Rok 1989

Email Tisk PDF

Rok  1989

Heslo: Jan 17 „Aby všichni jedno byli“.

Modlitební týden

V rámci aliančních modlitebních večerů jsme se opět sešli v modlitebnách našich církví: 2x ČCE, 1x CČSH a 1x adventistů s.d. Sloužili jsme si navzájem, farář Ondra i farář Langhammer, jen u adventistů kazatel adventistického sboru (v. Wurst). Při závěru sloužil i farář baptistického sboru ve Vikýřovicích J. Obdržálek.

 

Lednové události

V lednu zemřel  xxxx   Dr. V. Kejř a pražský senior Dr. Bohuš Krejsa, u kterého jsem v letech 1959-61 působil jako seniorátní vikář. – Do celkového veřejného povědomí se dostaly týdenní demonstrace k 20. výročí smrti Jana Palacha, které byly státními orgány tvrdě potlačeny.

 

Učitelé Nedělní školy

V naší modlitebně se v sobotu 8.4. konala instruktáž učitelů NŠ našeho seniorátu. Aktivně se při ní podíleli, Jan Krupa, Jan Nohavica a sestra Zemanová. Účast 48.

 

Den dětí

Hned na to v neděli 9.4. se konal Den dětí z našeho i z okolních sborů. Hostem byl diakon Jan Krupa z Jeseníku. Dětí se sešlo dopoledne (náš sbor) 8; odpoledne ( i z okolí) 28. Vedle dětí byla i vysoká účast rodičů a dospělých: 53.

 

 

 

 

Úmrtí církevních pracovníků

V měsíci dubnu zemřel farář Jan Košťál, který v době 2.světové války sloužil v Zábřehu. Potom sloužil ještě v Orlové, Ostravě a v Novém Městě pod Smrkem. – Dále zemřel farář Josef Kopřiva v Českém Těšíně.

 

Sborový zájezd

Trasa letošního sborového zájezdu 4.6. nás vedla na Vysočinu. Zahájili jsme v Chrudimi, v Hradišti jsme navštívili hrob br. faráře Č. Rychetského – vyrůstal v Zábřehu. Nad hrobem zazpíval několik písní pěvecký sbor. Pak jsme zajeli do Hlinska, Svratouchu, Krouny – br. farář Kučera nás dlouze seznámil s místním sborem a nakonec jsme zavítali do Borové. Zdařilého zájezdu se zúčastnilo 49 lidí.

 

Výlet dětí

Letošní výlet našich dětí se uskutečnil v nedělní odpoledne 18.6. Začali jsme opět v Hněvkově a skončili po nalezení pokladu na Račici při opékání vuřtů a dalším programu. Dětí bylo 11, dospělých 15.

 

Husova slavnost

Ekumenické shromáždění k výročí Husova upálení se konalo 3.7. v našem sboru. V rámci naší liturgie kázal farář CČSH Langhammer. Účast tentokrát byla malá.

 

Presbyterní konference

Stejně menší účast (i z členů našeho staršovstva jen 5) byla při okrskové presbyterní konferenci 7.10. v Hrabové. Tématem bylo heslo roku: Jan 17. Přednášeli:  ???

 

Listopadové události

V době konání 19. synodu 15.-18.11. v Praze došlo ke známým listopadovým událostem. Při večerním zasedání 17.11. přišlo několik mladých lidí, kteří se účastnili masakru na Národní třídě a oznámilo tyto události. Zasedání synodu bylo přerušeno a vedení synodu se snažilo navázat kontakt se státními orgány, aby vyjádřili rozhodný protest synodu i církve. V době pokusů o navázání kontaktů se konaly modlitby, četly se významné oddíly z Písma a zpívalo se. Teprve druhého dne došlo ke kontaktu se státem a synod přijal i odeslal na několik státních orgánů své protesty. Zdá se, že naše církev na tyto události reagovala jako jedna z prvních institucí ve státě. Pokračováním (pro mne) byla účast na ordinaci vikáře H. Tkadlečka v Soběhrdech, kterou vykonal synodní senior Josef Hromádka. Po jejím ukončení odjížděl do Prahy a zúčastnil se jednání s předsedou české vlády. Synodní senior J. Hromádka aktivně v této záležitosti vystupoval i nadále byl pak v prosinci pověřen funkcí náměstka předsedy vlády ČSR ( do června 1990).  Synodní zastupitelstvo jej po dobu jeho činnosti ve vládě uvolnilo ze služby synodního seniora. Kolem této události bylo hodně kritických hlasů a celá záležitost vrcholila o rok později.

 

Ohlasy v Zábřehu

Na neděli 3.12. byla vyhlášena neděle pokání, neboť jsme si připomínali nejen radost ze svobody slova i politického života, ale také lítost nad vlastním zklamáním svědectví víry i života z víry. V kostele římskokatolické církve v Zábřehu se odpoledne konalo shromáždění. Na něm jsem i já promluvil a připomenul jsem nejen osobní zážitky z Prahy, ale také výzvu k pokání a nové věrnosti. Tento projev se setkal s porozuměním.

Do tohoto rámce padnul i seniorátní Den mládeže v Hrabové 24.11., na němž přednášel farář A. Kocáb z Prahy. Účast byla veliká: 70. Nadějnou atmosféru potvrdil i farář Kocáb, že jede do Prahy „tvořit dějiny“.

Vánoce

Radostné a překvapivé události se samozřejmě promítly i do církevní a sborové atmosféry o vánocích a dalšího roku.

 

 

n

 

 

Různé

  • Rok 1989 byl bohatý na mimořádné události ve veřejném životě i v církvi. Poznali jsme to i v našem sboru, když se uzavřely života mnoha věrných členů sboru i církve. Rozloučili jsme se: 13.2. s Kristinou Lhotákovou; 14.2. s Milošem Sochou; 17.2. s A. Křižanovskou; 11.3.  v Hrabové s J. Soukupovou – kostelnicí; 3.4. s J. Kalouskem z Postřelmova; 13.4. s M. Sládkovou; 26.4. s Aloisem Jersákem; 30.8. s Anežkou Komendovou; 25.10. s Vlastou Nétkovou z Rovenska (byla hluchá a komunikovali jsme jen písemně); 8.11. s R. Chrastinou – učitelem; 7.12. s A. Pekarovou. Zúčastnil jsem se také pohřbu 13.6. bývalého náměstka synodního seniora Dr. J. Hlaváče ve Velimi, který mne jako posledního ve funkci synodního seniora MSS instaloval v Zábřehu  a také 21.12. ekumenického a osobního přítele faráře CČSH Jana Drápala v Olomouci.

 

  • V únoru doporučilo staršovstvo ke studiu teologie Lukáše Ondru, který studium započal v září t.r.

 

  • 9.7. v rámci bohoslužeb se uskutečnilo požehnání sňatku Evy Mačákové a Vlastimila Hlocha.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: farář B. Polívka; farář J. Obdržálek a Severin Tůn.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: farář P. Sikora; farář Marek Vanča z Lanškrouna a farář Jan Nohavica z Olomouce.

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka