Slovo do ticha

Email Tisk PDF

Anděl jim řekl: "Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. Dnes se vám narodil Spasitel, Kristus Pán v městě Davidově. Toto vám bude znamením: Naleznete děťátko v plenkách, položené do jeslí." A hned tu bylo s andělem množství nebeských  zástupů a takto chválili Boha: "Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Bůh v nich má zalíbení."

Evangelium podle Lukáše 2, 10-14

 

Milý přátelé v Kristu,

je adventní čas a my se připravujeme na Vánoce. Každý se připravuje, jak mu je vlastní, jak mu dovolí jeho možnosti.

Těšíte se na Vánoce? Já ano. Na setkání s rodinou, na dárky, na vůni jehličí a cukroví, na vánoční hudbu. Těším se na Vás a na bohoslužby, které budeme společně slavit. Znovu nám všem zazní ona radostná zvěst andělů, že se nám narodil Spasitel, Kristus Pán. A že to je proto, že nás Bůh má rád. Máme tuto radostnou zvěst slyšet., smíme ji přijmout do svých srdcí. Smí se zabydlet v našich životech.

 

 

Všechno začíná u slyšení. Vede mě to k otázce: dokážeme vůbec tuhle zprávu zaslechnout? Tak, aby to nebylo jen "jedním uchem tam, druhým ven"? Jak moc vlastně dokážeme ve svém životě nemluvit, být zticha a vědomě poslouchat? - Troufám si říct, že moc ne. Jde nám to těžko,. Neradi mlčíme a neradi jsme zticha. A hlavně, slyšíme toho denně tolik -tolik slov, zvuků, hluků, zhpráv, pokynů - že nás jakákoli další zpráva navíc vyčerpává.

Odvykli jsme si na ticho, neumíme s ním moc zacházet, snad se ho i trochu bojíme. Ale právě ticho je obrovskou kvalitou pro náš život. Jestli chceme něco skutečně slyšet, musíme nejdřív umlknout a vystavit se tichu. Teprve v tichu se můžeme doopravdy přiblížit sobě sama, druhému člověku a také Bohu. V tichu můžeme zaslechnout svůj vnitřní hlas. Tedy touhu po životě, po lásce a Boží blízkosti. A teprve  v tichu můžeme zaslechnout hlas Boží, který nám říká to nejdůležitější pro náš život: Neboj se, mám tě rád. Z ticha se pak rodí naše radost, odvaha i klid, naše správná rozhodnutí, postoje a jednání. Tohle není "jakákoli zpráva". Je to zpráva andělská, přímo nebeská. Stojí za to věnovat jí více pozornosti než zprávám jiným.

Přála bych nám všem, abychom se při přípravách na Vánoce zastavili a ztišili. Jedině tak budeme moct zaslechnout Boží vyznání lásky nám lidem. Jedině tak tohle vyznání lásky prostoupí naše srdce a zabydlí se v našich všedních životech. A co znamená to, že se zabydlí? Že budeme milovat - sebe sama, své bližní a Pána Boha.

Hana Chroustová, farářka šumperského sboru

Aktualizováno Středa, 07 Prosinec 2011 18:21  

Kontakt

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu
U Vodárny 545/2
789 01  Zábřeh

E-mail: zabreh(a)evangnet.cz

IČO: 449 40 068
Číslo účtu: 2102308187/2010

více ...

O www

V záhlaví stránky jsou použity elektronické obdoby grafických koncovek z Evangelického zpěvníku vydaného Synodní radou ČCE, Baden, 1979. Autorem původních předloh je Jaroslav Šváb.

Copyright © 2013 FS ČCE Zábřeh | webmaster: Mgr. Filip Matějka