ně připravili pohoštění. Byla to pro ně jedna ze zastávek na trase zájezdu. Rádi jsme je mezi sebou uvítali.

 

Svatodušní koncert

V pondělí svatodušní 4.6. večer jsme se sešli při hudebních nešporách. Bratr M. Hronek z Prahy, který pochází a přes léto žije v Nemili, připravil program ze života a díla skladatele Ludviga van Beethovena. Vedle vyprávění o životě (M. Hronek), citací z jeho dopisů (V. Ondrová), zahráli na housle a klavír (paní Jílková z Nemile) části z jeho děl. Téma akce : „Cesta k radosti“.

Sborový výlet

Letošní sborový výlet dne 10.6. byl velmi náročný – jeli jsme do sborů na Slovensko – chtěli jsme oplatit návštěvu slovenských přátel ze Zemj. Podhradí, kteří nás navštívili v roce 1984. Zúčastnili jsme se bohoslužeb v úžasném rotundovém kostelíku v Zemj. Podhradiu. Liturgii luterského sboru vedl farář Rastislav Tupý, kázal náš farář J. Ondra, zpíval náš pěvecký sbor. Po radostném shromáždění pro nás připravili bohatý oběd. Pak došlo k neplánovanému „koncertu“ našeho pěveckého sboru, který byl přijat s nadšením. Touto návštěvou jsme podle sdělení paní farářové Ž. Tupé dali i jim impuls k založení pěveckého sboru.  Odtamtud jsme ještě odjeli do sboru v Beckově a Turč. Stankoviec, kde jsme byli také velice přátelsky přivítáni. I tam zazpíval náš pěvecký sbor, který tak výrazně „reprezentoval náš sbor i církev“. Se sborem v Turč. Stankovciach jsme navázali také užší svazky alespoň výměnou kazatelů. – Zájezdu se zúčastnilo 42 lidí.

 

Konfirmace

Letošní konfirmace 1.7. byla mimořádná nejen počtem konfirmandů (6), ale také tím, že to byli konfirmandi společně se sborem v Šumperku. Vedla našich konfirmandů: Aleny Opravilové, Dana Bednáře; svébohovských Evy Urbanové a Jiřího Švestky se celého konfirmačního cvičení – zkoušky i konfirmace zúčastnil Dan Doubrava ze Sobotína a Petr Matějka z Loučné n/D. Mimořádnost byla podtržena tím, že před vlastní konfirmací se konal křest Aleny Opravilové. – Bylo to velice radostné shromáždění pro konfirmandy, jejich rodiny i celý sbor.

 

 

 

Husovo výročí

Shromáždění k výročí upálení M.J. Husa jsme letos konali ve výroční den upálení 6.7. Tentokrát připravil farář J. Ondra pro sbor, ekuménu i veřejnost důkladnější přednášku o Husovi, aby např. mládež se dozvěděla víc, než slýchali ve škole. Účast byla 55.

 

Přednáška o Izraeli

Využili jsme dovolené bratra Doc. Tomáše Novotného z Ostravy a požádali jej o přednášku o Izraeli, kde mj. studoval. Věnoval nám nejen svůj čas při této přednášce 19.7., ale také přízní svou i celé rodiny při pozdějších letech při prázdninových pobytech účastí při bohoslužbách, přednáškách i při kazatelské službě. I když se přednáška konala uprostřed týdne, sešlo se 80 lidí.

 

Svatopluk Karásek v Hrabové

17. září zavítal do Hrabové farář Svatopluk Karásek, který byl v dřívějších dobách farářem ve Hvozdnici, v Novém Městě pod Smrkem, pak bez státního souhlasu donucen k emigraci, pak farářem v Basileji a po listopadu 89 sborem uvolněn pro práci v ČCE. Setkání, které zprostředkoval vikář V. Hurt, se uskutečnilo na farské zahradě v Hrabové. Vyprávěl o svém životě a práci. Zazpíval také několik svých písní, které zdomácněly zejména mezi mládeží. Tohoto setkání se zúčastnilo i mnoho lidí ze Zábřeha.

 

Známky pro Betlém

V měsíci říjnu začala probíhat tzv. akce: „Známky pro Betlém“. Šlo o diakonské středisko pro postižené BETLÉM v Kloboukách. Odlepování známek bylo terapií pro postižené. Akce vyvolala nečekaný zájem. Do Klobouk jsme v následujících měsících zaslali několik balíků známek.

 

Presbyterní konference

Ve dnech 24.-25. 11. pobýval v našem sboru bratr synodní senior Dr. Josef Hromádka. Nejprve 24.11. byl hlavním řečníkem při okrskové presbyterní konferenci na téma: „Presbyter – sbor – církev“. Zúčastnilo se jí 55 presbyterů.

Večer se pak konala přednáška pro veřejnost. Hovořil na téma: „Křesťan a svět“- účast z ekumeny i veřejnosti byla veliká: 78.

Sborový den k výročí sboru

Bratr synodní senior byl do sboru hlavně pozván ke sborovým výročím : 130 let od postavení kaple ve Svébohově a 60 let od úpravy modlitebny v Zábřehu. Na obou místech se dopoledne konaly bohoslužby – účast ve Svébohově 22 a v Zábřehu 87. Byla to důstojná sborová slavnost s účastí nejvyššího představitele naší církve.

Při odpoledním shromáždění přednášel na téma:“ Jediné evangelium v rozmanitosti svědectví“. Sešlo se 115 lidí jak z našeho sboru, tak i okolních i ekumeny.

Na bratra seniora byl od doby, kdy se opět vrátil do funkce synodního seniora činěn nátlak, aby z této funkce odstoupil (a zejména na listopadovém synodu). Bylo mu vytýkáno směšování politické činnosti s vedením církve a také jeho dřívější angažovanost se státem. Po různých zdravotních potíží z funkce synodního seniora k 31.12.1990 odstoupil a za čas se stal farářem našeho sboru ve Frýdku-Místku.

 

Ekumenické adventní shromáždění

16. prosince se v naší modlitebně konalo ekumenické adventní shromáždění, jehož hlavním programem byl pěvecký koncert sboru Schola z římskokatolické církve v Šumperku. Zpěv byl doplněn literární částí, které připravili manželé Havlíčkovi z Hostic. Účast: 105.

 

Besedy od čtyř do pěti

Z iniciativy faráře E. Havlíčka z ČCE z Hostic, kterému dřívější režim odňal státní souhlas, jsme se rozhodli, že v dalším období se pokusím o měsíční schůzky v době od čtyř do pěti hodin. Náplní bude aktuální problematika církve, světa a kultury.

 

Vánoce

Program letošních vánoc připravovali vedle faráře také děti, mládež a dospělí, jako každý rok.

 

Různé

  • Rozloučili jsme se: 5.1. s Ludvíkem Musilem, pilným, obětavým a pracovitým členem sboru; 7.3. s A. Volfovou z Vyšehoří; 27.5. s Františkem Faltejskou z Postřelmova; 30.10. s Martou Jersákovou; v prosinci zemřeli Dr. K. Pala, který v našem sboru sloužil jako diakon v letech 1973-76 a farář Blah. Pípal, naposledy v Džbánově.

 

  • Pokřtěn byl 7. ledna David Hloch ze Zábřehu.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: farář L. Červenka z Přerova; farář Pavel Ruml z Letohradu a farář Jan Lukáš z Opavy.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: farář P. Švorčík, kaplan římskokatol. Ze Zábřeha; farář J. Obdržálek z baptistického sboru ve Vikýřovicích a farářka Květa Havlíčková ze sboru CČSH v Hosticích.

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka