Rok 1986

Email Tisk PDF

Rok  1986

Heslo roku

Modlitební týden

Konaly se opět 4 modlitební pobožnosti. Vedle pobožností v modlitebnách příslušných církví, při nichž sloužili kazatelé:  J. Drápal,  J Ondra, Dýmáček se konalo závěrečné shromáždění v našem sboru s hostem J. Procházkou z Vikýřovic.

 

Pohřby v krematoriu Šumperk

V krematoriu v Šumperku byly státem zakázány církevní rozloučení. Podle sdělení církevního tajemníka ONV se mohl se zemřelými farář rozloučit za těchto podmínek: nesměl mít talár, ani Bibli, citovat ji mohl; nesměl užívat liturgických výrazů jako Amen !!! Při rozloučení s věrnou členkou sboru Alenou Kopeckou ze Sudkova 13.2. jsem sice talár neměl, ale vykonal jsem klasickou pobožnost s biblickým textem, modlitbou i církevním rozloučením.  K postihu nedošlo.

 

Volba staršovstva

Při výročním sborovém shromáždění 23.2. bylo zvoleno nové staršovstvo (12 členů a 4 náhradníci) v tomto složení. Při prvním zasedání byl kurátorem zvolen br. Blahoslav Matějka, místokurátorem br. Emanuel Gregor a předsedou staršovstva farář sboru.

 

Den dětí

Den dětí jsme připravili v neděli 9. března. Hostem sboru byl farář Zdeněk Borecký z Prahy-Nuslí. Dětí bylo dopoledne 12, po kázání děti tradičně malovaly výjevy z probíraného biblického citátu a odpoledne při účasti 22 i z okolních sborů byl program při opakování oddílu podle obrázků, různé hry, kvízy, písně a tombola.

 

Reformace na Zábřežsku

Podnětnou přednášku o reformaci na Zábřežsku měl Dr. Ilja Burian z moravských Vilémovi v neděli odpoledne (dopoledne kázal). Věnoval se více než Jednotě bratrské sborům církve pod obojí, kterých v okolí Zábřeha bylo mnoho. Pro mnohé z nás to bylo objevné, neboť běžně v povědomí zůstala Jednota, která měla v Zábřehu vzkvétající sbor a na církev podobojí se zapomínalo.  Přednáška koluje v opise po sboru. Bratr Dr. Burian vede historický odbor synodní rady, který mj. zpracovává přednášky k evangelické církvi v době tolerance.

 

Opravy v Sudkově

V Sudkově se připravuje malba kostela. Arch. Jiřičková z Prahy již zaslala svůj návrh malby. Malba vinné révy na čelní stěně bude obnovena br. Flášarem. Předtím bude provedena oprava elektroinstalace aj. Na přípravě i vlastní pracize budou podílet zejména bratři Flášar, Faltejsek a Filip.

 

Slib staršovstva

V neděli 25.5. navštívil sbor a přijal slib nově zvoleného staršovstva senior MSS Ludvík Klobása. Při odpoledním shromáždění přednášel na téma:“Já a dům můj sloužit budeme Hospodinu“. Pozvali jsme i sbory v okolí. Účast 55.

 

Prohloubený archivní soupis

Manželé Miloslava a Čestmír Rychetských se ujali velice aktivně zpracovávání archivních fondů našich sborů. Spolu s místním farářem a administrátorem zpracovali „Prohloubený soupis archivních fondů ve sboru v Hrabové (v květnu) a později také ve sboru v Zábřehu. Tím získaly oba sbory přehledný soupis i přístup k svým archivům (akce SR).

 

Synodní senior v Hrabové

Administrovaný sbor v Hrabové navštívil synodní senior Dr. Miloslav Hájek 8. června. Této návštěvy se zúčastnil i náš sbor. Hrabovské povzbudil v jejich usilovném hledání kazatele  (kandidátovi ing. T. Bískovi z Telecího byl během 1 týdne odmítnut státní souhlas).

 

Výlet dětí

Tentokrát se výlet dětí konal v oblasti hradu Brníčko. Děti zahájily svou cestu za hledáním pokladu v obci Strupšín a našly jej až u ruin hradu Brníčko, známého hradu loupeživých rytířů. Tentokrát si 15 dětí a 18 dospělých muselo dát větší pozor při  „dobývání hradu“.

 

Konfirmace

Opět se po několika letech konalo ve sboru konfirmační cvičení a v jeho závěru v neděli 29. června konfirmace tři konfirmandů. Byli to: Hana Klimešová, David Magyar a Martin Opravil – všichni ze Zábřehu.

 

 

 

Husova slavnost

Ekumenické shromáždění k výročí Husova upálení se konala v kostele CČSH. Liturgii vedl farář Jan Drápal, kázal farář J. Ondra a zpíval náš pěvecký sbor.

 

Shromáždění v Lanškrouně

Společné shromáždění se sborem v Lanškrouně a sborů okolních se uskutečnilo v Lanškrouně. Ze Zábřeha přijelo 15 účastníků. Hostem byl farář Zbyněk Honzal, který přednesl přednášku: „Smiřte se s Bohem“.

Akce MOKJ

Místní odbor Kostnické jednoty, v němž bylo zapojeno přes 20 členů ze Zábřeha, konalo svou pravidelnou akci – přednášku – dne 26. října v Zábřehu. Přednášejícím byl někdejší člen sboru v Hrabové, syn faráře Antonína Balabána – MUDr. Daniel Balabán. Přednášel na téma““ Umění stárnout“. Dr. D. Balabán, který žije v Ostravě, se dost často objevuje v Zábřehu, odkud pochází i jeho manželka rozená Čermáková. Oba se starají – pokud to jde – o rodinu Čermákovou.

 

Brýle pro Kamerun

Tuto akci rozvinul sbor CČSH v Praze-Spořilově (prof. Horský). Náš sbor se k ní připojil. Spočívala v tom, že se nepoužívané brýle shromažďovaly a potom zaslaly do Kamerunu, kde ještě posloužily potřebným. Akce ve sboru byla spontánně úspěšná – konala se v listopadu.

 

Odstěhování sestry Jany Rychetské

Ze Zábřeha se odstěhovala sestra Jana Rychetská, věrná a obětavá členka sboru a pracovnice křesťanské služby, která v rámci rodinných problémů odešla do Pardubic a do Zábřeha se přestěhovala její neteř Blažena Škubalová s rodinou. Odchodu sestry Jany Rychetské nám bylo líto a nad vztahem ing. Vladimíra Škubala k ní i k rodině jsme měli velké rozpaky.

 

Vánoce ve sboru

I letošní advent, vánoce a konec roku se odehrával na sborové půdě: děti připravily svůj program, na Štěpána byla vánoční beseda, konec roku jsme uzavřeli s vděčností Bohu a s nadějí Boží pomoci i nadále.

 

 

 

 

Různé

  • Rozloučili jsme se letos vděčně s těmito bratřími a sestrami: 13.2. s Alenou Kopeckou ze Sudkova – viz výše; 10.3. s Vladimírem Hůlkou ze Svébohova; 12.5. s A. Šmídem z Jestřebí; 28.6. s Marií Galašovou ze Zábřeha+ 12.8. s Emilií Homolovou ze Zábřeha; 20.8. s Vlastou Grulichovou ze Svébohova; 23.9. s Annou Kulhavou ze Zábřeha; 13.10. s Julií Sikorovou z Postřelmova, která zemřela za podivných okolností; 24.10. s Boh. Barvířovou ze Skaličky a 26.11. s A. Šafářovou ze Zábřeha.

 

  • Ve sboru se konalo požehnání sňatku 25.1. manželů Jany rozené Urbanové a Květoslava Koláře  a  13.12. Evy rozené Janů a ing. Zdeňka Badala.

 

  • Pokřtěna byla 19.10. Irena Hlavičková ze Zábřeha.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: J. Krupa; Severin Tůn a P. Maláč.
  • Při adventních pobožnostech sloužili: J. Krupa; B. Polívka a P. Sikora.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka