Rok 1987

Email Tisk PDF

Rok  1987

Motto

Modlitební týden

I letošní ekumenické shromáždění se konalo v modlitebnách jednotlivých církví – jen u adventistů si celý program připravovali sami. Stávalo se, že měli zorganizovanou i modlitební chvíli, takže modlitby účastníků z jiných církví byly vyloučeny. Sloužili faráři: Drápal; Ondra; J. Procházka z Vikýřovic (závěr) a kazatel adventistů Šimek.

 

Volba vikáře Hurta v Hrabové

Po tříletém uprázdnění sboru v Hrabové byl 22.1. zvolen kazatelem sboru vikář Václav Hurt, který naposledy sloužil v Merklíně a tam mu byl odebrán státní souhlas. Po zdlouhavém jednání u krajského církevního tajemníka souhlas pro Hrabovou udělil , i když v. Václav Hurt chtěl, aby mohl nastoupit znovu v Merklíně. Nakonec přistoupil k tomu, že bude sloužit v Hrabové. Do sboru nastoupil k 1.3. a tak byla ukončena naše druhá administrace sboru v Hrabové.

 

Den dětí

Den dětí se uskutečnil až 8. února. Hostem tohoto sejití dětí v dopolední i odpolední části byla farářka Jarmila Strádalová z Broumova. Účast dětí dopoledne byla 14, odpoledne 28 – přijely děti i ze Šumperka a Pardubic. Tuto akci pro děti chceme rozšířit i na další okolní sbory.

 

Akce s dětmi – výlety

V tomto roce jsme uspořádali několik akcí pro děti. Vedle Dnu dětí se konal 2. května výlet třicátníků s dětmi (účast 14) z Hoštejna do Zábřeha. Navazoval na starší tradici setkávání mládeže Zábřeha a Lanškrouna  9.května na Lázku.  12.6. se konal noční pochod dětí a třicátníků ze Svébohova do Zábřehu (účast 20).  28. června se ještě konal tradiční výlet dětí k ukončení Nedělní školy. Letos se za účasti 16 dětí a 14 dospělých konal v okolí Zábřeha ( u řeky Sázavy).

 

Diakonská zkouška bratra Blahoslava Matějky

V květnu letošního roku vykonal před komisí synodní rady bratr kurátor Blahoslav Matějka diakonskou zkoušku. Během roku se rozhodl jít sloužit do některého sboru ČCE jako diakon. K 1.1.1988 nastoupil jako diakon do sboru naší církve v Nymburku. Bratr Blahoslav Matějka vykonal v našem sboru mnoho obětavé a tiché práce ve všech oborech činnosti sboru, zejména v době generální opravy sborového domu, při práci s dětmi, mládeží, třicátnících i ve staršovstvu. Vyprovázíme jej do další etapy jeho činnosti v církvi s vděčností a prosbou o sílu, odvahu a oddanost svěřené činnosti na vinici Páně.

 

Bratrské sejití

V našem sboru se 21.6. uskutečnilo Bratrské seniorátní sejití. Vedl je senior L. Klobása a hostem byl br. Miroslav Janeba, nevidomý farář ČCE v Jablůnce. Šlo o celoseniorátní shromáždění při účasti 83.  Bratr Janeba hovořil na téma: „Neboj se, toliko věř“. A senior L. Klobása: „Dobrodružství víry“. Toto shromáždění bylo velice podnětné pro evangelizační činnost.

 

Konfirmace

Už po několikáté byl v rámci konfirmační slavnosti konfirmován pouze l konfirmand – tentokrát Marek Bednář. I tak šlo o radostnou sborovou událost a vypravěčské svědectví mladého člena sboru.

 

 

Husova slavnost

Letošní ekumenické shromáždění k výročí upálení M.J. Husa se konalo v naší modlitebně dne   7.  Kázal při něm nový farář CČSH v Zábřehu Studený. Ekumenická spolupráce s tímto novým farářem byla sice pravidelná, ale scházela v ní srdečnost a vyhledávání kontaktů.  Farář Studený přišel do Zábřeha ze sboru v Olomouci.

 

Slavnost v Sudkově

V neděli 30. srpna byl hostem našeho sboru opět synodní senior Dr. Miloslav Hájek. Důvodem této návštěvy byla slavnost 50. výročí postavení kostela v Sudkově. K této příležitosti sudkovští po náročné a obětavé práci opravili kostel: oprava střechy, nová elektroinstalace a nové vymalování kostela. Převážná tíha prací ležela na br. V. Flášarovi, E. Faltejskovi, Jar. Filipovi i Janu Valouchovi a jejich rodinách. Slavnostní bohoslužby vykonal br. synodní senior, o historii kazatelské stanice a stavby kostela hovořil farář J. Ondra. Zpíval pěvecký sbor. Účast byla veliká : 120 na to nejen z kazatelské stanice Sudkov, ale i ze Zábřeha, Hrabové, Šumperka, Písařova i Vikýřovic. Slavnosti se zúčastnil i okresní církevní tajemník ze Šumperka.

 

Seniorátní den dětí v Hrabové

Seniorátní odbor pro děti (nekonfirmované) uspořádal seniorátní den dětí v Hrabové 27. září. Vedle dětí z mnoha sborů seniorátu se ho zúčastnily i děti a rodiče ze Zábřeha. Hostem byl farář Dr. Luděk Rejchrt z Prahy-Bráníka, autor celé řady nových písní, básní, pásem a her pro děti a mládež. Bylo to radostné a povzbuzující setkání.

 

Presbyterní konference

Podzimní poloseniorátní presbyterní konference se sešla v Šumperku 10. října na téma: „Jdi ke svým do domu svého“ hovořila manželská farářská dvojice Marie a Vladimír Taichrt z Poděbrad. Této konference se zúčastnilo ze Zábřeha 7 presbyterů.

 

Akce MOKJ

Alespoň 1x ročně se konala přednáška MOKJ Šumperk v Zábřehu. I letos tomu tak bylo. Sešli jsme se 18.10. při přednášce faráře Rostislava Chlubny z Prostějova na téma: „Sociální úsilí evangelických církví“. Zejména v Německu v době pietismu i pozdější úžasné charitativní činnosti.

 

Instalace vikáře Václava Hurta

V Hrabové byl 8. listopadu slavnostně instalován seniorem MSS L. Klobásou vikář Václav Hurt. Pracoval ve sboru už od března, ale tento slavnostní akt měl i veřejně zpečetit jeho činnost ve sboru i v seniorátu. Mělo to význam i vůči veřejnosti. Této slavnosti se zúčastnilo ze Zábřeha 30 lidí, zpíval náš pěvecký sbor.

 

Setkání v Lanškrouně

Při tradičním setkání sborů Zábřeh a Lanškroun přednášel v Lanškrouně bratr Miloš Lešikar na téma: „ Křesťan  a společnost“. Setkaly se a zazpívaly také tradičně i oba pěvecké sbory. Ze Zábřehu přijelo 22 lidí.

 

Josef Hromádka zvolen synodním seniorem

V rámci zasedání synodu byla volena i synodní rada. Po těžkých jednáních v církvi byl navržen, státem schválen a také zvolen synodním seniorem bratr Josef Hromádka, dosavadní člen synodní rady a farář v Olomouci. Nahradil Dr. Miloslava Hájka, který tuto funkci zastával po 2 volební období.

 

Vánoce

Všechna shromáždění o vánocích a konce roku pro děti i dospělé se nesla ve znamení zvěsti o radostné Boží lásce, našem aktivním přijetí Boží milosti a odpovědném životě.

 

Různé

  • Rozloučili jsme se pohřební pobožností s těmito členy:  27.2. s ing. Jaroslavem Kalouskem; 19.3. s farářem Čestmírem Rychetským v Hradišti; 19.6. s Emilií Hojgrovou; 31.8. s A. Tučkovou; 8.10. s M. Krmelou z Postřelmůvku; 28.12. s Martou Musilovou z CB – rozloučili se farář CB Dr. J. Lukl z Olomouce a místní farář J. Ondra. 

 

  • Pokřtěna byla 16.8. Pavla Badalová.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: B. Polívka; Pavel Ruml z Letohradu a Dr. J. Lukl z CB v Olomouci.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: J. Krupa z Jeseníku; P. Sikora z Moravské Třebové a V. Hurt z Hrabové.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka