Rok 1984

Email Tisk PDF

Rok  1984

Modlitební týden

Společná ekumenická shromáždění se konala 4 – vždy v modlitebnách příslušných církví. Sloužili při nich kazatelé: J. Ondra; Dýmáček – adventisté s.d.  a Jan Drápal. Závěrečné shromáždění bylo v našem sboru.

 

Úmrtí Hermíny Kopecké

9. února jsme se ve Svébohově rozloučili se s. Hermínou Kopeckou, která zemřela ve věku 91 let. Byla duší kazatelské stanice již od dob působení vikáře Rudolfa Šedého, který nastoupil do Svébohova r.1908 a od r 1923 přešel jako  vikář do nově založeného sboru v Hrabové. Pohřeb se konal za tuhé zimy a velkého mrazu u její chaloupky a na hřbitově. Sestra Hermína Kopecká až do svého stáří zůstala pokornou duchovní autoritou této statečné skupiny evangelíků.

 

Den dětí

Hostem byl mladý olomoucký farář Jan Nohavica, který dopoledne i odpoledne upoutal přítomné děti i dospělé svými projevy. Při odpolední hře: „6 ran do klobouku“ zapojil do soutěže i dospělé. Dětí přišlo odpoledne 18.

 

Administrace Hrabové

14. června přebírá místní farář již podruhé administraci sboru v Hrabové, odkud odchází vikář Pavel Dvořáček jako farář do sboru v Rokycanech. S Dvořáčkovými jsme byli v dobrém osobním i mezisborovém kontaktu. Při službě administrace budou zapojeni i naši presbyteři.

 

Výlet dětí

Výlet dětí 17.6. připravili svébohovští, zejména bratr K. Hůlka a vedl z Jedlí do Svébohova. Dětem dokonce vysekal novou cestu vysokými kopřivami v lese. Děti poklad samozřejmě našly, vuřty jsme opekli, zazpívali si u ohně i cestou a nakonec se občerstvili u Pavlů.

 

Husova slavnost

Tradiční ekumenické shromáždění se letos konalo u nás. Kázal farář Jan Drápal (CČSH), liturgii vedl far. J. Ondra.

 

Bouře a záplavy

Po veliké bouři 14.7. byl zatopen celý dvůr a část suterénu. Byla nutná oprava plynového kotle, harmonia v dolní místnosti a podlahy. To vše nám přibylo ke stavebním opravám, které pokračovaly. (Náš pes musel v dolní části domu plavat). Stalo se to těsně před naší dovolenou. Díky pojistce jsme mohli opravit dolní místnost i harmonium.

 

Příprava na otevření

I když nám scházelo hodně práce do dokončení zamýšlených oprav sborového domu, svou účast při této slavnosti nám přislíbil bratr synodní senior  Miloslav Hájek – termín o svatodušní neděli 26.5.1985.

 

Sborový zájezd ze Slovenska

V neděli 16.září došlo ke zvláštní události: i když nebyla dokončena oprava sborového domu, přijely k nám na svůj sborový zájezd 3 autobusy ze slovenského sboru a.v. v Zemjanském Podhradí (u Nového Města n/V.), celkem 130 lidí. Vedl je farář Rastislav Tupý, někdejší spolustudent far. J. Ondry. Vedle účastníků z našeho sboru jsme se těžko do modlitebny vešli – ještě že byl hotov vestibul nového vchodu. Ze sboru CČSH nám zapůjčili své židle. Bylo to velmi podnětné shromáždění, které vedlo k naší pozdější sborové spolupráci i osobním kontaktům. Oběd jsme zajistili v motelu, odtud jsme odjeli do Hrabové, kde se všichni do kostela vešli a pak na hrad Bouzov, který si prohlédli.

 

Úmrtí bratra Jana Hudce staršího

Již delší dobu jsme sledovali těžký zápas br. Jana Hudce st. se zákeřnou nemocí. 18. září jsme se sešli u jeho postele spolu s rodinou při pobožnosti a vysluhování sv. Večeře Páně. Za 10 dnů (28.9.) jsme se s ním za velké účasti a hluboké vděčnosti za jeho život i jeho činnost ve sboru rozloučili při pohřební pobožnosti. Br. Hudec ve sboru vyrůstal, jeho otec byl dlouholetým kurátorem sboru. I on sám byl kurátorem sboru a dirigentem pěveckého sboru. I přes aktivní činnost politickou ve straně nár. soc. , práci v ONV Šumperk a poslaneckou činnost zůstal pevně zakotven v zábřežském sboru a ČSE s celou svou rodinou. Jeho manželka byla kurátorkou sboru v Zábřehu, synové Jan a Petr faráři ČCE a dcery Hana a Rút pracovaly aktivně ve sborech naší církve.

 

Interiér sborové místnosti

Při říjnové schůzi staršovstvo schválilo návrh na řešení čelní stěny a interiér sborové místnosti, který navrhl arch. Pavel Poličanský z Prahy. Jde o velkou fotokopii z 1. vydání Bible Kralické – Žalm 121 podle přebásnění zábřežského rodáka Jiřího Strejce a zároveň emblém symbolu Jednoty bratrské – beránka s vítěznou korouhví. Vedle nové malby celé místnosti, nových světel bude také upravena podlaha sborové místnosti.

 

Úmrtí bratra Jana Kužela

Připomínáme úmrtí i tohoto bratra, který se sice sborového života ve sboru zábřežském nezúčastňoval, ale v letech 19xx- xx byl kurátorem v Hrabové. Jako činný člen církve při své profesi truhláře dřevem obložil strop kostela v Hrabové, v Sudkově i v Úsově. Pak krátce inklinoval k adventistům. Po odchodu do Zábřeha nám byl velice nápomocen i při našich opravách (dřevěné obklady v podkroví i čelní stěny sborové místnosti). Ač se mu velice třásly ruce, dovedl přesně udeřit na hlavičku hřebíku. – Zemřel ve věku 80 let a byl pohřben 10.11. v Olomouci.

 

Společné shromáždění v Lanškrouně

Společné shromáždění s okolními sbory se letos konalo 11. listopadu v Lanškrouně. Účast ze Zábřeha: 20.

 

Vánoce

Doba adventní i vánoční byla i letos pečlivě připravena. O vánocích se sešly děti při své slavnosti 25.12. odpoledne, na Hod vánoční vysluhována sv. Večeře Páně a na Štěpána program, který připravili třicátníci a pěvecký sbor.  Při bohoslužbách na Starý rok jsme zvěst slyšeli ve formě recitací, básní a písní.

 

 

 

 

Stavební opravy

Uvádím jen přehled stavebních akcí: nová podlaha v sále, nová elektroinstalace, zazdění dveří v sále, položení PVC, kácení stromů, úklid dřeva …  Odpracováno 1250 hodin (proplaceno 219 hodin, ostatní zdarma).

 

Různé

  • Mimo zmíněných jsme se rozloučili: 20.2. s Antonínem Špačkem;  28.4. s Janem Žoldou; 25.5. s B. Opatovou z Kosova; 7.7. s M. Švestákovou ze Sudkova; 9.8. s Marií Patkovou; 27.9. s Františkou Robotovou z Písařova; 15.12. s Františkem Goldou v Janoslavicích.

 

  • Při postních pobožnostech sloužili: D.Tomeš – Opava; J. Krupa – Jeseník; Květa Šilarová – Letohrad.

 

  • Při adventních pobožnostech sloužili: Jan Krupa: Jan Krupa – Jeseník; J. Voborník – Králíky; P. Dvořáček - Hrabová

 

  • Stavební opravy se konaly také ve Svébohově : omítání základů kostela.

 

  • V Sudkově se připravují na 50. výročí postavení kostela (1937). Před slavností budou provedeny opravy a malba kostela.

 

 

 

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka